Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Ansvarsfullt spelande

spela ansvarsfullt

Fotboll är en rolig och spännande sport och många vill gärna krydda matcherna med ett spel. Detta för att göra dem ännu mer spännande. Det finns de som spelar för att för att vinna pengar och för att själva spelandet i sig är roligt. Alla har sin egna anledning för att spela och de flesta håller det på en mycket sund nivå. Men det finns de som inte kan ta en förlust och som helt enkelt inte kan låta bli att satsa sina sista pengar. Detta i tron och hoppet om att få in det där sista spelet.


18 års åldersgräns

Du måste ha fyllt minst 18 år för att få spela på odds och betting hos samtliga bettingsidor. Regeln är lagstadgad och varken bör eller går att kringgå. Spelsidorna kontrollerar din ålder på olika sätt. Det är därför inte tekniskt möjligt för dig att registrera dig och skapa ett spelkonto med dina personuppgifter om du är under 18 år.


Vad är sunt spelande?

De flesta känner till sin ekonomi och de tillgångar som finns till förfogande för sitt spelande. Att inte spela över sina tillgångar är det första och det viktigaste man ska tänka på. Din generella inställning till spelandet är också ett tecken på om du har en sund inställning eller inte.

Om du spelar för själva spelets spänning och för att vinna mycket pengar, så är risken större att du sätter din fot i spelberoendet. Men spelar du på skoj? Lägger du en stryktipsrad i veckan eller bara lägger ett spel på ditt favoritlag som du ska se på TV? Då är det ett sunt tecken.

Ha rätt inställning och rätt förväntningar på dina spel.


Budgetera din ekonomi

Ett vettigt sätt för att ha kontroll över detta, är att göra en budget av sin ekonomi. På det viset vet man exakt hur mycket pengar man kan avvara på spel, utan att försätta sig i ekonomisk knipa. Bestäm en summa pengar som du känner att du och din ekonomi kan avvara. Håll dig sedan till den summa varje månad och tumma aldrig på beloppet.

Acceptera dina förluster

Att acceptera en förlust är väldigt viktigt! Varje gång du lägger ett spel så är du säkerligen fullt övertygad om att det kommer att gå in eller att chanserna i alla fall är goda. Men se det som en ”chans” och acceptera att det inte alltid går som man tänkt sig. Du kan ju trots allt inte påverka resultatet och du vet att fotboll är en oförutsägbar sport där allt kan hända.

Om du inte accepterar dina förluster så är risken stor att du försöker kompensera dem genom att ”låna” pengar till spel från andra saker i din budget. Det är då som du befinner dig i riskzonen för osunt spelande.


Osunda tecken på spelberoende

Det finns ett antal signaler som är ett tecken på att du har en osund inställning till spel.

  • Du vill direkt lägga ett nytt spel, antingen för att du vann och fått blodad tand eller för att du förlorade och vill vinna tillbaks dina pengar.
  • Du vet att du egentligen inte har råd att förlora pengarna du spelar för, men du chansar och hoppas på turen.
  • Du ljuger om ditt spelande för vänner och familj.
  • Du lånar pengar för att kunna spela.
  • Du tänker på spelandet mestadels hela dagen.

Vilken hjälp finns att få?

Först och främst så ska du kontakta den spelsida där du spelar, så att de kan hjälpa dig att begränsa ditt spelande. Samtliga bettingsidor har funktioner och verktyg för att hindra dig att spela för mer än ett visst belopp under en viss tid. Börja med att begränsa ditt spelande hos spelsidan. Om du känner att du försöker kringgå dessa begränsningar genom att börja spela på andra håll, så bör du gå vidare med större hjälp.

Du kan exkludera dig själv helt och hållet från spel genom att spärra dig hos tjänsten Spelpaus.se. Samtliga spelbolag med svensk licens, deras bettingsidor och nätcasinon måste vara anslutna till Spelpaus. Om du har spärrat dig från spel så blir du därför automatiskt nekad att skapa konto och/eller att logga in på en spelsida. Läs mer om Spelpaus

Just därför är det många som söker spelbolag utan svensk licens då de inte nekar till spel trots att en spelare har spärrat sig genom Spelpaus.

Nya regler efter fr.o.m 1 Januari 2019

Från och med januari 2019 så träder svensk spelreglering i kraft och då är det nya regler som gäller för spelbolag och bettingsidor. Samtliga operatörer som erbjuder betting måste ansöka om svensk spellicens hos svenska Spelinspektionen. För din säkerhet och för att motverka spelberoende så krävs det att alla bettingsidor visar tre olika logotyper. Spelpaus, Spelgränser och Självtest. Detta är tre olika avdelningar mer verktyg och information som hjälper dig som spelare om du känner oro för spelberoende.

Läs mer om den svenska spelregleringen


Personlig hjälp för spelberoende

Det finns i huvudsak två organisationer som kan hjälpa dig med ditt spelberoende.

Spelberoende.se
Stödlinjen.se

Spelberoende.se är webbplatsen för Spelberoendes Riksförbund. De hjälper både dig som är spelberoende och anhöriga som har någon spelberoende i sin familj. På Stödlinjen.se kan du testa dig själv och dina spelvanor, för att se om du är i riskzonen för att bli spelberoende. Du kan kontakta båda organisationerna för att få hjälp med att komma till rätta med ditt beroende.

 

Copyright © Fotboll.com 2024   |