Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

5 svenska EM-matcher vi minns
Fotbolls-EM

5 svenska EM-matcher vi minns

Publicerat 2020-02-05 11:37

Nu är det bara drygt fyra månader kvar innan sommarens absoluta höjdpunkt, fotbolls-EM, drar igång. Sverige inleder som bekant mot Spanien i Bilbao måndagen 15 juni. Men, redan nu tänkte vi ladda upp med att titta tillbaka på några av de svenska EM-matcher vi minns allra mest.

1. DANMARK–SVERIGE 22 JUNI 2004

En sådan här lista är förstås inte komplett utan det numera klassiska nordiska ”derbyt” i Porto några dagar före midsommarafton 2004. Förutsättningarna inför den avslutande omgången i grupp C var minst sagt extraordinära. Eftersom placeringarna i gruppen i första hand avgjordes av inbördes möten och Danmark–Italien hade slutat 0-0 och Italien–Sverige 1-1, innebar detta att både Danmark och Sverige skulle gå vidare om matchen de emellan slutade 2-2, 3-3, 4-4 osv.

Italienarna talade redan innan matchen om läggmatch samtidigt som det från både svenska och danska fans hölls upp skyltar med 2-2 på läktarna. Och hur det slutade vet vi ju alla. Jon Dal Tomasson gjorde 1-0 för Danmark efter en knapp halvtimme. I början av andra satte Henke Larsson 1-1 på straff innan Tomasson gav Danmark ledningen i mitten av andra.

I det här läget såg det ut som att det inte skulle bli något svenskt avancemang. Men, i den 89:e minuten lyckades Mattias Jonson trycka in 2-2. Både Danmark och Sverige vidare, Italien utslaget. Att sedan både Sverige och Danmark åkte ut i kvartsfinal är en annan historia.

2. SVERIGE–ENGLAND 17 JUNI 1992

Efter fiaskot i VM i Italien 1990 var förväntningarna på Sverige i EM på hemmaplan två år senare knappast skyhöga. Men, Sverige inledde gruppspelet bra med 1-1 mot Frankrike och sedan 1-0 mot Danmark. Nu väntade England i sista gruppspelsmatchen, som två år tidigare bara varit en straffläggning från VM-final. Dock räckte det med poäng för svenskt avancemang.

Men, det började allt annat än bra när David Platt redan efter fyra minuter satte 1-0 till England bakom Thomas Ravelli. Ett resultat som stod sig i paus.

Drygt fem minuter in i andra halvlek vände dock Sverige på steken när Janne Eriksson nickade in en hörna från Stefan Schwarz. När sedan Tomas Brolin efter elegant väggspel med Martin Dahlin gjorde 2-1 med mindre än tio minuter kvar var den svenska succén ett faktum. Sverige vann gruppen och gick till semifinal där de regerande världsmästarna Tyskland dock vann med 3-2.

3. SVERIGE–BULGARIEN 14 JUNI 2004

Inför EM i Portugal 2004 fanns en del förhoppningar på att Sverige skulle kunna ta sig långt. De tre storstjärnorna Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg var alla i bra form, vilket gjorde att det fanns gott hopp om i alla fall avancemang från gruppspelet.

Sverige inledde mot Bulgarien som bara var skuggan av det lag man varit i USA tio år tidigare. Något som också skulle visa sig på planen. Efter en dryg halvtimmes spel satte Fredrik Ljungberg 1-0 efter att ha blivit frispelad av Zlatan. Knappa kvarten in i andra halvlek språngnickade Henke Larsson in 2-0 efter ett närmast perfekt inlägg från Erik Edman. Minuten senare var det dags igen när Henke satte 3-0 och i princip avgjorde matchen.

Men, det slutade inte med det. Med dryga tio minuter kvar satte Zlatan Ibrahimovic 4-0 på straff innan Marcus Allbäck fastställde slutresultatet till 5-0 på stopptid. Matchen mot Bulgarien är utan tvekan en av de absolut bästa EM-insatserna Sverige genom tiderna.

4. GREKLAND–SVERIGE 10 JUNI 2008

Inför EM 2008 hade Sverige lottats i en tuff grupp med Spanien, Ryssland och Grekland. Det svenska laget hade långtifrån imponerat i kvalspelet och ställdes nu dessutom mot de regerande europamästarna Grekland i första matchen. Efter en mållös första halvlek hade Sverige några magiska minuter i mitten av andra.

Först satte Zlatan Ibrahimovic 1-0 med ett skott i krysset i 67:e minuten och fem minuter senare kämpade Petter Hansson in 2-0, som också blev slutresultatet.

Roligare än så blev det dock inte då Sverige sedan förlorade mot både Spanien och Ryssland. Men, det svenska laget kunde i alla fall skryta med att en seger mot de regerande europamästarna.

5. SVERIGE–TURKIET 15 JUNI 2000

Kanske inte ett av roligaste svenska fotbollsögonblicken, men ändå värt att ta med eftersom det får symbolisera ett av de största fiaskona i svensk fotbollshistoria.

Efter ett lysande kval med sju segrar, en oavgjord och bara ett insläppt mål var vi många som hade stora förväntningar på Sverige i EM 2000 i Holland och Belgien. Dock blev det knappast någon lysande start efter 1-2 mot hemmanationen Belgien i öppningsmatchen. Men, hoppet levde fortfarande eftersom alla räknade med tre poäng mot Turkiet. Och sedan skulle det nog ändå gå att fixa poäng mot Italien och därmed med lite tur ta sig till kvartsfinal.

Någon målfest blev det dock inte på Philips Stadion i Eindhoven. Sverige–Turkiet var den sämsta matchen under hela EM och slutade 0-0. För svensk del nåddes botten när Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck med dryga tio minuter plockade ut Henke Larsson och satte in mittfältaren Magnus ”Turbo” Svensson(!), knappast känd som någon offensiv matador. Och det i ett läge när Sverige behövde ett mål. Fiaskot fullbordades sedan med en 2-1-förlust mot Italien i den avslutande gruppspelsmatchen.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-05-18 15:35

Fotbollsfeber och betting förenas med två viktiga aspekter

När fotbolls-EM närmar sig, stiger spänningen inte bara bland fotbollsfans runt om i världen, utan också bland dem som deltar i betting. Med detta globala evenemang, där Europas bästa landslag …

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-04-07 23:54

Fotbolls-EM kan öka spel på odds och casino med upp till 50%

Fotboll och betting har länge gått hand i hand, vilket är naturligt eftersom det är världens största sport, som dessutom lämpar sig perfekt för spel, på odds. Faktum är att …

Copyright © Fotboll.com 2024   |