Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

FOTBOLLS-VM I RYSSLAND 2018

Seedningskrukor klara inför VM-dragningen

Publicerat 2017-12-01 09:57

Seedningskrukor klara inför VM-dragningen

FIFA har nu gjort klart sina så kallade ”seeding pots” inför lottningen av grupperna till fotbolls-VM i Ryssland. Det är totalt 32 nationer som delats upp i fyra krukor och därifrån ska lotterna dras för att få fram vilka nationer som hamnar i respektive grupp.

Regler för seedningskrukor

Alla lag har tilldelats en av fyra krukor. FIFA’s (Coca Cola) världsranking tillämpades för att fördela alla kvalificerade lag mellan de fyra krukorna, i enlighet med deras rankning. Högst rankade nationer hamnade i kruka 1 tillsammans med värdnationen och resterande lag har fördelats i de övriga tre krukorna, i fallande ordning.

Seedningskrukorna

Kruka 1
Ryssland, Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien, Polen, Frankrike.

Kruka 2
Spanien, Peru, Schweiz, England, Colombia, Mexiko, Uruguay, Kroatien.

Kruka 3
Danmark, Island, Costa Rica, Sverige, Tunisien, Egypten, Senegal, Iran.

Kruka 4
Serbien, Nigeria, Australien, Japan, Marocko, Panama, Sydkorea, Saudi Arabien

Lottning av grupper

Reglerna för lottningen av grupperna är oförändrad. Detta innebär att bara en nation från varje fotbollsfederation kan hamna i en grupp, med undantag för UEFA (Europa), som kan ha upp till två lag i samma grupp. Varje grupp består av fyra nationer och det kommer att lottas en nation från varje kruka, till respektive grupp.

Lottningen av grupperna kommer att äga rum fredagen den 1 december i Moskvas statliga Kreml-palats. Lottningen kommer att sändas på FIFA.com och i FIFA’s sociala medier, Twitter, Facebook och Instagram.

Sveriges förutsättningar

Oavsett lottning så kommer det inte att bli lätt, det ska gudarna veta, men det finns givetvis värre och mindre farligt motstånd i varje kruka. Här är vad jag tycker är det bästa respektive värsta motståndet vi kan få i vår grupp.

Kruka 1

Denna kruka innehåller naturligtvis åtta mardrömmar som Sverige på papperet skulle förlora 8 gånger av 10 emot. Men om vi tittar till historia och till kvalet så skulle jag nog hoppas på att Polen lottas till vår grupp från kruka 1. Polen åkte på däng borta mot Danmark med 4-0, så de kan bevisligen ha sina dåliga dagar och i ärlighetens namn så är det en handfull spelare som lyfter det polska laget rejält, jämfört med t.ex Frankrike och Tyskland som kan sätta ihop tre konkurrenskraftiga landslag med alla sina alternativ.

De värsta alternativen i denna kruka är i ärlighetens namn alla nationer. Polen är det enda, något svaga kortet som jag ser i krukan.

Kruka 2

Det är heller ingen kruka att leka med, men jag skulle framför allt inte vilja se att Spanien eller Mexiko lottas till vår grupp, för det är två lag som spelar en teknisk fotboll som det svenska landslaget kommer ha väldigt svårt att hantera.

Sverige har rent generellt svårt att hantera tekniska och bollskickliga lag. Vi spelar en fysisk fotboll där vi ofta vinner på styrka och disciplin, snarare än fantastiska anfallssekvenser och bollkonster. När vi får tekniska och bollskickliga lag mot oss så är det svårt att hänga med och det är ett sorts spel som liksom inte finns i våra ryggrad.

Jag ser helst att vi får Schweiz, Kroatien eller England i vår grupp. ”England! har du fått hjärnblödning?!” kanske många kan tycka, men sanningen är att vi rent historiskt har hanterat dem riktigt bra och de har inte varit speciellt bra som landslag på flera årtionden. Det verkar inte heller som att Gareth Southgate kommer att få ordning på det landslaget.

Kruka 3

Här är vi själva och det känns faktiskt som en skälig plats för oss med tanke på de andra nationerna som skramlar i krukan. Det finns framför allt två lag som jag INTE vill att vi möter någon gång under fotbolls-VM, Danmark och Egypten. Danmark har visat en enorm styrka och så länge som de har en frist Eriksen på plan så är de totalt livsfarliga. Egypten skulle fullständigt springa sönder våra grabbar, de har bollskickliga och sinnessjukt snabba spelare, eller vad sägs om till exempel Mohamed Salah som är en av de snabbaste, kanske DEN snabbaste spelaren i hela Premier League, som också är livsfarlig avslutare.

Kruka 4

Denna kruka innehåller helt logiskt bottenskrapet av de kvalificerade lagen, men det är en kruka som inte ska underskattas. Jag inbillar mig att vi kan klara av samtliga lag i den krukan, om vi presterar bra under mästerskapet. Den nation som jag skulle vilja ge en ”heads up” för är Japan, som dels gjorde ett starkt kval och som spelar snabb och teknisk fotboll som våra stora, tunga killar kommer ha svårt för.

Rent organisatoriskt, taktiskt och fysiskt så slår vi nog samtliga lag på fingrarna, men det finns några riktigt bra spelare här som man får se upp med.

Missa inte lottningen den 1/12

Lottningen ser du alltså på FIFA’s hemsida och deras sociala medier, men vi kommer naturligtvis att annonsera grupperna här på Fotboll.com samt på våra Facebook- och Twitter sidor. Följ oss på våra sociala medier så missar du inget!

Läs mer om seedningen på FIFA.com

Avatar

Skrivet av Karlsson

En äkta Premier League fanatiker som följt engelsk fotboll i över 20 år, men som har stort intresse i all europeisk toppfotboll. Arsenal ligger varmt om hjärtat men jag ser mig som väldigt objektiv och jag uppskattar fin fotboll oavsett lag.
Topp 10 fotbollsblogg

Sociala medier

 
Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635
Bangatan 8
382 40 Nybro

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2020