Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Money Management

money management

Termen är engelsk och i brist på ett bra och passande svenskt ord kommer vi fortsätta använda den termen i den här artikeln. När du väljer att spela om än bara för kul så är det bra att ha en plan bakom varje bet du spelar. Har du tänkt att leva på vadslagning (betting) så är bra money management ett måste.

Rent generellt så måste vi också nämna att du bara skall spela med pengar som du har råd att förlora. Spela aldrig med lånade pengar eller med pengar som inte är dina. Väljer du den vägen är undergången nära.
Sätt istället av några hundra kronor varje månad tills du har till exempel 5000 kronor. Det kan gå fort att nå den summan eller ta längre tid men det är värt det i längden. Den potten kallas på engelska för Cash roll och på svenska säger vi kassa.

Spela smart med din kassa

När du har din bestämda kassa som du självklart vill ska växa så kan du inte lägga hela eller halva summan (All-in) på ett bet. Det är dömt att misslyckas och du kommer att förlora hela din kassa. Vad du istället skall göra är att sätta av en viss del av kassan för varje bet du spelar på.

Om du har 5000 kronor i din kassa så är det norm bland professionella bettare att lägga undan 1% – 3% per bet. Sedan kallar de den summan för 1 Poäng. Exempel: 1% av 5000 kronor är 50 kronor. Så 1 Poäng är alltså 50 kronor. Anledningen till att du gör så här är att du då klarar av en längre svit med förluster utan att förlora din kassa. Enligt exemplet ovan kan du klara 100 dåliga spel innan din kassa är slut.

När det sedan har gått en vecka eller månad räknar du ut din nya insats, som bestämmer vad 1 Poäng är värd. Exempel: Anta att det har gått bra och din kassa är nu värd 6000 kronor. 1% av den summan är 60 kronor och då är således varje poäng nu värd 60 kronor. Det är den summan du skall lägga på dina spel den nästkommande perioden (vecka eller månad).

Om du följer speltips på fotboll och vet sedan gammalt (red: track record på engelska) hur det har gått. Då kan du öka dina insatser till 3 Poäng och spela 150 kronor per vad. Det finns inget facit över vad som är korrekt för just dig men vi vet vad som är fel, avsaknaden av ett bra money management.

Dokumentera dina spel

Genom att dokumentera varje spel så kan du på sikt få fram mycket nyttig statistik, som kan visa brister i ditt bettande. Du kanske förlorar 7 av 10 bet på antal mål, du kanske ofta vinner när du spelar på dubbelchanser och så vidare. Du lär dig vad du är bra på, vad som gynnar din kassa och inte.

Om du inte dokumenterar ditt spelande så är det lätt hänt att förluster bara glöms bort. Du lägger nya bets och helt plötsligt är kassan slut. Du måste alltså jobba med money management och dokumentering som om det vore ett företag.

Dokumentet där man bokför sitt bettande kallar man för spreadsheet.

Summering

Kassan (cash roll) –  Sätt av en summa pengar som du har råd att förlora.
Poängsystemet – Dela upp kassan i bitar, till exempel 1%, då vet du summan på 1 Poäng och vad du kan spela utan att spela dumt.
Öka aldrig Poängen i takt med förlusterna. Poängen är där för att skydda dig och din kassa mot förlustsviter. Vinsterna kommer snart igen.

Det låter kanske krångligt i början. Men i den här artikeln har du fått reda på hur du skall göra och med vilken summa du skall spela med på varje vad. Vi rekommenderar dig inte att gå högre upp än 3 Poäng (3%) per vad. Tänk också på att reglerna som du själv sätter är till för att skydda dig och dina egna pengar, så bryt inte mot reglerna.

Sociala medier

 
Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635
Bangatan 8
382 40 Nybro

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2019