Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

FOTBOLLS-VM I RYSSLAND 2018

Åttondelsfinalerna i mål

Publicerat 2018-07-04 10:13

Åttondelsfinalerna i mål

Nu har åttondelsfinalerna i årets fotbolls-VM gått i mål och det är det dags att ladda om för kvartsfinaler. Innan vi gör det ska vi bara kort snacka igenom matcherna som pågick i måndags och tisdags.

Brasilien 2 – 0 Mexiko

Brasilien - Mexiko
Efter att Sverige, övertygande, kört över Mexiko med 3-0 i den avslutande gruppspelsmatchen trodde jag att samban skulle trampa sombreron ganska platt, och det rätt enkelt. Mexiko stod dock för en fin insats och man måste säga att de får åka hem med huvudena högt hållna.

Matchen då? Brasilien, som faktiskt enligt statistik hade lägre bollinnehav än Mexiko, gjorde en fin match. Dock tycker jag att det är anmärkningsvärt hur svårt Brasilien har att göra mål. De kommer till anfall tämligen rätt men det är i straffområdet som skon klämmer. Man kanske vill lite för mycket, och man önskar ibland att Coutinho kunde avlossa bössan lite oftare – som han gjorde i första matchen mot Schweiz. Nu blir det ofta lite smånätt och lite för lite jävlar anamma.

0-0 stod sig efter första halvlek trots att bägge lagen hade chanser att göra mål på. I inledningen på den andra halvleken så blixtrade, fina fina, Willian till och stod för ett vackert förarbete till Neymar som kunde peta in bollen i öppet mål. Mexiko hade sen chanser till kvittering – varav Vela stod för den bästa med ett distansskott, som målvakten Allison dock hade full kontroll på.

I 86:e minuten lämnade Coutinho planen och ersattes av sin f.d. lagkamrat från Liverpool Roberto Firmino. Han hann bara vara på planen i 2 minuter innan han tog till vara på ett, för visst var det väl, missriktat skott från Neymar. Målvakten kunde inte göra annat än att styra bollen åt sidan och han gjorde ett likadant mål som vi fick se Neymar göra. Och därmed var det slut på salsa i det mexikanska köket!

Fotnot; I och med Neymars 1-0 mål så skrev Brasilien in sig i historieböckerna som det lag som gjort flest mål i VM-historien, 227 st (ja eller 228 efter den här matchen då). Och för att sprida ytterliggare salt i såren så tog man naturligtvis rekordet från Tyskland.

Adiós México – Parabéns Brasil!

Höjdpunkter från matchen (YouTube)
Statistik och händelser


Belgien 3 – 2 Japan

Belgien - Japan
Många, mig inkluderad, såg nog detta som en av de mest självklara åttondelsfinalerna i hela turneringen. Gissa om jag satte min belgiska chokladpralin i halsen när Japan dundrade in 0-2 i den 52:a spelminuten. Nu löste ju belgarna det till slut men vi måste ändå prata mer om detta.

Belgien var blekt. Eller? Kanske lite. Men jag tycker snarare att Japan spelade fullständigt briljant. De småväxta och snabba japanerna stod för VM:s kanske bästa defensiva insats under den första halvleken där man FULLSTÄNDIGT neutraliserade Belgiens anfallsfotboll. Man hade bannemig inte en suck att komma till bra lägen, för det var hela tiden japaner i vägen för passningar och skottförsök. Att det stod 0-0 efter den första halvleken var hela logiskt utefter hur Japan ville att matchen skulle gå.

När andra halvlek började inbillar jag mig att man i Belgiens omklädningsrum tagit sig en ordentlig funderare på hur man skulle ta det vidare. Skulle man fortsätta likadant? Skulle man höja tempot ett steg för att trötta ut japanerna och på så vis också jobba sig till det där läget som alltid kommer. Man fick aldrig chansen att fundera.

Att Japan var bra i defensiven har vi redan konstaterat. Men man kontrade också, och snabbt gick det. Knappt hann vi slå oss ned i andra halvlek innan Haraguchi fick en lång boll att löpa på. En kroppsfint senare (nåja) så var Vertonghen överspelade och bollen fick Curtois snällt hämta i nätet bakom sig – 1-0 Japan.

Att målet kom var, för oss neutrala åskådare, helt fantastiskt – nu var ju Belgien tvungna att verkligen jobba in ett mål. Och man kom nära, väldigt nära, bara minuten senare. Hazard fick bollen i straffområdet och sköt den klockrent i stolpen, och Belgien smög sig närmare. Döm om vår förvåning då när Japanerna i anfallet efter satte 2-0. Ett mycket vackert fotbollsmål signerat Inui efter en fin individuell prestation av Kagawa. Belgien, och resten av fotbollsvärlden, i chock.

Och det såg länge ut som att det var dags för en knall som smällde högre än den på Luzhnikistadion när Ryssland skickade hem Spanien. Japan fortsatte att spela fantastiskt destruktiv fotboll, sett med belgarnas ögon, och fortsatte konstigt nog att kontra för att göra fler mål. En ljusglimt tändes dock när Vertonghen fick revansch med en nick som långsamt seglade över Kawashima i Japans mål.

Om ni minns förra inlägget så snackade vi om konstig (usel?) matchcoachning av Argentinas förbundskapten Sampaoli. I den här matchen fick vi se raka motsatsen av detta när förbundskapten Martínez bytte in Fellaini och Chadli. Jag tycker kanske att det var lite märkligt att Fellaini inte startade den här matchen. Tar man med hans hårsvall i beräkningen så är han ju 2 huvud högre än alla japaner och har en spelstil som bevisligen passade Japan illa. Han gjorde exakt den han blev inbytt för att göra när han, efter fint förarbete av Hazard, nickade in kvitteringen till 2-2 i den 74:e.

Japan stod dock upp fint efter detta, även om Kawashima fick göra ett par svettiga räddningar, och allt tydde på att matchen skulle gå till förlängning. När det återstod 30 sekunder av tilläggstiden så slog Japan en hörna och man hade alldeles för mycket folk i offensivt straffområde. Curtois plockade snabbt ned bollen, satte igång den direkt och sekunder senare så kunde inbytta Chadli rulla bollen i mål för seger 3-2 till Belgien med matchens sista spark. Därmed tog Japans VM slut och det kändes mer abrupt än vad jag någonsin kunde föreställa mig.

Sayōnara Nihon! – Félicitations Belgique!

Höjdpunkter från matchen (YouTube)
Statistik och händelser


Sverige 1 – 0 Schweiz

Sverige - Schweiz
Igår var det så dags för oss svenskar att sjunga upp och börja ladda för den största svenska fotbollsmatchen sedan 2006. Då var det Tyskland som stod för motståndet, på hemmaplan till råga på allt, och Sverige hade aldrig ens en sportslig chans. Den här gången var det dock motstånd av en kaliber som vi kände att vi skulle kunna hantera – men känslan är att Janne & Co. skulle kunna hantera vilka motståndare som helst.

Sverige inledde matchen bra och kom till fina målchanser i den första halvleken. Marcus Berg som minst sagt kommit snett i sina avslut under det här mästerskapet fortsatte dock att bränna 200%-chanser och det hade varit så befriande – inte minst för honom själv – om han bara hade kunnat få stänka in en boll i öppen kasse, så att han också kunde få öppna målkontot och släppa några kilo från axlarna. Så blev det dock tyvärr inte. Han hade ett par fina lägen, framförallt det när han placerade långt ned i Sommers högra hörn, men målvakten sträckte ut och räddade.

En annan som också gärna hade fått stänka in en boll eller två i första halvlek var Albin Ekdal. Albin hade ett par ruskigt fina volleylägen, sånna man drömmer om, att med besked sätta Sverige i förarsitsen. Men den goda Albin, som allt jämt står på 0 mål i det svenska landslaget, sköt över. Synd! 0-0 stod sig till halvtidsvilan.

I den andra halvleken så inledde Schweiz lite bättre än Sverige, men den svenska backlinjen är huggen ur granit. Det kändes knappt oroligt en enda gång under hela matchen när Schweiz anföll. Granqvist är 100 man stor och kanske hela VM:s MVP så här långt. Spelet svängde över till svensk fördel lite ytterliggare runt den 60:e minuten och i den 66:e så drev Emil Forsberg bollen in mot straffområdet och avlossade bössan. Skottet i sig var inte Emils bästa, men det styrde på en Schweizisk försvarsspelare och gick upp otagbart i Sommers högra kryss. Sverige i ledningen och känslan av att ”NU JÄVLAR TAR VI DETTA” växte sig allt starkare.

När Sverige väl var där dom ville i matchen, i ledning 1-0, så tilläts Schweiz spela ut och ha det mesta av bollen. Janne litar fullt ut på, och lutar sig tillbaka mot, den svenska backlinjen och bortsett från en halvchans som Forsberg räddar innan bollen når Olsen och en nick som Olsen limmar så kom Schweiz aldrig närmare kvittering. Inbytte Isak Kiese-Thelin hittade i matchens sista minut inbytte Martin Olsson som kom fri, blev nedgjord bakifrån. Schweizaren Lang fick syna det röda kortet och domaren pekade på straffpunkten. VAR tillkallades och straffen byttes mot en frispark strax utanför straffområdet. Toivonen stegade upp och sköt en frispark som målvakten räddade – men det spelade ingen roll. Domaren blåste av matchen och Sverige spelar kvartsfinal i fotbolls-VM – kan ni tänka er?

Senast Sverige nådde så här långt var, ja, ni vet. VM 94. Kvartsfinalen mot Rumänien är den kanske mest klassiska matchen i den moderna svenska fotbollshistorien. Alla gånger man har sett Kenneth Anderssons hästhopp, hela straffläggningen och Ravellis och Henke Larssons omfamning efter segern. Kan sommaren 2018 bli en lika klassisk fotbollssommar som den för 24 år sedan? Vi har nog aldrig haft en bättre chans. Janne for president!

Tschüss Schweiz! – Grattis Sverige!

Höjdpunkter från matchen (YouTube)
Statistik och händelser


Colombia 4 – 5 England (efter straffar)

Colombia - England
I den sista åttondelsfinalen i fotbolls-VM gick Colombia och England upp i clinch. När laguppställningarna kom innan match och man såg att den colombianska stjärnan och spelfördelaren James satt skadad vid sidan av planen drog nog mången engelsman en lättnadens suck. Colombia hade stått för en fin turnering hittills men det var just mittfältet med Cuadrado och James som gjorde Falcao så bra som han varit.

Matchen kom att bli hysteriskt intensiv och känslosam. Den amerikanska domaren fick dela ut inte mindre än 8 gula kort, varav 6 tillföll Colombia. Vid varje avblåsning bildades det en massiv ring av spelare som klagade, gnällde, visade tecken för VAR och var allmänt tröttsamma att se på. Brassen Neymar fick efter sin åttondelsfinal utstå en stor mediastorm efter sin filmning/förstärkning, men jag tycker att väldigt många engelsmän gjorde vad de kunde för att påverka domaren i den här matchen också. Det var på ett sätt en rolig match för alla spelarna hade hjärtat utanpå tröjan – men det var också tröttsamt med alla liperier vid varenda avblåsning.

Efter en mållös första halvlek var det England som tog lite av kommandot och Harry Kanes 1-0 mål kom på straff efter 57 spelade minuter. Englands ledning stod sig ända fram till den sista matchminuten när Colombia fick hörna. Upp kom, för vilken gång i ordningen vet jag inte, det storväxta colombianska mittlåset i form av Davinson Sanchez men framförallt Yerry Mina. Den sistnämda, som avjorde matchen mot Senegal, höll sig än en gång framme och nickade in sitt tredje mål i turneringen. Förlängning väntade. Skulle England återigen lämna ett VM-slutspel i åttondelsfinal?

I den första förlängningskvarten var det Colombia som var det spelförande laget, antagligen med god medvind i ryggen efter den sena kvitteringen. Man kom till några chanser men det var aldrig så speciellt nära att Pickford fick hämta bollen i nätet. I den andra svängde taktpinnen tvärt och det var England som pressade på för ett segermål. Av naturliga anledningar så ville nog engelsmännen avgöra den här matchen innan straffarna – det brukar gå lite si så där när det kommer till den sekvensen för dom.

Men, straffar blev det – och england bröt förbannelsen och gick vidare till kvartsfinal. Där väntar Sverige, och vi säger som det svenska landslaget lät hälsa när de nåddes av beskedet: ”KOM AN BARA!”

Adios Colombia! – Congratulations England!

Höjdpunkter från matchen (YouTube)
Statistik och händelser

Avatar

Skrivet av Willy

Följer, och älskar, Allsvenskan men även med ögonen i de större Europeiska ligorna. Även ett brinnande intresse för annat idrott, t.ex. ishockey.
Topp 10 fotbollsblogg

Sociala medier

 
Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635
Bangatan 8
382 40 Nybro

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2020