Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

5 största EM-skrällarna genom tiderna
Fotbolls-EM

5 största EM-skrällarna genom tiderna

Publicerat 2020-02-23 22:47

I ett fotbolls-EM kan vad som helst hända. Det har vi sett prov på många gånger. Dock finns det några skrällar som har varit betydligt större än andra och de tänkte vi titta närmare på här och nu. 

5. TYSKLAND UT REDAN I GRUPPSPELET, 2004

Inför EM i Portugal 2004 sågs Tyskland som en av favoriterna, framför allt med tanke på att laget bara två år tidigare tagit VM-silver. Med spelare som målvaktsveteranen Oliver Kahn, Christian Wörns, Dietmar Hamann och inte minst mittfältsgeneralen Michael Ballack fanns det förhoppningar om att det tyska laget skulle kunna ta sig långt.

Så blev det dock inte. 1-1 mot Holland i första matchen följdes upp med 0-0 mot Lettland, vilket fick tyska tidningar att rasa. Trots detta skulle det räcka med seger mot Tjeckien i sista matchen för avancemang. Men, istället blev det tjeckisk seger efter att Liverpools Milan Baros avgjort med kvarten kvar. Tyskland fick för andra EM-turneringen resa hem redan efter gruppspelet.

4. ISLAND SLÅR UT ENGLAND, 2016

Redan innan turneringen hade Island skrivit historia då man för första gången hade lyckats kvalificera sig för ett stort mästerskap. Lars Lagerbäck o co nöjde sig dock inte med det. 1-1 i öppningsmatchen mot blivande europamästarna Portugal följdes upp med 1-1 mot Ungern. Gruppspelet avslutades sedan med 2-1-seger mot Österrike efter att Arnor Traustason avgjort i 94:e minuten.

Den stora skrällen skulle dock komma några dagar efter midsommarafton mot England i åttondelsfinalen. Efter att Wayne Rooney gjort 1-0 på straffar redan i den 4:e minuten såg det mörkt ut för Island. Men, bara ett par minuter senare kvitterade Ragnar Sigurdsson och dryga tio minuter senare gav Kolbeinn Sigporsson Island ledningen med 2-1. Ett resultat som stod sig matchen ut, en av EM:s största skrällar var ett faktum. Att Island sedan förlorade mot Frankrike i kvarten med 5-2 är en annan historia.

3. TJECKOSLOVAKIEN SLÅR VÄRLDSMÄSTARNA I FINALEN, 1976

Det var som upplagt för en repris av VM-finalen två år tidigare. Holland skulle besegra Tjeckoslovakien i den ena semifinalen och Västtyskland hemmanationen Jugoslavien i den andra. Västtyskland gjorde sitt jobb, även om det krävdes förlängning. Dock misslyckades Holland med att besegra Tjeckoslovakien som också vann i förlängning.

Desto lättare för Västtyskland då, som nu med lätthet skulle spela hem sitt tredje raka guld på lika många mästerskap. Men, tjeckerna ville annorlunda. Redan efter 25 minuter ledde Tjeckoslovakien med 2-0, dock reducerade Dieter Müller några minuter senare.

Därefter jagade tyskarna kvittering och till slut, i 89:e minuten, lyckades Bernd Hölzenbein kvittera. Efter en mållös förlängning väntade straffar där storstjärnan Uli Hoeness missade den fjärde tyska straffen.

Eftersom tjeckerna satt samtliga sina straffar kunde nu Antonin Panenka avgöra, vilket han också gjorde, med fotbollshistoriens mest klassiska chip. Tjeckoslovakien europamästare 1976 efter att ha besegrat båda VM-finalisterna från 1974.

2. GREKLAND VINNER EM-GULD, 2004

Grekland inledde EM 2004 alldeles strålande med att vinna öppningsmatchen mot värdnationen Portugal med 2-1. Men, efter 1-1 mot Spanien och 1-2 mot Ryssland i sista matchen var det ytterst nära att det inte blev något slutspel. Till slut var det fler gjorda mål än Spanien som tog Grekland vidare till kvartsfinal.

Väl i slutspel var det dock inget snack. Först besegrades Frankrike med 1-0 efter mål av Angelos Charisteas. Även i semin blev det 1-0 efter att Traianos Dellas avgjort med ett silver goal mot Tjeckien.

Inför finalen mot hemmanationen Portugal var det få som trodde på Grekland. Men, i den 57:e minuten nådde Charisteas högst på en hörna och blev därmed också grekisk nationalhjälte. Sensationen var ett faktum.

1. DE DANSKA RESERVERNA TAR GULD, 1992

Grekland 2004 i all ära. Frågan är om inte Danmarks guld från EM i Sverige 1992 slår högre. Framför allt med tanke på att det danska laget egentligen inte skulle ha varit med i turneringen, utan fick hoppa in efter att Jugoslavien diskvalificerats på grund av inbördeskriget i landet.

Dock började det inte särskilt bra för det danska laget. 0-0 mot England och sedan 0-1 mot Sverige gjorde att Danmark var tvungna att vinna den avslutande gruppspelsmatchen mot Frankrike samtidigt som Sverige var tvungna att minst ta poäng av England.

Men, Danmark lyckades vinna med 2-1 på Malmö Stadion efter att Lars Elstrup avgjort med dryga tio minuter kvar. Samtidigt vann Sverige med 2-1 över England på Råsunda, vilket innebar att både Sverige och Danmark var vidare till semifinal.

För danskarna väntade nu Holland med idel storstjärnor som Koeman, Rijkaard, Bergkamp, Gullit och van Basten. Detta avskräckte dock inte det danska laget som efter en dryg halvtimme hade skaffat sig en 2-1-ledning efter två mål av Henrik Larsen. Länge såg det också ut som att Danmark skulle hålla undan, men med fem minuter kvar kvitterade Frank Rijkaard.

Efter en mållös förlängning väntade straffar där Danmark drog det längsta strået efter att världens bäste fotbollsspelare, Marco van Basten, missat sin straff. Redan där var sensationen ett faktum, Danmark till final där Tyskland väntade.

Ullevi, fredagen 26 juni 1992 är för evigt inskrivet i den danska historien. I 19:e minuten gav John ”Faxe” Jensen Danmark ledningen efter ett tungt skott ett par meter innanför straffområdet. Därefter gjorde Danmark en i det närmaste fläckfri insats, framför allt målvakten Peter Schmeichel som stod för flera kvalificerade räddningar.

Triumfen fullbordades när Kim Wilfort i 78:e minuten med ett välplacerat skott vid Bodo Illgners vänstra stolprot fastställde slutresultatet till 2-0. En av de största skrällarna i idrottshistorien hade skett på svensk mark. Behöver jag säga att festen i Köpenhamn den sommarnatten inte visste några gränser.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-04-07 23:54

Fotbolls-EM kan öka spel på odds och casino med upp till 50%

Fotboll och betting har länge gått hand i hand, vilket är naturligt eftersom det är världens största sport, som dessutom lämpar sig perfekt för spel, på odds. Faktum är att …

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-03-21 21:04

Kan Italien vinna Fotbolls-EM 2024?

Efter att vara nationen som lyfte guldet i UEFA Europamästerskapet 2020 laddar Italien om inför en ny utmaning när EM 2024 står för dörren. Som regerande mästare siktar de på …

Copyright © Fotboll.com 2024   |