Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Europa League

Annons

Följ Europa League här på Fotboll.com för att få alla matcher, resultat, tabellerna från gruppspelet, slutspelet och all statistik från hela cupen. Vi visar även vilka TV-kanaler du kan se alla Europa League matcher på.

Om Europa League

Europa League hette tidigare Uefacupen fram till säsongen 2009/2010. Cupen blev först en officiell, europeisk turnering 1971 och har sedan dess varit en av de största fotbollseventen varje år. Här samlas de näst bästa lagen från alla stora ligor i Europa som inte fått en plats i Champions League, för att spela om den prestigefyllda trofén. Utav alla ligor så är det klubbarna från La Liga som varit mest framgångsrika i Europa League genom åren. 

Visste du: Henrik Larsson är den spelare som gjort enskilt mest mål i Europa League.

Kval till Europa League

De vinnande klubbarna i de största ligorna i Europa går vanligtvis direkt till Champions League eller till att kval inför cupen. Flera av de övriga lagen som hamnar bra till i tabellerna går ofta direkt till Europa League eller till kval inför cupen. De lag som hamnar på plats tre i sina grupper i Champions League gruppspelet, går direkt till Europa League slutspelet. Inför varje säsong så sker en lottning av grupperna, för att avgöra vilka lag som ska möta varandra i gruppspelet.

Cup-struktur

Först spelas kvalet för att få fram alla lag som går vidare till gruppspelet. Grupperna lottas och de två bästa lagen i vardera grupp går vidare till Sextondelsfinal. Efter det förgrenar sig slutspelet i Åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal för att två lag sedan ska gå till final. Samtliga lag spelar två gånger mot varandra, en match hemma och en borta, förutom finalen som är en enda match på en förutbestämd arena.

Vilka TV-kanaler sänder Europa League?

Rättigheterna för Europa League ägs av Eurosport och kan ses genom att skaffa deras tjänst i ett kanalpaket eller genom att skaffa Eurosport Player.

Vart spelas Europa League finalen?

Finalen spelas på en förutbestämd arena, normalt sett i ett land inom Europa. Det förekommer dock att finalen spelas i ett land utanför Europa, som finalen säsongen 2018/19, då finalen spelades i Azerbajdzjan.

Vilka lag går till cupen från Allsvenskan?

De lag som slutar på andra respektive tredjeplats i Allsvenskan går vidare till Europa League kvalet. Sverige får alltså två platser för att kämpa om den anrika cupen.

Vilket lag har vunnit Europa League flest gånger?

Det är den spanska klubben Sevilla som har vunnit finalen flest gånger. Hela 5 titlar har det blivit för klubben, två i Uefacupen och tre i Europa League.

Topp 10 fotbollsblogg

Sociala medier

 
Download on the App Store Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2021