Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

FOTBOLLS-VM I RYSSLAND 2018

VM-rekorden inför sommarens slutspel

Publicerat 2018-05-30 21:16

VM-rekorden inför sommarens slutspel

Rekordvärme, VM-bubbla och snart dags att bjuda hem familj och vänner till sena uppesittarkvällar framför fotbolls VM som går av stapeln 14 Juni och håller på ända till 15 juli när det hela skall avgöras. Rekord är till för att slås men vi vågar lova att en del rekord kommer stå sig en bra tid framöver.

För att bli kungen och facit bland kompisar ger vi dig här och nu den viktigaste rekordguiden så att du kan briljera med dina (kanske) nyvunna kunskaper som garanterat kommer ge dig både ryggdunkningar och avundsjuka blickar!

Håll till godo.


Målrekord VM

Genom åren har en hel del spelare utmärkt sig genom att producera viktiga och mäktiga mål. Här nedan listar målskyttar vars rekord fortfarande står sig.

Miroslav Klose

Flest antal mål – Miroslav Klose, Tyskland – 16 mål

Med 16 VM-mål leder den föredetta hypereffektiva Tysk/Polacken Miroslav Klose VM:s genom alla tider interna skytteliga. Klose var en klassisk boxspelare med begränsade talanger för det mesta, utom att göra mål. Numera pensionerad men tittar man i listan av kombatanter finns det ingen idag aktiv spelare som ens är i närheten av att hota tyskens förstaplats. Närmast aktiva spelare som är med i racet är en landsman vid namn Thomas Müller som just nu står på tio gjorda mål. Ej troligt att han lyckas pytsa in sju baljor i detta VM och med tanke på hans ålder är det kanske det sista världsmästerskapet som han kommer prestera på yppersta nivå.

Hakan Sükür

Snabbaste målet – Hakan Sükür, Turkiet – 11 sekunder

Gudfadern och hela turkiets helgon Hakan Sükür hade en enastående karriär, kanske framför allt i landslagssammanhang där han fullkomligen öste in mål för sitt hemland. Precis som ovan nämnda namn, otroligt begränsad utanför boxen, men dödligt giftig i straffområdet och då framför allt med knoppen som främsta vapen.

På 112 landskamper hann den reslige turken stänka in 51 mål. Den mest minnesvärda bedriften i landslagssammanhang inträffade i VM 2002 gjorde VM-historiens just nu snabbaste mål. Efter 11 sekunder utnyttjade han ett misstag i Sykoreas backlinje och rakade in 1-0 med vänsterfoten.

Just Fontaine

Flest mål i en VM-turnering – Just Fontaine, Frankrike – 13 mål

VM 1958 är ett VM-år som är fastsvetsat i den svenska fotbollshistorien, inte bara på grund av att turneringen spelades i Sverige och att vi tog oss hela vägen till final, utan också för att turneringen fullkomligen drällde av blivande legendarer så som Pelé, Garrincha, Kurt Hamrin, Nacka Skoglund för att nämna några.

Turneringens vinnare blev till slut Brasilien efter en mycket övertygande 5-2 seger i finalen mot Sverige. Ett namn som verkligen stod ut i turneringen var Frankrikes Just Fontaine som hann pricka in hela 13 mål under turneringens gång. Fortfarande ett ohotat rekord för en spelare som av många fortfarande anses vara den bästa spelare Frankrike någonsin lyckats få fram tillsammans med Platini, Henry och Zidane.

Oleg Salenko

Flest mål i en VM-match – Oleg Salenko, Ryssland – 5 mål

1994 skrev den för världen anonyme ryssen Oleg Salenko för evigt in sig i fotbollshistorien. Mot stryklaget Kamerun lyckades den då Valencia-baserade Salenko raka in fem kassar vilket än idag är ett rekord som består. Den då blott 25 årige ryssen lyckades VM-succén till trots inte göra några större bedrifter senare i karriären när han sökte lyckan både i Skottland och i Turkiet.


Lagrekord VM

Här nedan listar vi kollektiva prestationer vilka renderat i rekord som alla fotbollskännare bör ha koll på.

Puskas

Flest antal lagmål i en VM-turnering – Ungern -27 mål

Det var inte många lag som rådde på Ungrarna på 50-talet och inte konstigt med namn som Puskas och Kocsic i laguppställningen. I VM 1954 var Ungern storfavoriter att ta hem guldet och turneringen startade planenligt med förkrossande vinster över Sydkorea (9-0) och Västtyskland (8-3)! Det lustiga i sammanhanget är att just Västtyskland skulle grusa ungrarnas gulddrömmar när man vann med 3-2 i finalen med en halvskadad Puskas i startelvan.

Brasilien

Flest antal VM-guld – Brasilien – 5 stycken

Brasilien har på många sätt dominerat världsfotbollen och det är kanske inte så märkligt med tanke på att sporten närmast kan räknas som nationalreligion. Genom åren har favelorna och stränderna fostrat några av de absolut främsta fotbollsspelarna vi världen skådat och har således också renderat i att landet just nu kammat hem flest VM-titlar, nämligen fem till antalet.

2002 var senaste guldet som bärgades hem efter en mäktig final där en viss Ronaldo avgjorde med två sena mål mot Tyskland. Landet törstar efter nya framgångar efter tre raka VM-slutspel där laget inte nått hela vägen fram.

Tyskland logo

Flest antal VM-medaljer – Tyskland / Västtyskland – 12 stycken

Precis som Brasilien har Tyskland (eller för den delen Västtyskland) varit en given maktfaktor i landslagssammanhang. Fysik, disciplin och nerver av stål kännetecknar vår granne över sjön som under VM-historien plockat hem hela tolv medaljer. Den senaste så sent som 2014 där Mario Götze avgjorde finalen mot Argentina efter ett mäkta skickligt volleymål i förlängningen.


Andra mäktiga VM-rekord

mondragon

Äldsta spelaren i ett VM-slutspel – Faryd Mondragón, Colombia – 43 år

Till VM 2014 följde Mondragón med som reservmålvakt 43 år gammal. Mondragón blev i den sista gruppspelsmatchen den äldsta spelaren som någonsin spelat en VM-match tack vare att han blev inbytt i den 85 minuten i matchen mot Japan. Efter Colombias uttåg ur turneringen förkunnade den till åldern komna burväktaren att det var dags att hänga upp skor och handskar i björken och tacka för sig i landslaget och även i klubblaget Deportivo Cali.

Norman Whiteside

Yngsta spelaren i ett VM-slutspel – Norman Whiteside, Nordirland – 17 år och 1 månad

Blott 17 år gammal debuterade Manchester United profilen Norman Whiteside för sitt Nordirland i VM 1982. Whiteside var en stabil målskytt för ett Manchester United under 80-talet men lämnades ganska kvickt utanför laget när Alex Ferguson tog över ratten och ville generationsväxla truppen (och för att Whiteside hade en förkärlek för att svinga bägaren i tid och otid).

Everton blev nästa klubbadress men Normans knäproblem som innebar inte mindre än tretton (!) operationer blev för mycket för den blott 26-årige anfallaren som blev tvungen att avsluta sin karriär.

Maracana

Högsta publiksiffran i en VM-match, Brasilien – Uruguay 1950 – 174 000

Det är svårt att föreställa men i VM-matchen mellan ovan nämnda lag trängdes inte mindre än 174 000 åskådare på Maracanã för att kunna få en glimt av finalmatchen mellan Brasilien och Uruguay där de senare segrade med 2-1 i vad som skulle bli en av historiens mest omtalade matcher. Siffran är tagen från FIFAS hemsida men många menar på att siffran är rejält i underkant och snarare någonstans i regionerna 200 000 åskådare. Vad som är sant låter vi vara osagt men det här är ett rekord som vi lovar kommer ta tid att slå!

Avatar

Skrivet av Micke

Lovande fotbollspelare som ung, men som blev en allvetande fotbollstaktiker. p.g.a karriärvalet. Har stor intresse i europeisk toppfotboll, framför allt Premier League.
Topp 10 fotbollsblogg

Sociala medier

 
Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635
Bangatan 8
382 40 Nybro

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2020