Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Allsvenskan: De ekonomiska klyftorna ökar
Allsvenskan
Foto: Mitlinks/Wikipedia (CC BY 3.0)

Allsvenskan: De ekonomiska klyftorna ökar

Publicerat 2020-04-06 11:03

I helgen skulle Allsvenskan haft premiär, men på grund av coronaviruset har denna skjutits på framtiden. Något som  innebär en hel del förlorade intäkter för klubbarna. Nyligen kom också en rapport som visar att den ekonomiska klyftan mellan klubbarna i Allsvenskan blir allt större. 

BARA TVÅ KLUBBAR GÅR MED VINST

I revisionsbyrån EY:s rapport ”Hur mår svensk elitfotboll?” går att läsa att de ekonomiska skillnaderna mellan de allsvenska klubbarna är stor. Något som kanske inte kommer som någon större överraskning. Desto mer oroväckande är att endast två klubbar i Allsvenskan redovisade ett positivt rörelseresultat under 2019, Malmö FF och IFK Göteborg.

Dock ska sägas att ytterligare fyra klubbar, IFK Norrköping, Hammarby, Helsingborg och GIF Sundsvall, når upp till ett positivt rörelseresultat om man i nettoomsättningen även räknar in spelarförsäljningar, vilket inte alla klubbar gör.

I botten hittar vi inte helt överraskande krisklubben Östersund, som 2019 gjorde en förlust på över 50 miljoner kronor. Samtidigt har klubben ett negativt kapital på 23 miljoner kronor, vilket gör att klubbens elitlicens är i fara. Dock gjorde klubben nyligen en manöver där man skrev upp värdet på den egna spelartruppen med 60 miljoner kronor. Huruvida detta kommer räcka för att rädda elitlicensen innan den allsvenska premiären återstår att se.

MALMÖ FF RIKAST

Tittar man på de allsvenska klubbarnas tillgångar ligger föga förvånande Malmö FF i topp. Den skånska klubben har ett större eget kapital än alla andra klubbar tillsammans, närmare bestämt 512 miljoner kronor. Anledningen till MFF:s välfyllda kassakista är framgångarna i Europa de senaste åren.

Två raka säsonger med 16-delsfinal i Europa League beräknas ha gett intäkter på över 80 miljoner kronor per säsong. Lägg därtill gruppspel i Champions League 2014 och 2015, som totalt genererade runt 370 miljoner kronor.

Näst rikaste klubben i Allsvenskan är IFK Norrköping med ett eget kapital på 111 miljoner kronor följt av Häcken med 71 miljoner kronor i eget kapital. Tre klubbar, bortsett från Östersund, har ett eget kapital på under en miljon kronor, GIF Sundsvall, Falkenbergs FF och Sirius. Uppsalalaget hade 31 december endast 30 000 kronor på banken.

MBAPPÉ VÄRD MER ÄN ALLA SPELARE I ALLSVENSKAN

Rapporten har även tittat på de allsvenska spelarnas marknadsvärde och även här ligger Malmö FF i topp. Klubbens spelare beräknas ha ett samlat marknadsvärde på drygt 200 miljoner kronor.

Tvåa ligger AIK vars trupp är värd runt 160 miljoner kronor medan Hammarby och IFK Norrköpings respektive trupper beräknas vara värda strax under 150 miljoner kronor vardera. Falkenberg har den billigaste truppen med ett värde på 46 miljoner kronor.

Det sammanlagda marknadsvärdet för samtliga spelare i Allsvenskan beräknas vara knappt 1,7 miljarder kronor. Detta kan jämföras med PSG:s Kylian Mbappé och Neymar vars marknadsvärde uppskattas till 2,1 miljarder kronor respektive 1,9 miljarder kronor.

Tittar man på de stora europeiska ligorna ligger det samlade marknadsvärdet för samtliga spelare i Premier League på 95 miljarder kronor, i La Liga på 64 miljarder kronor och i Serie A på 55 miljarder kronor.

BETALAR MEST PER POÄNG

I ”Hur mår svensk elitfotboll?” går även att läsa hur mycket klubbarna i Allsvenskan betalade i lönekostnader per inspelad poäng under 2019. Kostnaderna inkluderar löner för spelare, ledare och övriga anställda. Även här ligger Malmö FF i topp. Under 2019 kostade varje poäng drygt 2,7 miljoner kronor för MFF och ändå räckte det inte till guld.

Därefter kommer Östersund som pungade ut med 2,4 miljoner kronor per poäng följt av Kalmar FF som betalade 1,9 miljoner kronor per poäng. Mästarna Djurgården får sägas haft en mycket sund lönepolitik då guldlaget endast betalade 1,4 miljoner kronor per poäng, vilket är femte lägst av alla klubbar.

Mest poäng per krona fick Örebro som endast betalade 800 000 kronor per poäng förra säsongen. ÖSK är enda laget tillsammans med Falkenberg, 936 000 kronor per poäng, som betalade under en miljon kronor per poäng under 2019.

ALLSVENSKAN I SIFFROR:

  • Rikast: Malmö FF – 512 miljoner kr i eget kapital
  • Fattigast: Östersunds FK – -22 miljoner kr i eget kapital
  • Högst nettoomsättning 2019: Malmö FF – 372 miljoner kr
  • Lägst nettoomsättning 2019: Falkenbergs FF – 33 miljoner kr
  • Högst värderade trupp: Malmö FF – drygt 200 miljoner kr
  • Lägst värderade trupp: Falkenbergs FF – 46 miljoner kr
  • Marknadsvärde för samtliga spelare i Allsvenskan: 1 684 miljoner kr
  • Högst lönekostnad per poäng: Malmö FF – 2,7 miljoner kr
  • Lägst lönekostnad per poäng: Örebro SK –  800 000 kr
  • Lönekostnad per poäng för SM-guld: Djurgårdens IF – 1,4 miljoner kr

Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Allsvenskan

Publicerat 2024-05-04 14:47

Tio Allsvenska klubbars lönsamhet är beroende av sändningsrättigheter

Konsult- och revisionsföretaget EY har släppt den årliga rapporten "Hur mår svensk elitfotboll?", där de analyserat de Allsvenska klubbarnas årsredovisningar för verksamhetsåret 2023. En riskuppskattning av EY visar att endast …

Allsvenskan

Publicerat 2024-03-22 21:52

Allsvenskan TV-sändningar och streaming 2024

Säsongen 2024 har Allsvenskan 100-årsjubileum och Kanal 5 och Discovery+ har rättigheterna denna säsong. Jubileumssäsongen drar igång den 30 mars och inleds med en timme studiosnack, följt av öppningsmatchen, IFK …

Copyright © Fotboll.com 2024   |