Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

FOTBOLLS-VM I RYSSLAND 2018

Från Estadio José Maria Minella till Stadio Luigi Ferraris (Svenska VM-historien del 3)

Publicerat 2018-05-20 12:54

Från Estadio José Maria Minella till Stadio Luigi Ferraris (Svenska VM-historien del 3)

I den svenska VM-historiens tredje del minns vi Sverige två mörkaste ögonblick i VM-sammanhang. Det senare av dem gick dessutom i marschtakt.

 

ETT MÅL PÅ 270 MINUTER

Efter femteplatsen i VM 1974 fanns en del förhoppningar på att Sverige skulle kunna upprepa den bedriften i Argentina 1978. Delar av laget från 1974 fanns även med nu, bland andra målvakten Ronnie Hellström och lagkaptenen Björn Nordqvist. Dock hade Sveriges bäste spelare Ralf Edström drabbats av en svår skada i en VM-kvalmatch mot Norge hösten 1977 och var därför inte i samma slag som fyra år tidigare.

Sverige hade lottats i en överkomlig grupp med Brasilien, Österrike samt Spanien och ansågs därför ha goda chanser till avancemang. Sverige inledde mot Brasilien på Estadio José Maria Minella i Mar del Plata. När Thomas Sjöberg gav blågult ledningen i 37:e minuten såg det väldigt bra ut för svensk del. Dock kvitterade Brasilien genom Reinaldo strax innan pausvilan. Men, Sverige lyckades hålla undan i den andra halvleken och matchen slutade 1-1.

Nu väntade Österrike på Estadio José Amalfitani i Buenos Aires. Eftersom Österrike vunnit sin första match mot Spanien var Sverige i princip var tvungna att vinna om man skulle ha en rimlig chans att gå vidare. Dock visade sig österrikarna vara svårspelade och i 42:e minuten fick de även en straff som Hans Krankl satte till 1-0. Sveriges lyckades inte kvittera och 1-0 stod sig till slutsignalen.

Trots detta hade Sverige ändå chans till avancemang inför den avslutande matchen mot Spanien som också spelades på Estadio José Amalfitani. Dock krävdes att Brasilien åtminstone tappade poäng mot Österrike.

Men, precis som mot Österrike hade det svenska laget svårt att sätta bollen i nät och när spanjorerna genom Juan Manuel Asensi gjorde 1-0 med en kvart kvar släcktes det svenska hoppet. Matchen slutade 1-0 till Spanien och Sverige tvingades lämna Argentina med sitt sämsta VM någonsin i bagaget.

 

FIASKO I MARSCHTAKT

Efter ett VM-löst 1980-tal var Sverige tillbaka i mästerskapssammanhang vid VM i Italien 1990. Det svenska laget hade gjort ett imponerande kval där man bland annat hållit nollan mot England både borta och hemma. Förväntningarna var höga och efter att Sverige fått en bra lottning och hamnat tillsammans med Brasilien, Skottland och Costa Rica skulle det svenska laget med lätthet dansa in i en åttondelsfinal.

Sverige inledde 10 juni på Stadio delle Alpi i Turin mot gruppens tuffaste motståndare i form av Brasilien. Trots stor optimism i det svenska laget blev det som väntat svårt och strax innan paus kunde Careca på kontring göra 1-0 för brassarna.

Samme Careca kunde en bit in i andra halvlek sedan öka på till 2-0. Dock fick Sverige ett tröstmål genom Tomas Brolin med tio minuter kvar. Trots förlusten hade det svenska laget gjort en bra match och det såg hoppfullt ut inför matchen mot Skottland.

Sverige-Skottland spelades på Stadio Luigi Ferraris i Genua och med tanke på att Skottland förlorat första matchen mot Costa Rica räknade de flesta med svensk seger. Men, skottarna fick en drömstart när Stuart McCall gjorde 1-0 på hörna efter tio minuter, vilket även var resultatet i halvtid.

I andra halvlek skapade Sverige några chanser, men utan att lyckas sätta bollen i nät. Istället fick Skottland straff i den 81:a minuten, en straff som Mo Johnston säkert satte till 2-0. Förvisso fick Sverige även i den här matchen ett tröstmål genom Glenn Strömberg med fem minuter kvar, men det hjälpte föga.


Medford gör 2-1 till Costa Rica mot Sverige.

Trots att Sverige stod på noll poäng inför den avslutande matchen mot Costa Rica fanns det dock fortfarande chans att gå vidare. Seger samtidigt som Skottland förlorade mot Brasilien skulle innebära en svensk andraplats i gruppen. Efter en halvtimmes spel på Stadio Luigi Ferraris tändes hoppet när Johnny Ekström satte 1-0 på en frisparksretur.

1-0 stod sig också ända fram till 75:e minuten när Roger Flores gjorde 1-1. Dock räckte det fortfarande med ett svenskt mål eftersom Brasilien även tagit ledningen mot Skottland.

Men, istället gjorde Hernan Medford 2-1 till Costa Rica på en kontring med tre minuter kvar. Därmed var det svenska fiaskot fullbordat och Sverige marscherade ut från sitt sämsta VM genom tiderna i marschtakt. 1-2, 1-2, 1-2!

Dock skulle revanschen komma fyra år senare…

 

 

 

 

 

Avatar

Skrivet av Fredrik Sjögren

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.
Topp 10 fotbollsblogg

Sociala medier

 
Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635
Bangatan 8
382 40 Nybro

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2021