Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

FOTBOLLS-VM I RYSSLAND 2018

VM-målen vi minns!

Publicerat 2018-05-08 22:09

VM-målen vi minns!

I skrivande stund är det inte mindre än 36 dagar och 20 timmar kvar till fotbolls-VM 2018 och så sakteliga börjar den ack så välkända nerven infinna sig. Det är ju alltid något speciellt med fotbollsmästerskap och kanske lite extra speciellt när vårt eget landslag deltar. Den här gången får man ändå säga emot alla odds efter ett blytungt generationsskifte och en spelartrupp som på pappret med största säkerhet skulle vara ett mittenlag i europas toppligor. Om ens det.

Mitt allra första fotbollsminne kommer ifrån fotbolls-VM i Italien 1990 då jag var blott sju år gammal och satt ihopkrupen i tv-soffan tillsammans med några av mammas polare som följde straffläggningen i semfinalen mellan hemmanationen Italien och Argentina. På planen lärde jag mig snabbt spelarnamnen som var på tapeten just då; Maradona, ”Toto” Schillaci, Walter Zenga och naturligtvis Roberto Baggio. Stämningen var olidlig men till slut segrade Argentina efter straffmissar av Donadoni och Serena.

Är det något som etsar sig fast lite extra hos alla inbitna fans är det naturligtvis alla sanslösa mål vi fått se genom åren. Vi har jobbat ihop en topplista på de VM-mål som vi tycker kvalar in på en topp 5-lista och då i kategorin ”minnesvärda mål”. Inte de snyggaste, inte de viktigaste utan de mest minnesvärda!

5. Michael Owen, England – Argentina, VM 1998

Blott 18 år gammal skulle Michael Owen få sitt stora internationella genombrott efter soloräden mot Argentina. Vilken explosivitet, vilken bollkontroll och sannerligen vilken avslutare han var! Det här målet startar med en passning mot mitten av Beckham som Owen tar ner med sin yttersida och därefter sätter han fart och visar upp råstyrka och bollkontroll. Avslutet sitter i bortre krysset. En ny världsstjärna var född!

4. Tomas Brolin, Sverige – Rumänien, VM 1994 (partiskt)?

Ja, sommaren 1994, för oss som fick möjligheten att uppleva den, saknar motstycke i svensk idrotthistoria. Den trevande starten mot Kamerun till de långa, olidligt spännande nätterna och tidiga morgnarna fram emot en sensationell semifinal mot blivande mästarna Brasilien. Målet som sticker ut alla kategorier är naturligtvis Sveriges magiska frisparksvariant mot Rumänien där Håkan Mild passar Tomas Brolin som lurar bakom moståndarnas frisparksmur. Brolin avslutar iskall med ett distinkt skott i bortre krysset. MAGISKT!

3. Dennis Bergkamp, Holland – Argentina, VM 1998

Målet mot Argentina i VM 1998 visar på ett perfekt sätt precis hur magnifik Dennis Bergkamp var i sina bästa stunder (vilket var i princip hela tiden). Den låååånga svepande passningen från De Boer tas ner av Bergkamp som i nästa rörelse tunnlar sin försvarare för att därefter smeka upp bollen i bortre krysset med en väl avvägd yttersida. JISSES! 2-1 till Holland trots en man utvisad.

2. Ronaldinho, Brasilien- England, VM 2002

Man kan hävda att det var en rejäl målvaktstavla av David Seaman men det tar ändå ingenting ifrån Ronaldinho som med knivskarp precision ser luckan bakom Seaman och skickar iväg en frispark som jordens alla invånare tar för givet ska bli ett inlägg. Vips! Ett klassiskt VM-mål som lever vidare i generationer.

1. Diego Maradona, Argentina – England, VM 1986

I kvartsfinalen mot England 1986 blev det självklart för en hel fotbollsvärld varför Diego Armando Maradona var världens bästa fotbollsspelare. På helt egen hand dödade han matchen i hatmötet mot England med två ikoniska och minnesvärda mål. Först ut, ”guds hand” och därefter ”Goal of the century” där Maradona startar en soloräd på egen planhalva för att därefter göra bort ett helt engelskt försvar innan han rundar Peter Shilton för att raka in ett av världens snyggaste mål som någonsin gjorts.

Summering

Vill man se minnesvärda mål ska tydligen något av lagen England eller Argentina delta. Vilken tur för oss! VM i Ryssland 2018 innehåller båda lag och kanske får vi se mål från Messi som kommer leva kvar i flera generationer framöver?

Avatar

Skrivet av Micke

Lovande fotbollspelare som ung, men som blev en allvetande fotbollstaktiker. p.g.a karriärvalet. Har stor intresse i europeisk toppfotboll, framför allt Premier League.
Topp 10 fotbollsblogg

Sociala medier

 
Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635
Bangatan 8
382 40 Nybro

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2020