Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

FOTBOLLS-VM I RYSSLAND 2018

Videogranskning under VM i Ryssland

Publicerat 2018-01-23 11:01

Videogranskning under VM i Ryssland

FIFA har nu bekräftat att man kommer att använda sig av teknisk utrustning för att kunna videogranska händelser under VM 2018 i Ryssland. Videogranskning har länge varit omdiskuterat och det finns många delade meningar kring tekniken.

Vad innebär videogranskning?

Videogranskning som i förkortad form kallas för ”VAR”, har utvecklats under lång tid med syftet att det ska bli fler korrekta domslut i fotbollen. Tekniken bygger på att man placerar ut ett antal kameror runt varje målområde, för att filma alla händelser i respektive straffområde.

I det fall där domaren / domarna är osäkra eller oeniga, så kan domarna backa tillbaks det filmade materialet, för att se det som kamerorna filmat från flera vinklar. Detta innebär att huvuddomaren kan blåsa straff men sedan kan någon av de assisterande domarna stoppa händelsen och uppmana till videogranskning, om de har synpunkter på straffen.

När domarna tittat på videomaterialet och diskuterat händelsen så kan huvuddomaren ta ett nytt beslut. Detta gör naturligtvis att risken för felaktigt dömda straffar och offsides minskar.

En testad och beprövad teknik

Videogranskning har testats ett tag i flera olika sammanhang. Man började med att testa tekniken under vänskapsmatcher, för att sedan testa den i mindre cuper och turneringar. Men tekniken har redan köpts in och börjat användas i Italienska Serie A.

Tekniskt sätt så ger detta domarna de bästa verktygen för att ta regelrätta beslut inom fotbollen. Men många är skeptiska och tycker att det förstör själva tjusningen med fotbollen, domaren ska döma och fotbollen ska vara oförutsägbar.

En rättvis teknik som gynnar bättre fotboll

Fotboll är stort idag, så stort att spelare, klubbar och ägare sällan skyr några medel för att ta sig dit de vill. Pengarna styr och sportsligheten kommer i andra hand. Fotbollen har mer och mer utvecklats till en nöjesindustri och en miljardbransch där pengar börjar styra mer och mer för varje dag.

För att man ska förstå vad videogranskning kan göra så vill jag härleda till Champions League mötet mellan Barcelona och PSG den 8 Mars 2017. PSG hade vunnit med 4-0 hemma i det första mötet och Barcelona var således tvungna att göra en minst lika bra match på sin hemmaplan. Många trodde inte att det skulle vara möjligt, men Barcelona vann med 6-1.

Nu hör det till saken att det blev en mycket omdiskuterad match där domaren blåste totalt tre straffar och dussintals frisparkar till Barcelonas fördel. De som såg den matchen och som har minsta lilla objektiva syn på den, vet att en handfull av de avblåsningarna var rena filmningar och felaktiga domslut. Om det hade funnits videogranskning i den matchen så hade Barcelona kanske bara fått en straff och PSG hade regelrätt tagit sig vidare i turneringen.

Hissa eller dissa videogranskning?

Jag tycker absolut att vi ska hissa videgranskningen, men jag förstår de som vill ha fotbollen som den alltid ha varit. Jag tror ändå att det är bra med videogranskning för att vi ska utveckla en renare fotboll. Det skulle bli färre filmningar, färre felaktiga domslut och således rättvisare fotboll.

Jag tycker att vi måste avskräcka från filmningar och få bort systematisk taktik där man söker frisparkar och straffar för att vinna en match. I ett så massivt mästerskap som fotbolls-VM, så tycker jag att det är fullt motiverat att använda videogranskning.

Tänk dig själv; Sverige går till slutspel och blir utslagna för att någon filmat sig till en straff eller att domaren dömer mål trots att anfallaren var offside. Nej tack, fair play och snyggt spel vill vi ha!

Avatar

Skrivet av Karlsson

En äkta Premier League fanatiker som följt engelsk fotboll i över 20 år, men som har stort intresse i all europeisk toppfotboll. Arsenal ligger varmt om hjärtat men jag ser mig som väldigt objektiv och jag uppskattar fin fotboll oavsett lag.
Topp 10 fotbollsblogg

Sociala medier

 
Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635
Bangatan 8
382 40 Nybro

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2020