Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

VM-kval Europa

Statistik

Det finns tyvärr ingen statistik.

Oddsjämförelse

Just nu kan vi inte visa några snittodds för VM-kval Europa. Detta kan bero på att inga matcher i VM-kval Europa spelas i närtid.


VM-kval Europa 2022

VM-kvalet startade den 24 mars 2021 och spelschemat avslutades den 29 mars 2022. Därmed är Europas kval till VM 2022 i Qatar över och det är nu klart vilka nationer som tagit sig vidare till mästerskapets slutspel.

13 Länder som gått vidare från VM-kvalet

England, Holland, Wales, Danmark, Polen, Frankrike, Kroatien, Tyskland, Spanien, Belgien, Schweiz, Portugal, Serbien.

 

VM-kvalets struktur

55 nationerna fördelas över tio olika grupper, där fem grupper innehåller fem lag och resterande fem grupper består av sex lag. Gruppvinnarna i respektive grupp är direktkvalificerade för VM-slutspelet. Grupptvåorna samt de två högst rankade lagen från tidigare Nations League-turnering, som inte slutade topp 2 i någon kvalgrupp, gör upp om de tre sista platserna i en playoff.

VM-Kvalets playoff 

De tolv lagen i playoffet lottas in i tre grupper om fyra lag. Därefter lottas lagen i respektive grupp in i två semifinalpar. De lag som vinner semifinalerna, som avgörs i ett enkelmöte, möts i final. Vinnaren i denna, som också avgörs i en match, går sedan till VM. 

Från gruppspel till playoff-final

55 nationer – 13 platser

Gruppspel: 10 grupper med 5 eller 6 lag i varje grupp – Gruppvinnarna klara för VM, grupptvåorna till playoff – 10 lag till VM

Playoff: 12 lag – Playoffspel fördelat på tre grupper med fyra lag i vardera grupp, semifinal och final där vinnarna går vidare till VM-slutspel.

VM-kval Europa

Sverige i VM-kvalet

Sverige har fått en hyfsad lottning i VM-kvalet till Qatar 2022 då blågult har hamnat i en grupp tillsammans med Spanien, Grekland, Georgien och Kosovo. För tredje gången i rad i kval och mästerskap är alltså Sverige i samma grupp som Spanien.

I kvalet till EM 2020 och i EM 2020 var Sverige och Spanien i samma grupp. Därmed blir det nog också svårt för Sverige att vinna gruppen och gå direkt till VM. Men, andraplatsen är det svenska laget favoriter till. 

Sveriges matcher i kvalet till VM 2022

25/3 2021 – Sverige–Georgien
28/3 2021 – Kosovo–Sverige
2/9 2021 – Sverige–Spanien
8/9 2021 – Grekland–Sverige
9/10 2021 – Sverige–Kosovo
12/10 2021 – Sverige–Grekland
11/11 2021 – Georgien–Sverige
14/11 2021 – Spanien–Sverige

 

Allmänt om VM-kvalet i Europa

Kvalspelet arrangeras av UEFA och totalt deltar 55 nationer som tillsammans kämpar om 13 platser i VM-slutspelet. Europa är den kontinent som har klart flest platser till VM, hela åtta stycken fler än Afrika som är den kontinent med näst flest platser med fem stycken.

Historiskt sett har Europa haft en ännu större andel av VM-platserna. Inför VM 1994 hade Europa lika många platser trots att det bara var 24 lag. Går man ännu längre tillbaka var den europeiska dominansen ännu större. I till exempel VM i Sverige 1958 var hela 12 av 16 lag från Europa.

 

VM-kvalet på Fotboll.com

På Fotboll.com får du alla kvaltabeller, matcherna, resultaten, statistik, odds, speltips och mycket mer. Följ varje match med vår målservice som ger dig alla händelser live. Spela på de bästa oddsen i varje kvalmatch och få pricksäkra speltips som vi baserar på statistik, historik och dagsform.

Copyright © Fotboll.com 2023   |