Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Supporterkulturens existens – vart är vi på väg?
Allsvenskan

Supporterkulturens existens – vart är vi på väg?

Publicerat 2019-05-27 20:20

Det har debatterats flitigt. Upproret har uppnått höga höjder och situationen riskerar att eskalera ytterligare. Kriget står utan någon potentiell vinnare och många kan komma att drabbas.
– Tifon är inte helgade, säger Ola Österling, kommunikationsavdelningen Polisen, till Expressen.

Den aktuella stämningen var väldigt neutral. Supportrar var nöjda med situationen, där gemene man kunde gå på matcherna och få stötta sitt lag med önskat motiv. Flaggor och liknande var högaktuellt på en allsvensk läktare, och spelarna kunde intåga en plan prydd med viljevänligt höga röster och vackra färger. Det var tydligen något som inte stämde, något som var beklämmande illa ur ett samhällsperspektiv. En åtgärd var inte bara behövlig, utan även nödvändig. Polisen grep in, och den nuvarande situationen är plötsligt ohållbar.

I slutet av november förra året kom en glädjande nyhet. Förvånansvärt, i vissas ögon, kom det beskedet från de många gånger fruktade supportrarna. Intentionen var att möjliggöra ett samarbete mellan poliser och supportrar för att sätta samman polerna vid evenemangen innan, under och efter matcherna. Under polisutbildningen erhåller deltagarna teoretisk kunskap kring sådana tillfällen. Det som dock saknades var supporterskapets perspektiv. Det viktigaste, om inte annat. Beslutet från supportrarna var att medverka på dessa utbildningar för att delge deras syn på polisens behandling av dem. Otroligt bra, med tanke på att en sådan sak inte endast ger poliserna ytterligare en dimension i sitt arbete, men även en möjlighet till ökad ömsesidighet parterna emellan.

– Det handlar om att få en bra grund i sin utbildning, sade SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till Fotbollskanalen.

– Det är oerhört viktigt. Det är något som man alltid behöver ha med sig att istället för att prata om någon så pratar man med den personen. Att man faktiskt bjuder in personer med kunskaper och med erfarenhet, det handlar ju om att få en bra grund och en grundlig kompetens i sin utbildning.

Precis som Bohlin säger, att poliserna genom att erhålla den behövliga informationen och motsatta partens erfarenheter får de ytterligare en kompetens i sitt arbete. Problemet här är att vi talar om grupperna som varandras motsatser. Absolut det är dem, till viss del. Men behöver de vara det? Det hade med största sannolikhet ändrat rådande situation om parterna enades och arbetade med ett sammanlänkat tänk. Åtminstone kan man arbeta med samma mål – ett gediget men hållbart supporterskap. Troligtvis vill även fansen ha en hållbarhet, då flertalet har familj, släkt och vänner på plats. Barn, om inte annat.

Supporterskapet har blivit en del av klubbkulturen, och därmed även en del av kärleken till klubben. Känslorna för en klubb växer allt som oftast fram med ett fotbollsutövande i grunden. Vårt lands största sport – och det får därför heller inte falla mellan stolarna att detta påverkar tusentals, kanske miljontals i detta land.

Utan att beskylla någon av grupperna för rådande situation, kan påpekas att vid tillfället då supportrarna tidigare var villiga att utbilda poliser var alla med på noterna. I denna situation har polisen klampat in på ett område och använt sin makt för sitt eget bästa, utan att ta hänsyn till den hängivne individen. Situationen var ju trots allt under kontroll. Varför laga någonting som inte är sönder? Det talas om farligheter och risker – vilket faktiskt kan existera – och på frågan om vad riskbedömningen kring bengaler på läktarna är svarar Ola Österling, Polisens kommunikationsavdelning, till Expressen på nedan angivet sätt.

– Det innebär att det finns en brandfara på arenorna. Lågan håller 2000 grader och det finns brännbart material i form av papper och flaggor. Det kan då enkelt uppstå olyckor när man håller de här facklorna tända.

Självfallet går det inte att snacka bort att riskerna finns. Problemet är bara att argumentationen inte blir enhetlig när luddigheten blir ett faktum och antalet olyckor inte kan benämnas.

– Det vet jag faktiskt inte, svarar Ola Söderling på frågan om hur många olyckorna har varit på senare år.

Varför gör man det då inte under kontrollerade omständigheter? En överenskommelse sinsemellan där det sköts på ett riskminimalt sätt. På det viset hade den omtumlade situationen mellan parterna aldrig eskalerat på sätt likt detta. Självklart hade polisen stött på motstånd, vilket en förändring oftast gör. Det hade dock varit en bra mycket större öppenhet till förändring, eftersom det då hade gjorts genom samarbete. I samråd med supportergrupperna hade polisen kunnat redogöra för en nulägesanalys och eventuella risker, och därifrån sedan, med en gemensam överenskommelse, besluta om någonting.

Fortsättningsvis är det värt att fundera på vems uppgift det är att värdera supporterskapets betydelse.

-Jag hoppas att bengalerna upphör så att vi inte behöver röra tifon, men tifon är inte helgade. Tifon är ingen helig ko, säger Österling.

Nu – många slagsmål, missnöjen och protester senare, uppstår en vilja att sätta sig ned med supportrarna.

– Jag vill inte peka finger åt varken polisen eller supportrarna utan min ambition är att de gemensamt ska ha en diskussion om vägen framåt, säger Jonas Naddebo, Stockholms Idrottsborgarråd, till Aftonbladet.

Mottagligheten är garanterat inte lika stor som den hade varit vid ett tidigare tillfälle. Vi behöver inte benämnda detta som ett försök till maktmissbruk av polisen, och inte heller en extremism från supportrarnas sida. Polisen vill motarbeta de existerande riskerna för en annan att gå på en fotbollsmatch och idén är helt korrekt. De är myndigheten som ska beskydda befolkningen och självklart ska de inte vika sig mot någon motståndare, när maktfaktorn utspelar en viktig roll. Det är ju polisen vi talar om, ingen annan. Tillvägagångssättet kan däremot diskuteras. Man står ännu fast vid denna metod och många gånger känns det som att supportrarna tar ett större kliv fram i debatten, och man är själva de som bryr sig om alla medmänniskor som går på matcherna. Supporterföreningar är oroliga och väl medvetna om att en situation likt denna kan sluta illa. Dessa har nu samlats och nyligen haft ett möte för att bättra rådande läge.

– I den rådande situationen är många angelägna att ses och då spelar inte lagtillhörighet någon roll, säger Sofia Bohlin, ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, till SVT Sport.

– Sedan den här säsongen har polisen stegrat upp sin repression mot supportrar, i vad de kallar för en åtgärdstrappa. De säger att de har siktat in sig på pyrotekniken men har gått på andra saker som OH-flaggor. Det har skapat en oro bland såväl formella som informella supportergrupper, säger en av deltagarna på mötet.

– Det ledde till att vi började kontakta varandra över laggränserna. Vi hade ett möte för några dagar sedan där supportrar från Malmö i söder upp till Norrland deltog.

Visiteringsregler, OH-flaggor, bengalförbud eller ramsor. Frånta inte individer rättigheten att supporta sitt lag med frihetens medel. Låt friheten bestå och för in en hållbarhet med viss kontroll genom dialog med vederbörande. Glädjande är i alla fall att folket tar ställning och att åtgärder möjligtvis snart implementeras. Förhoppningen ligger vid att parterna talar till varandra – och lyssnar. Idag lutar det mer åt att en tragisk företeelse likt ett dödsfall vid en konfrontation grupperna emellan, är det enda sättet att bekräfta någon form av förståelse för det oroande nuläget. I helgen stundar ett hett Stockholmsderby mellan AIK och Hammarby. Tyvärr kan det mycket väl bli så, där och då.

Allsvenskan
2024-03-31
14:00

Lag S V O F +/- P Form
1 AIK 0 0 0 0 0 0

O

2 Brommapojkarna 0 0 0 0 0 0

O

3 Djurgården 0 0 0 0 0 0

O

4 Elfsborg 0 0 0 0 0 0

O

5 GAIS 0 0 0 0 0 0

O

6 Häcken 0 0 0 0 0 0

O

7 Halmstad 0 0 0 0 0 0

O

8 Hammarby 0 0 0 0 0 0

O

9 IFK Göteborg 0 0 0 0 0 0

O

10 Kalmar FF 0 0 0 0 0 0

O

11 Malmö FF 0 0 0 0 0 0

O

12 Mjällby AIF 0 0 0 0 0 0

O

13 IFK Norrköping 0 0 0 0 0 0

O

14 Sirius 0 0 0 0 0 0

O

15 IFK Värnamo 0 0 0 0 0 0

O

16 Västerås SK 0 0 0 0 0 0

O

Champions League (kval)
Europa Conference League (kval)
Kval - Nedåt
Nedflyttning


Avatar

Skrivet av gabriel

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Taggar:

Relaterade blogginlägg

Allsvenskan

Publicerat 2024-03-20 20:47

De 10 bästa utländska spelarna någonsin i Allsvenskan

När vi tittar tillbaka på den svensk fotbollshistorien kommer vi genast att tänka på de utländska spelare som visat upp sina talanger i Allsvenskan. De här spelarna har hjälpt oss …

Allsvenskan

Publicerat 2024-02-14 22:23

Färre spelbolag sponsrar svensk toppfotboll

Fotbollen kräver och behöver sponsorer för att allt ska fungera. Däremot har det skiftat mycket vilka sponsorer som stödjer fotbollen. En gång i tiden var det nästan uteslutande spelbolag som …

Copyright © Fotboll.com 2024   |