Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor
Hur hamnade VM 2022 i Qatar?

Hur hamnade VM 2022 i Qatar?

Visste du att fotbolls-VM 2022 i Qatar är en av de största skandalerna i fotbollens historia? Om inte, får du här en sammanfattning om hur det gick till när Qatar fick fotbolls-VM i Qatar och vad som hänt de senaste 12 åren av förberedelser inför fotbolls-VM.


Faktan om vägen till VM 2022

Nedan kan du läsa om en sammanfattning av skandalen och hur allt har har gått till vid förberedelserna inför fotbolls-VM i Qatar. Längst ner på sidan finner du länkar till mer information, som är källorna till innehållet på denna sida.

Notera att denna artikel inte har någon politisk agenda. Vi delar med oss av objektiv fakta från trovärdiga källor, men det förekommer subjektiva kommentarer. Artikeln är ämnad till att sprida vetskap om FIFA och VM i Qatar, för detta är något som alla bör känna till!


 

Buden

◾️ Totalt sju länder ansökte om att stå som värd för VM 2022 när processen inleddes i januari 2009. Qatar, Japan, Sydkorea, Australien, USA, Indonesien och Mexiko.

◾️ Undersökningar har visat att Qatar anlitade en före detta CIA-officer för att spionera på rivaliserande anbudsnationer och viktiga fotbollstjänstemän i röstningskommittén.

◾️ Efter att Mexiko dragit tillbaka sin ansökan och FIFA avslagit Indonesiens återstod fem kandidater.


qatar valt till vm 2022

Qatar får VM

Den 2 december 2010 samlades FIFA:s exekutiva kommitté i Zürich, för omröstning av vilken nation som skulle bli VM-värd. Den exekutiva kommittén bestod vid den tiden av 22 personer. Däribland dåvarande FIFA-ordföranden Sepp Blatter, dåvarande UEFA-ordföranden Michel Platini samt den tyske fotbollslegendaren Franz Beckenbauer.

Röstningsprocessen

Under röstningsprocessen krävs majoritet för att rösterna ska leda till ett beslut. Så länge som ingen kandidat får egen majoritet går valprocessen vidare till ytterligare en röstomgång, samtidigt som den kandidat som får minst antal röster åker ur.

◾️ Efter att Australien, Japan och Sydkorea i tur och ordning röstades bort återstod till slut endast Qatar och USA.

◾️ I den fjärde och avslutande rundan fick Qatar 14 röster mot åtta för USA, vilket innebar att Qatar tilldelades VM 2022.

röster fifa vm värd 2022 i qatarBild på tabell från sv.frwiki.wiki


 

Korruptionsanklagelser

◾️ Bara månader efter att Qatar fått fotbolls-VM började uppgifter cirkulera att FIFA-omröstningen i december 2010 inte gått rätt till.

◾️ I maj 2011 presenterade ordföranden för engelska FA, Lord Triesman, uppgifter som gjorde gällande att två medlemmar i FIFA:s exekutiva kommitté skulle ha mottagit mutor för att rösta för Qatars kandidatur.

◾️ Enligt två reportrar på Sunday Times hade ytterligare två medlemmar ur exekutiva kommittén mottagit mutor på 1,5 miljoner dollar var för att rösta på Qatar.

◾️ Samtidigt anklagades även Mohammed bin Hamman, medlem av exekutiva kommittén och en av nyckelpersonerna bakom Qatars kandidatur, för att ha mutat 25 FIFA-delegater.

◾️ Mohammed bin Hamman, som vid tiden även var ordförande för asiatiska fotbollsförbundet, AFC, sparkades kort därefter ut från FIFA.

◾️ I juni 2014 hävdade Sunday Times att man kommit över dokument som visade att Mohammed bin Hamman betalat över fem miljoner dollar i mutor för att få FIFA-delegater att stödja Qatars kandidatur.

◾️ I april 2020 lade amerikanska justitiedepartementet fram ett åtal. Enligt detta förekom mutor både i omröstningen om VM 2018 och 2022. Totalt ska minst hälften av alla medlemmar i den exekutiva kommittén ha mottagit mutor på ett eller annat sätt.


 

FIFAs regler – Detta krävs av en VM-värd

FIFA:s egna regelverk säger att länder som arrangerar ett fotbolls-VM måste uppfylla vissa krav. Det handlar bland annat om krav på arenor, infrastruktur, hållbarhet och mänskliga rättigheter.

I FIFA:s guide för kandidatländer till VM 2026 går att läsa följande vad gäller krav på olika områden. Notera att det kan skilja sig något mellan kraven som ställdes på värdländer för VM 2022, men krav fanns naturligtvis även då.

Var Qatar ett lämpligt land att ge VM 2022 till? Vi synar!

✅ = Godkänt = Ej godkänt ⚪️ = Oklart


 

1 Arenor

❌ Öppningsmatch och final – Min. 80 000 åskådare.

❌ Semifinal – Min. 60 000 åskådare.

❌ Matcher i gruppspel och slutspel fram till och med kvartsfinal – Min. 40 000 åskådare.

Kommentar: Qatar uppfyllde inte kravet vad gäller arenor när landet fick fotbolls-VM. Därför har man under ett årtionde byggt de arenor som krävs och kommer därmed uppfylla arena-kraven när turneringen inleds. Man har även varit tvungen att bygga flera hotell, nya vägar och annat för att få den infastruktur som krävs mästerskapet.

För all denna byggnation har man tagit in billig arbetskraft från fattiga länder, främst från Indien, Nepal och Bangladesh. Totalt finns det ca 2 miljoner arbetsmigranter i Qatar, vilket utgör ca 88% av den totala befolkningen i landet. Dessa migranter tvingas arbeta under horribla omständigheter och leva i ren misär.

arbetsplats byggnation av arena i qatar vm 2022Bildkälla: Amnesty International


 

2 Hållbarhet

❌ Främjande av mångfald och noll tolerans mot diskriminering.

❌ Följa de nationella och internationella avtal som finns avseende miljöpåverkan.

❌ En bedömning av hur mästerskapet påverkar miljön.

⚪️ Hållbarhet hos arenor gällande hur de är designade, byggda och underhålls.

❌ Inverkan på klimatförändringar.

❌ Hur transporters, vatten- och energianvändning påverkar miljön.

❌ Främjande av social utveckling och ekonomisk utveckling i värdlandet.

Kommentar: Vad gäller den första punkten uppvisar Qatar minst sagt stora brister. Inte minst när det kommer till rättigheter för HBTQ-personer. Det är till och med få länder över huvud taget, som fallerar så kapitalt på just den punkten.

I en granskning som SVT, norska NRK och danska DR gjorde tidigare i år, hade flera hotell i Qatar nekat bokningar från homosexuella gäster. Detta då homosexualitet är olagligt och kan leda till hela sju års fängelse. Under landets sharialagar som gäller för muslimer kan till och med dödsstraff tillämpas.

Eftersom i stort samtliga arenor i Qatar antingen är helt nybyggda eller genomgått omfattande renoveringar är detta knappast att betrakta som hållbart ur miljösynpunkt. Stora mängder material och energi har gått åt till att bygga arenorna i Qatar.

Det finns praktiskt ingen punkt som Qatar uppfyller under FIFAs regelverk för hållbarhet.


 

3 Mänskliga rättigheter

❌ Ett uttalat allmänt åtagande om att respektera alla erkända mänskliga rättigheter i enlighet med FN:s principer.

❌ Upprättande av en plan gällande hur både mänskliga rättigheter och arbetares rättigheter kan komma att påverkas i landet.

❌ Garantier om att mänskliga rättigheter och humana arbetsvillkor ska respekteras.

Kommentar: Vad gäller mänskliga rättigheter så spelar det ingen roll om Qatar upprättat planer för mänskliga rättigheter eller inte. För vad gäller arbetsvillkor och säkerhet så är det ingen tvekan om att detta är en punkt som Qatar inte kunde bry sig mindre om. Bevisbördan för en sådan slutsats är trots allt solklar, då det har bevisats att migrantarbetare behandlats som slavar, tvingas slita i en horribel arbetsmiljö och bo i ren misär.

Arbetarna får inte tillgång till friskt och rent vatten, utan tvingas dricka och tvätta sig saltvatten. De arbetar runt alla dygnets timmar, även när det är som varmast och temperaturer uppgår till 40 grader. Amnesty International rapporterar att tiotusentals migrantarbetare har skadats årligen sedan starten av byggnationerna.

Bilderna visar hur migranter bor mellan arbetspassen.

arbetarbarack qatarBildkälla: Amnesty International

arbetarbarack qatar 2Bildkälla: SvD

Men det som chockerar allra mest är att denna skandal har orsakat över 6500 dödsfall under byggnationerna i Qatar, där ett av de vanligt förekommande dödsorsakerna har varit hjärtstillestånd på grund av värmeslag. Flera har dött i baracker efter arbetspassen, då de inte fått vård..

Slutsats: Mänskliga rättigheter ritar vi ett rejält kryss över ❌

Resultat: 1/13

Slutsats: Qatar är utan några som helst tvivel, det sämsta värdlandet för ett fotbolls-VM som FIFA någonsin har ”valt”. Och det värsta av allt, de visste om allt detta, men valde att blunda för precis allt sunt förnuft.


 

FIFAS utvärdering av Qatar inför omröstningen

Inför den exekutiva kommitténs omröstning i december 2010 gjorde FIFA en utvärdering av Qatars kandidatur. I denna tas ovan aspekter i beaktning kring Qatars som värd för fotbolls-VM upp.

Någon kritik mot den auktoritära regimen går inte att finna eller bristen på grundläggande mänskliga rättigheter. Man nöjer sig med att konstatera att Qatar styrs av emir Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani och att konstitutionen grundas på sharialagar.

Inte heller finns någon kritik mot att stora materiella resurser kommer att tas anspråk när ett stort antal nya arenor ska byggas. I det korta avsnitt på ungefär en halv sida som handlar om miljöpåverkan kan man läsa att Qatar kommer fokusera på hantering av vatten och avfall i första hand och koldioxid i andra hand. Värt att notera är att avsnittet om FIFA:s högkvarter under mästerskapet är ungefär lika långt som avsnittet om miljöpåverkan.migrantarbetare qatar fotbolls-vm

Arbetarnas villkor är ett övergrepp

Något som det rapporterats mest om i denna skandal till förberedelse inför fotbolls-VM i Qatar, är villkoren och förhållandena för alla migrantarbetare i Qatar. Det är totalt ca två miljoner migranter från fattiga länder som arbetar i Qatar, varav de flesta arbetar med byggnationen av alla arenor, nya hotell, vägar och infrastruktur.

Majoriteten av migranterna kommer från sydasiatiska länder som Indien, Bangladesh och Nepal, som lämnar land, hem och familj för att kunna tjäna lite pengar. Men

Enligt Amnesty har migrantarbetare mycket små möjligheter att byta jobb eller ens säga upp sitt anställningsavtal, utan tillstånd från arbetsgivaren. Detta trots att Qatar på senare år sagt sig vilja förbättra situationen för migrantarbetare. Det finns heller ingen möjlighet att organisera sig fackligt.

Migranter hotas till att förlänga avtal med hutlöst låga löner på så lite som 2200 kr per månad. Många får inte ens den lilla lönen utbetald, men tvingas ändå att arbeta och slita, tills att de ibland kollapsar i över 40 graders hetta. Att stå emot hot och order i Qatar kan leda till dryga böter och även fängelse. Det förekommer till och med att arbetare hamnar i enorma skulder innan de väl lyckas lämna landet och återvända hem till sin famil.

amnesty qatar migranter (1)

Som om det inte vore nog, så rapporteras det att antalet döda migrantarbetare forstätter att stiga. Enligt en artikel i brittiska The Guardian från februari 2021 har 6 750 migrantarbetare dött i Qatar sedan landet tilldelades fotbolls-VM år 2010. De flesta från Indien, Nepal och Bangladesh.


 

Kritiken mot Qatar som ignoreras

Flera länder och fotbollsorganisationer har öppet kritiserat att Qatar fick VM 2022 , inte minst för landets behandling av migrantarbetare och för den humantiära misär som råder.

◾️ Amnesty International är en av många som har fördömt Qatar i ett årtionde, för hur de behandlar sina arbetare. Organisationen har publicerat tonvis med artiklar, rapporter och uttalande där man anklagar Qatar för brott mot mänskliga rättigheter.

◾️ Det kanske mest uppmärksammade exemplet kom från det norska landslaget. Detta i samband med VM-kvalmatchen mot Gibraltar i mars 2021 där det norska laget under nationalsången bar tröjor med budskapet ”Mänskliga rättigheter, på och utanför planen”.

◾️ Även det danska landslaget har annonserat att man kommer att göra sin röst hörd, och det under kommande mästerskap. Strax efter att Danmark säkrat sitt VM-avancemang i oktober 2021 meddelade det danska fotbollsförbundet DBU att de danska spelarna kommer att bära träningskläder med budskap för stöd för mänskliga rättigheter.

◾️ I september 2021 ställde det svenska landslaget in januariturnén till Qatar. Dock först efter kritik från bland annat Svensk Elitfotboll.


 

Nu ska alla migranter ut

Nu är det snart dags för fotbolls-VM och därmed är behovet av alla migrantarbetare över. Årets sportjournalist 2017, Kristoffer Bergström, har skrivit en omfattande artikel i Aftonblandet , som på ett målande sätt beskriver läget i Qatar och situationen för de fattiga migranterna.

Citat ur Kristoffer Bergströms artikel

”Qatar fick tolv år på sig att smälla upp arenor och infrastruktur i öknen för att arrangera fotbolls-VM 2022. Men den egna befolkningen tänkte inte smutsa ner händerna utan bygget skulle utföras av influgna arbetare från fattigare länder.”

”Migranternas liv har beskrivits i nattsvarta och blodröda rapporter. Det är hetta, trångboddhet och olyckor. Det är sharialagar och hot om spöstraff. Det är låg lön, lägre säkerhet och lägst självständighet i ett slavsystem där arbetsgivaren tar ditt pass och behåller så länge han anser det nödvändigt att du stannar i hans ägo.”

”De skadar sig. De utnyttjas. De förvägras åka hem. De är fast i ett land där en liten klick lyckliga medborgare beordrar två miljoner stackare att utföra allt de önskar.”

Dessa människor ska nu lämna Qatar och åka hem till sina familjer, förhoppningsvis med lite pengar på fickan, för att försörja familjen.

Men närmare 7000 människor fick inte möjligheten att komma hem till sina familjer igen, dee tvingades lämna sina liv i Qatar. Allt på grund av att ett dussin giriga människor inte kunde motstå en summa pengar, mot att rösta på ett land som de med säkerhet visste var ett ytterst olämpligt värdland.


 

F utv vm Qatar

FIFA lägger på locket och låtsas att det regnar

FIFA påminner om att det endast är 100 dagar kvar till fotbolls-VM, mästerskapet som varje år, enligt FIFA, för samman människor över hela världen.

FIFA som alltid är så progressiva och stöttande för människors lika värde, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kvinnors rätt och frihet och så vidare. Det är stora ord, viktiga ord, som från FIFA inte längre har något värde.

Hur kan FIFA eller någon annan ens glädjas åt detta mästerskap? Ett sportevenemang där allt vad mänskliga rättigheter och humana värderingar försakats helt för en summa pengar. Ett mästerskap som bevisligen tillåts kosta tusentals människors liv, där FIFA har haft närmare 12 år haft möjligheten att stoppa förberedelserna i Qatar och flytta fotbolls-VM till annan nation, men inte.


 

VM 2020 kostar 15 gånger med än tidigare

Något som också är värt att lyfta fram är ekonomin kring VM 2022. Beräkningar visar att VM i Qatar kommer att kosta runt 220 miljarder dollar, motsvarande närmare 2 300 miljarder svenska kronor. Detta kan jämföras med tidigare mästerskap, där VM i Ryssland 2018 och VM i Brasilien 2014 kostade 12 respektive 15 miljarder dollar.

Kostnaderna för VM i Ryssland och Brasilien fick mycket kritik för att vara alltför höga. Men nu är det tyst, när VM i Qatar kommer att kosta ca 15 gånger mer än VM i Ryssland 2018, vilket denna gång verkar helt okej.


 

man ser fotbolls-vm tv mitt i vintern

VM flyttas till vintern

◾️ Direkt efter att Qatar valts som värd för VM 2022 började kritiken komma. Inte minst mot de väderförhållanden som skulle komma att råda under mästerskapet.

◾️ Normaltemperaturen i Qatar under juni och juli när VM normalt spelas ligger på runt 40 grader dagtid och på drygt 30 grader kvällstid. Förhållanden som inte är särskilt gynnsamma för fotboll.

◾️ Svaret från Qatar blev att man skulle installera olika former av system för nedkylning. Huruvida dessa skulle fungera i praktiken var dock oklart.

◾️ I januari 2014 meddelade FIFA att VM i Qatar kommer att spelas under november och december, något som tidigare aldrig skett i fotbolls-VM:s historia.

◾️ I juli 2018 presenterade FIFA:s president Gianno Infantino speldatumen för VM 2022. Turneringen kommer att spelas mellan 21 november och 18 december.

◾️ I augusti 2022 meddelar FIFA att invigningen flyttas till 20 november och att Qatar–Ecuador blir öppningsmatch istället för som tidigare Senegal–Nederländerna.


 

VM i Qatar startar 20 november

Trots denna skandal med korruption, mutor och allt lidande som man skapat och officiellt har erkänt, låtsas FIFA att det regnar.

Skandalen fortgår i Qatar, man marknadsför fotbolls-VM som vanligt och räknar iskallt ner till öppningsmatchen och poängterar hur mycket man ser fram emot mästerskapet den 20 November.

Här fascineras man av Qatars fantastiska bygge, legendary Lusail Stadium. Det är ganska magstarkt när man är ansvarig för tusentals förlorade liv, just för att bygga dessa arenor. FIFA kunde ha stoppat det när som helst!Qatar köper till och med fansen

I utbyte mot positiv pressbevakning erbjuder Qatar fansen att betala resa- och hotellkostnader, detta mot att fansen publicerar positiva saker om mästerskapet och värdnationen. De köpta fansen måste även rapportera negativa, förödmjukande eller kränkande kommentarer som de hittar, genom att skicka skärmdumpar.

Enligt Insider.com har Qatar nu en ”fan base” med ca 400 betalda fans och influencers från 60 olika länder.

Kravet från Qatar – Full kontroll över fansen mobiltelefoner

Samtliga fans över 18 år som reser till Qatar måste ladda ner en app, kallad Ehteraz. Enligt NR, används appen används bland annat för hantering av biljetter, men den ger också fri tillgång till praktiskt taget allt innehåll i telefonen. Till exempel; telefonsamtal, lokalisera din plats, telefonlåset, personlig information (utan några begränsningar) och förhindra nätverksanslutning. Med andra ord; Full kontroll över telefonen.


 

Källor och mer information

Här finner du länkar till mer information och källor som innehållet på denna sidan bygger på.

🇸🇪 PÅ SVENSKA

Sveriges Radio
6500 döda – Berättelsen om hur Qatar fick fotbolls-VM

Aftonbladet
Odiskutabelt största skandalen i idrottshistorien

Svenska Dagbladet
Qatar borde fråntas fotbolls-VM 2022

Dagens Nyheter
FIFA skandalen

Expressen
Klubbarnas svar om VM i Qatar: ”Rött kort, Fifa”

Arbetaren.se
Migrantarbetare tvingas jobba utan lön

SVT Sport
Indragna löner och hot – migrantarbetarnas situation i Qatar

Amnesty
Fotbolls-VM i Qatar

Arbetet.se
Mutor viktigare än människoliv för FIFA

QX.se
Qatar-chefens uppmaning till homosexuella fans inför fotbolls-VM


🇬🇧 PÅ ENGELSKA

Wikipedia
2022 FIFA World Cup controversies

2018 and 2022 FIFA World Cup bids

BBC
Qatar World Cup: ’£3m payments to officials’ corruption claim

ESPN
FIFA demands evidence of corruption

Amnesty
Qatar-world-cup-of-shame

Qatar report

New York Times
U.S. Says FIFA Officials Were Bribed to Award World Cups to Russia and Qatar

The Guardian
Fifa official took bribes to back Qatar’s 2022 World Cup bid, court hears

FIFA
World Cup Qatar 2022 Regulations (pdf)

Good Practice Guide – On diversity and anti descrimination


 

Fotboll.com tar ställning

Fotboll.com är naturligtvis ingen auktoritet inom fotbollsvärden och vi inbillar oss inte att vi kan göra någon märkbar skillnad. Men vi vill ändå göra någonting och tydligt markera att detta inte är okej. Många har talat om att bokjotta VM i Qatar, men vi har valt att göra tvärt om.

Fotboll.com kommer att vanlig ordning uppdatera er användare under VM, förutom att inga annonsytor kommer att säljas inför och under VM 2022. Ytorna kommer att användas till att sprida vetskapen kring denna skandal. Inte för att på något vis förstöra det roliga med VM eller för driva någon politisk agenda, vilket inte existerar på Fotboll.com. Men med så många svenska användare som vi har och som det fotbollsmedie vi är, känner vi ett genuint ansvar att informera om denna ofattbara skandal.

Det är också ett kostsamt beslut för Fotboll.com, där vi normalt under EM och VM ökar omsättningen med flera hundra procent. Men vi känner att det är det bästa vi kan göra och det enda rätta. Den kostnad vi får betala är helt betydelselös i förhållande till det pris som tusentals människor fått betala.

Avatar

Skrivet av Fotboll.com

Fotboll.com är Sveriges mest omfattande sajt för fans och bettare som följer europeisk toppfotboll och internationella mästerskap.
Copyright © Fotboll.com 2022   |