Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor
Fotbollsregler

Fotbollsregler

Vill du lära dig mer om reglerna i fotboll eller är du och kompisen inte helt överens om vad som gäller i olika lägen? Här ger vi dig en komplett guide med objektiva fotbollsregler.


Bakgrunden

De första officiella fotbollsreglerna började skrivas år 1863 i London och det tog sex individuella möten innan man hade fått alla de grundläggande reglerna på plats. Från början var reglerna väldigt enkla och bestod endast av 14 st grundregler. Men än idag så delas fotbollen endast upp i 17 grundregler.

 


NYA BETTINGSIDOR MED SVENSK LICENS

Lucky Sport bettingsida
100 kr cashback
Dubbla insatsen eller få den tillbaka
NY BETTINGSIDA på Fotboll.com
Dubbla insatsen eller få den tillbaka
NY BETTINGSIDA på Fotboll.com
Trustly
Trustly
18+ – Spela ansvarsfullt - Stodlinjen.se |
Ny kund får insats tillbaka om den ej dubblats inom 24 tim. Minsta ins. 100 kr. Max 50 kr / satsning. Lägsta odds 2.00 för betting.
Betinia bettingsida
120 kr gratisspel
Spel direkt utan registrering
Snabba uttag med BankID & Trustly
Spel direkt utan registrering
Snabba uttag med BankID & Trustly
BankID
BankID
18+ – Spela ansvarsfullt - Stodlinjen.se |
Endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. Giltigt i 60 dagar. Vinster krediteras minus värdet på Gratisspelet.


Fotbollsplanen

En fotbollsplan har ett antal regler och egenskaper som måste uppfyllas för att den ska vara godkänd för officiellt spel.

Bredd: 45 – 90 meter

Längd: 90 – 120 meter (Planen måste vara rektangulär)

Linjebredd: Max 12 cm

Målbredd: 7,32 meter

Straffpunkt till Mållinje: 11 meter

fotbollsregler fotbollsplan

 • 1. Mittlinje
 • 2. Mittcirkel
 • 3. Mittpunkt
 • 4. Straffpunkt
 • 5. Målområde
 • 6. Kortlinje
 • 7. Sidlinje
 • 8. Hörnområde
 • 9. Mållinje
 • 10. Straffcirkelbåge
 • 11. Straffområde

 

Se benämningen av alla linjer och områden i bilden ovan, genom att se namnet på respektive nummer i listan.

Fotbollsplanens storlek ska vara 45 till 90 meter bred och mellan 90 och 120 meter lång. Men planen måste vara rektangulär så den kan till exempel aldrig vara 90×90 meter.Storleken av fotbollsplanen kan alltså variera en hel del, men inom planen så är det flera linjer och områden som har fasta mått. Exempel är storleken på målet, avståndet från straffpunkten till mållinjen samt storleken på målområdet och straffområdet.

Det ska vara en circel runt mittpunkten med radien 9,15 meter för att ingen spelare ska vara för nära motståndaren vid avspark.

I varje hörn finns det ett litet utrymme i form av en kvarts cirkel med 1 m radie och där placeras hörnflaggan.


Målen

Fotbollsmålet för seniorfotboll ska vara 7,32 meter brett och 2,44 meter högt. Från vardera målstolpe och 5,5 meter rakt in på planen ska det dras linjer som sammanbinds med en linje parallellt med mållinjen. Det skapar en inrutad yta som kallas målområde. Straffområdet ska sträcka sig 16,5 meter ut från vardera stolpen och bindas ihop med en linje, parallellt med målområdet. Straffpunkten ska placeras 11 meter ut från mållinjen. 9,15 meter från straffpunkten, mot mittlinjen, ska en cirkelformad linje dras i utkanten av straffområdet. Detta för att markera vart alla spelare ska stå vid straffspark.

Utmed ena sidlinjen så markeras båda lagens ”tekniska område” linjer. Innanför dessa linjer skall samtliga ledare och avbytare finnas under matchens gång. Ingen ledare eller spelare får gå in på motståndarens tekniska område.


7-mannaplaner

Upp till 13 års ålder spelas fotbollen i Sverige på minder fotbollsplaner med 7 spelare på vardera lag (11 för seniorer). En 7-mannaplan ska vara mellan 60 – 80 meter lång och  35 – 50 meter breda. Målen ska vara 5 meter breda och 2 meter höga.

Annons:

casumo sports free bet 740


Fotbollen

En godkänd fotboll för ligaspel, cuper och internationella mästerskap ska vara 68 – 70 cm i diameter (omkrets). Fotbollen ska väga 410 – 450 gram och ha ett lufttryck om 0,6 – 1,1 bar.

Regler för fotbollen: Om bollen skulle gå sönder under en match så har domaren rätt att bryta matchen. Alternativt så väljer man en ny boll och gör ett så kallat nedsläpp på den plats där bollen gick sönder. Om bollen går sönder utanför speltid så ska alltid en ny boll tas i bruk och matchen fortsätter som vanligt. Gå till vår shop med fotbollar för att läsa mer om storlekar, material och märken.


Spelarna

Varje startuppställning ska innehålla 11 spelare och varje lag får ha 3 – 7 avbytare på bänken, inom det tekniska området. Inget lag får ha mindre än 7 spelare på planen och om något av lagen skulle råka få mer än 11 spelare på planen så blir laget diskvalificerat.

Det får göras tre byten i varje match, oavsett vad som än händer. Därför är det viktigt för varje lag att ha bra tajming för sina byten och inte använda dem för tidigt. Om en spelare blir skadad och alla byten är gjorda, så får laget inte byta ut den skadade spelare. De får spela med 10 spelare resten av matchen.

Regler för spelarbyten

 • Domaren måste informeras när ett spelarbyte är planerat.
 • Bytet får endast ske när domaren ger klartecken.
 • Den utbytta spelaren måste lämna planen helt innan den nya spelaren kommer in på planen.
 • En utbytt spelare får inte bytas in i spel igen.
 • Utbytta spelare kan dömas, få kort och bli utvisade trots att de lämnat spel, t.ex vid olämpligt uppträdande.

 


Utrustningen

Det är hårda krav på fotbollspelares utrustning, även i de lägre divisionerna. Under samtliga officiella matcher så måste varje spelare ha följande utrustning:

 • Matchtröja
 • Shorts (eller byxor för målvakten)
 • Fotbollsstrumpor
 • Benskydd
 • Fotbollsskor

Utrustningen måste vara av godkänd typ. I vissa fall kontrolleras benskydd och typen av fotbollsskor. Om underställ används under tröja och shorts så måste det ha samma färg som ”matchstället”. Benskydden ska täckas helt av strumporna och ska vara av godkänd typ. Skydden ska vara av plast, gummi eller annat hårt material och de ska ge fullgott skydd.

Målvakten måste bära andra färger på matchstället än de övriga spelarna i laget. Målvakten får heller inte ha samma färg på sina kläder som domarna.

Se matchtröjor och utrustning


Domarna

Inom fotboll finns det flera domarsystem där man använder olika antal domare, 1-6 stycken. Det finns fyra olika sorters domare, huvuddomare, assisterande domare, fjärdedomare och extradomare

Inom ungdomsfotbollen så är det vanligaste med en-domarsystem och det innebär att matchen döms av en enda huvuddomare. Inom toppfotbollen och senior-ligor så används 3 – 6 domarsystem. Detta innebär att matchen döms av en huvuddomare och två assisterande domare (tidigare kallade linjedomare) samt upp till 2 extra domare. 4-domarsystem används i toppligorna och 6-domarsystem används i de största cuperna och mästerskapen som Champions League och fotbolls-VM.

Huvuddomaren tar alltid beslutet och dömer i varje situation. Assisterande domare har en flagga som de kan höja när huvudomaren ska blåsa för inkast, hörna, inspark och frispark. Beroende på hur allvarligt regelbrottet är så viftar vanligen den assisterande domaren ihärdigt med flaggan om det är allvarligt. Om det är ett vanligt inkast, hörna eller inspark så riktar den assisterande domaren flaggan i den riktning som bollen ska placeras.

Huvuddomaren kan välja att ignorera de övriga domarna, om denne tycker att det inte var ett regelbrott.

Fjärdedomarna har som uppgift att kontrollera de tekniska områdena där tränaren och avbytarna finns. Fjärdedomaren skall också i den mån som finns, assistera huvuddomaren om de är nära regelbrottet och kan bekräfta det för huvuddomaren. Extradomare ska hjälpa huvuddomaren att följa vad som sker i respektive straffområde. Vid regelbrott signalerar extradomaren till huvuddomaren och denne tar beslut.


Tider, start och slut

Varje fotbollsmatch inom seniorfotboll spelas under 90 minuter och delas upp i två ”halvlekar” på vardera 45 minuter. Spelarna får 15 minuters paus mellan de två halvlekarna och här får varje lag göra byten inför andra halvlek om domaren meddelas. För varje regelbrott och avbrott i matchen så lägger domaren på motsvarande tid som spelet stoppats och förlänger halvleken. Om det varit avbrott på totalt 3 minuter så förlänger domaren halvleken med det samma. Denna tid är subjektiv från huvuddomarens sida och tiden meddelas av fjärdedomaren.

Om matchen är en final eller delfinal där något av lagen måste vinna, så blir det förlängning efter 90 minuter om inget lag leder matchen. Förlängningen är normalt ytterligare två halvlekar på 15 minuter vardera. Om inget lag leder efter 120 minuter spelad tid så går matchen till straffläggning.

Inför varje match så singlar domaren ett mynt där kaptenen i varje lag får välja krona eller klave. Den kapten som vinner får välja sida att börja på och efter varje halvlek så byter lagen sida. Matchen är slut när domaren blåser i pipan och domaren ger då tecken för att bekräfta slutresultatet.


Offside-regeln

Syftet med offside-regeln är att skapa strukturerade matcher där lagen måste vara tillsammans på varsin sida. Utan regeln så skulle spelarna spridas ut över hela planen och det skulle vara anfallare i båda målgårdarna konstant hela tiden under matcherna. Detta är en mycket omskriven och diskuterad regel där det ofta uppstår tveksamheter och subjektiva domar. Men reglerna är mycket tydliga.

Regeln: Anfallaren får inte vara närmare motståndarens mål än vad motståndarens sista utespelare är när passningen slås till anfallaren. Det är alltså anfallarens placering i passningsögonblicket som avgör om spelaren är offside eller inte. En spelare är offside om denne har huvudet eller fötter / ben förbi sista utespelaren vid passningens ögonblick, alltså kroppsdelar som spelaren får göra mål med. Detta gäller alltså inte armarna.

Exempel

En spelare är offside om:

Spelaren är närmare motståndarlagets mål än den sista motståndaren när passningen slås (gäller ej målvakt).

En spelare är inte offside när passningen slås om:

Anfallaren är på sin egen planhalva eller om denne är i linje eller framför den sista utespelaren.

Domaren ska endast blåsa för regelbrott om anfallaren rör bollen eller på något sätt påverkar spelet efter att passningen slagit. Detta kan t.ex vara om spelaren springer mot bollen och endast påverkar motståndarnas försvar.

Bestraffning: Frispark där spelaren var offside

Det finns dock flera situationer där offside inte gäller och allt beror på vart spelaren är på planen och i vilken situation det är. Till exempel vid inspark, inkast och vid hörnor.


Otillåtet och olämpligt spel

Detta är grundreglerna för fotboll och de flesta andra sporter, att spela hyggligt och sportsligt samt att säkerställa alla spelares hälsa och säkerhet. Spelare kan begå regelbrott på flera olika sätt, både medvetet och ofrivilligt. Bestraffningen för regelbrott är olika beroende på situation och hur allvarligt regelbrottet är. Vid regelbrott så får motståndarelaget antingen direkt eller indirekt frispark.


Här är grundreglerna:

Direkt frispark – Vårdslöshet och medvetet regelbrott

Om en spelare på något vis försöker att skada en annan spelare eller uppträder på ett vårdslöst sätt som kan skada en spelare. I detta räknas fällningar, sparkar, hopp på spelare, knuffar, hårda tacklingar och tuffa angrepp i övrigt.

Indirekt frispark – Tekniska regelbrott

En indirekt frispark kan ges till motståndarlaget för diverse tekniska regelbrott som en målvakt gör.

 • Om målvakten håller bollen i händerna i över 6 sekunder.
 • Om målvakten direkt tar bollen efter att han släppt den.
 • Om målvakten rör bollen med händerna vid uppenbar passning från utespelare.
 • Om målvakten tar bollen med händerna direkt från ett inkast.

Indirekt frispark döms om en utespelare gör något av följande:

  • Farligt spel som skulle kunna leda till skada.
  • Obstruktion – Hindrar en spelares löpning med kroppen utan att röra boll.

aaasasasashörnsa

 • Stör målvakten när denne har bollen med händerna.

Gult kort – Varning

 • En spelare kan få gult kort om denne uppträder extra oaktsamt, olämpligt eller bryter mot regelerna upprepade gånger. Till exempel vid:
 • Olämpligt uppträdande.
 • Fult språk och uppträdande mot domare eller motspelare.
 • Upprepade regelbrott.
 • Fördröjande av spelet – ”Maskning”.
 • Ignorerar domarens direktiv eller domslut.
 • Inträde eller återinträde på spelplanen utan domarens tillstånd.
 • Lämnar spelplanen utan domarens tillstånd.

Rött kort – Utvisning
En spelare ska få rött kort och därmed utvisas om denne bryter reglerna på följande sätt:

Extremt farligt spel.
Våldsamt eller obehärskat uppträdande.
Extremt respektlöst beteende.
Om en utespelare förhindrar mål med händerna.
Spelaren förhindrar målchans genom farligt spel eller medveten tackling som fäller motspelaren.
Efter andra varningen (2 x gult kort).


Frispark

En frispark ges om motståndarlaget har begått regelbrott enligt ovan. Frisparkar räknas som direkt eller indirekt.

Direkt frispark

En direkt frispark får sparkas direkt in i motståndarens mål. Men ett självmål som orsakats av den direkta frisparken döms om till ny direkt frispark.

Indirekt frispark

En indirekt frispark får inte sparkas rätt in i målet. Bollen måste beröras av annan spelare först. Domaren indikerar indirekt frispark med att höja armen ovanför huvudet. När bollen vidrört annan spelare så tar domaren ner armen och markerar att det nu är okej att sparka bollen i mål. Här är det vanligt med frisparksvarianter då spelaren som lägger frisparken inte får slå den rakt i mål.

Om det av någon konstig anledning skulle bli självmål på en indirekt frispark så döms hörna till motståndarlaget.

Övriga regler

Motspelarna ska befinna sig 9,15 meter från frisparkspunkten. Domaren markerar detta genom att stega 9 meter och sedan spraya en vit linje 15 cm framför sig. Samtliga motspelare skall stå bakom denna linje tills dess att frisparken är slagen.


Straffspark

En straffspark räknas som en direkt frispark som läggs ifrån straffpunkten mitt i straffområdet. Straffpunkten är 11 meter ifrån mållinjen därifrån sparkar spelaren bollen direkt på mål. Övriga spelare måste befinna sig minst 9,15 meter bakom straffsparkspunkten (cirkelbågen), tills dess att straffen är slagen. Målvakten måste stå på mållinjen och får förflytta sig framför linjen innan straffen är slagen. Straffläggaren måste röra sig konstant mot bollen innan denne slår straffen. Om spelaren stannar upp helt så ska straffen slås om.


Inkast

Inkast döms till motståndaren när en spelare sparkar eller nickar bollen över sidlinjen. Bollen ska då tas upp med händerna av motståndaren och kastas i valfri riktning. I övrigt måste följande regler följas:

 • Spelaren måste vara vänd ut mot planen.
 • Båda fötterna måste vara i marken hela tiden, på eller bakom sidlinjen.
 • Spelaren måste använda båda händerna.
 • Bollen måste kastas genom rörelse över huvudet.
 • Spelaren som kastar får inte röra bollen själv innan annan spelare rört den.

Inspark

Inspark är en så kallad fast situation där målvakten sparkar ut bollen i spel från sitt målområde. Inspark får ett lag när motståndarna sparkat eller nickat bollen över lagets kortlinje. Följande regler gäller för inspark:

 • Mål får göras på motståndaren från inspark.
 • Bollen kan läggas på valfri plats inom målområdet.
 • Motspelarna måste hålla sig utanför straffområdet tills den är slagen.
 • Den som lägger insparken får inte röra bollen direkt efter insparken, innan annan spelare rört den.
 • Bollen räknas vara i spel när den lämnar straffområdet.
 • Bollen måste sparkas direkt ut ur straffområdet, annas görs den om.

Hörnor

Domaren dömer till ”hörna” om en försvarande spelare är den sista som rör bollen när den går över kortlinjen. En hörnspark ska då läggas inom det lilla rundade hörnet, på den sida om målet som bollen korsade linjen. Övriga regler som gäller för hörna är:

 • Hörnspark får sparkas rakt i mål.
 • Motståndare måste hålla sig minst 9,15 meter från hörnan.
 • Bollen måste röras av annan spelare efter att hörnsparken är slagen.

VAR – Video Assistant Referee

VAR infördes i vissa cuper och mästerskap under 2018 och det är en hjälp för huvuddomaren när denne är osäker på ett domslut. Huvuddomaren eller videodomaren kan bryta matchen för att titta på videosekvenser av en händelse, för att sedan i lugn och ro diskutera händelsen och ta ett väl avvägt beslut.

VAR kan endast tillämpas vid fyra olika händelser:

Mål – VAR kan användas för att se om en spelare var offside, om bollen var över mållinjen och annat som kan vara avgörande vid mål.

Straff – Om domaren är det minsta osäker så kan denne begära att få se videosekvensen för att ta ett korrekt beslut.

Direkt rött kort – Om en spelare får rött kort men annan domare inte instämmer, så kan huvuddomaren be att få se videosekvensen.

Misstag av identitet – I det fall där det finns misstanke att fel spelare dömts.


Källor och bidrag

Copyright © Fotboll.com 2023   |