Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

FOTBOLLS-VM I RYSSLAND 2018

Klassiska öppningsmatcher

Publicerat 2018-06-13 20:04

Klassiska öppningsmatcher

Imorgon är det äntligen dags för VM-premiären mellan Ryssland och Saudiarabien. Så här dan före dan kan det ju därför vara läge att blicka tillbaka på några klassiska öppningsmatcher i VM-historien.

 

1930 – FRANKRIKE-MEXIKO OCH USA-BELGIEN

Jo, det allra första världsmästerskapet hade faktiskt två öppningsmatcher eftersom de två första matcher spelades samtidigt, klockan tre på eftermiddagen 13 juli. Dock kan de inte riktigt jämföras med senare turneringarnas öppningsmatcher.

Matchen mellan Frankrike och Mexiko sågs endast av drygt 4 400 åskådare och spelades på Estadio Pocitos i Montevideo som knappt hade några läktare. Betydligt fler åskådare hade dock mötet mellan USA och Belgien. Till Estadio Parque Central, också i Montevideo, hade nämligen drygt 18 300 åskådare tagit sig.

Anledningen till att öppningsmatchen inte spelades på den helt nybyggda Estadio Centenario i Montevideo med plats för hela 90 000 åskådare var att den inte stod helt klar förrän några dagar efter det att turneringen startat.

Hur det gick i de bägge öppningsmatcherna? Frankrike slog Mexiko med 4-1 med USA vann mot Belgien med 3-0.


Estadio Pocitos, 1930.

 

1950 – BRASILIEN-ITALIEN

Den första ”riktiga” öppningsmatchen i ett VM ägde rum på klassiska Maracana i Rio de Janeiro 24 juni 1950. Inför drygt 80 000 åskådare utklassade hemmanationen Brasilien de regerande världsmästarna Italien med hela 4-0.

Efter 1-0 i paus tog brassarna kommandot i mitten av andra halvlek och gjorde tre mål inom loppet av en kvart. Målskyttar i tur och ordning var Jair, Baltazar samt Ademir, som även gjort 1-0 i första halvlek.

 

1958 – SVERIGE-MEXIKO

Frågan är om vi någonsin mer kommer att få uppleva en öppningsmatch i VM på svensk mark. Sverige-Mexiko spelades på Råsunda, eftermiddagen 8 juni inför drygt 34 000 åskådare, som inte kan ha gått därifrån särskilt besvikna. Redan efter 17 minuter gav Agne Simonsson Sverige ledningen med 1-0, som också stod sig i paus.

I början av den andra halvleken ökade Nisse Liedholm på till 2-0 genom en straffspark. Drygt fem minuter senare kunde Agne Simonsson göra sitt andra och Sveriges tredje mål och därmed också fastställa slutresultatet till 3-0.

 

1974 – BRASILIEN-JUGOSLAVIEN

Till VM i Västtyskland 1974 infördes ordningen att de regerande världsmästarna skulle spela i öppningsmatchen istället för som tidigare hemmanationen. Detta innebar att Brasilien ställdes mot Jugoslavien i en match som inte var någon direkt höjdare, i alla fall inte för Brasilien.

Trots storspelare som Rivellino och Jairzinho i laget lyckades in Brasilien få hål på Jugoslavien. Precis som i England 1966 och i Mexiko 1970 slutade öppningsmatchen 0-0.

 

1982 – ARGENTINA-BELGIEN

Inför ett fullsatt Camp Nou med 95 000 åskådare ställdes de regerande världsmästarna Argentina mot Belgien. Med en ung Maradona i laget hoppades många på argentinsk uppvisning. Men, så blev det inte alls. Istället gjorde Erwin Vandenbergh 1-0 för Belgien i mitten av andra halvlek, vilket också blev slutresultatet.

Argentina-Belgien var för övrigt också den första öppningsmatchen sedan VM i Chile 1962 som inte slutade 0-0.

 

1990 – ARGENTINA-KAMERUN

Med spelare som Maradona, Caniggia och Burruchaga var allt annat än vinst otänkbart för Argentina i öppningsmatchen på San Siro. Men, Kamerun ville annorlunda. Efter en rejäl tavla från Pumpido i det argentinska målet kunde François Oman-Biyik nicka in 1-0 till Kamerun i mitten av andra halvlek, som i det läget dessutom var en man kort efter en utvisning några minuter tidigare.

Trots att Kamerun i slutminuterna fick ytterligare en utvisning lyckades inte Argentina göra något mål och chocken var därmed ett faktum.


Kamerun gör 1-0 mot Argentina i öppningsmatchen 1990.

 

2002 – FRANKRIKE-SENEGAL

Återigen var det dags för ett afrikanskt lag att chocka de regerande världsmästarna. Efter guld i både VM 1998 och EM 2000 och med spelare som Vieira, Wiltord och Henry sågs det franska landslaget tveklöst som världens bästa. Dock saknade fransmännen Zidane på grund av skada, men trots det skulle tre poäng mot Senegal inte vara några större problem.

Men, senegaleserna stod upp bra mot världsmästarna i inledningen av matchen och efter en halvtimme kom också utdelningen när Papa Bouba Diop satte 1-0 för Senegal.

Därefter pressade Frankrike på hårt för en kvittering, men det ville sig inte. Trots en stolpträff och en ribbträff från Trezeguet respektive Henry lyckades inte fransmännen få bollen i nät.

Avatar

Skrivet av Fredrik Sjögren

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.
Topp 10 fotbollsblogg

Sociala medier

 
Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635
Bangatan 8
382 40 Nybro

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2021