Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor
Allsvenskan: Planerad start 14 juni

Allsvenskan: Planerad start 14 juni

Publicerat 2020-04-22 11:02

Igår kom ett efterlängtad besked från Svensk Elitfotboll, SEF. Den 14 juni planerar både Allsvenskan och Superettan att kunna starta och kanske till och med inför publik.

FÖLJER DIREKTIVEN

SEF, som är intresseorganisation för klubbarna i Allsvenskan respektive Superettan, meddelade klubbarna om det tilltänkta premiärdatumet via ett extrainsatt klubbchefsmöte under gårdagen. Något datum när Allsvenskan ska vara färdigspelad är ännu inte klart. I ett pressmeddelande skriver SEF att man inväntar UEFA:s internationella kalender för att se vilka datum som är tillgängliga.

Huruvida den allsvenska premiären kommer att ske inför publik återstår att se. Ambitionen från SEF:s sida är att alla matcher ska spelas inför publik. Samtidigt följer man myndigheternas direktiv och rekommendationer rörande covid-19.

I dagsläget är det dock mycket som talar för att åtminstone de första omgångarna i Allsvenskan kommer att spelas utan publik. Framför allt eftersom folksamlingar på över 50 personer inte är tillåtna. Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att det kommer att bli aktuellt med publik på allsvenska matcher förrän tidigast till hösten.

– Det är min bedömning i dag. Det skulle vara riskabelt att släppa på publik för tidigt nu när utvecklingen kring smittspridningen har börjat gå åt rätt håll, sade Tegnell i en intervju med Sportbladet i förra veckan.

En annan möjlighet som lanserades av smittskyddsexperten Johan Giesecke i en TV-intervju är att tillåta publik på matcherna, men med tomma stolar mellan varje person.

SVENSKA CUPEN SPELAS INNAN PREMIÄREN

Förutom Allsvenskan drabbades även Svenska cupen av coronakrisen. Innan allt spel ställdes in hade gruppspelet avslutats, vilket innebär att kvartsfinaler, semifinaler och final fortfarande återstår. Enligt Svenska Fotbollförbundets ordförande, Karl-Erik Nilsson, ska dock Svenska cupen spelas klart.

– I månadsskiftet april/maj behöver vi hantera frågorna rörande svenska cupen för herrarna och då blir det konsekvenser efter det. Men planen just nu är att det genomförs före seriestart, sade Nilsson till Sportbladet i förra veckan.

En annan fråga som också dykt upp är huruvida det blir några träningsmatcher inför den allsvenska starten. I en enkät som Sportbladet gjort med de allsvenska tränarna vill samtliga helst spela några träningsmatcher innan premiären. Samtidigt säger många att man får anpassa sig efter de omständigheter som råder.

– Det är såklart inte optimalt men självklart fullt möjligt att gå in i Allsvenskan utan träningsmatcher innan. Det är bara att anpassa sig efter förutsättningarna, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

EKONOMISKA PROBLEM FÖR FLERA KLUBBAR

Skulle det bli spel inför tomma läktare kommer flera klubbar ganska snabbt att få ekonomiska problem. Enligt revisionsbyrån EY:s rapport “Hur mår svensk elitfotboll?”, som släpptes för ett par veckor sedan, skulle hela fem allsvenska klubbar redan efter två hemmamatcher utan publik uppvisa negativt eget kapital. Endast fem klubbar skulle klara en hel säsong utan publik.

De klubbar som ligger mest illa till rent ekonomiskt är Sirius och Falkenberg som bägge har ett eget kapital på under en miljon kronor. Sedan har vi förstås också Östersund, som har ett negativt kapital på 22 miljoner kronor.

Ett av de lag som drabbas hårt av coronakrisen oavsett om det blir spel inför tomma läktare eller ej är Häcken. Igår togs nämligen beslutet att ställa in ungdomsturneringen Gothia Cup, vilket innebär att göteborgsklubben förlorar intäkter på närmare 100 miljoner kronor.

Dock ligger utgifterna för Gothia Cup på runt 90 miljoner kronor. Detta innebär att vinsten ligger på strax under tio miljoner kronor, vilket är den summa som klubben i slutändan går miste om. Samtidigt är Häcken en av Allsvenskans rikaste klubbar med ett eget kapital på dryga 70 miljoner kronor.

KAN BLI TUFFT SPELSCHEMA

Om Allsvenskan kommer igång 14 juni skulle detta innebära att serien ligger elva omgångar “efter” det ursprungliga schemat. Samtidigt skulle det i juni ändå varit uppehåll för EM-slutspelet fram till 5 juli.

Att spela elva omgångar på tre veckor bara för att komma ikapp lär dock inte bli aktuellt. Men, vi kan nog räkna med ett ganska späckat spelschema under juni och juli med ett par omgångar per vecka.

Samtidigt kommer med största sannolikhet den allsvenska säsongen även att förlängas. Just nu är datumet för sista omgången söndag 8 november. Troligt är att detta lär flyttas fram åtminstone tre veckor till söndag 29 november.


Avatar

Skrivet av Fredrik Sjögren

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Publicerat 2020-09-30 14:52

De kan vinna skytteligan i allsvenskan

Det börjar sannerligen dra ihop sig. Malmö FF har gett sig själva en del arbetsro i allsvenskan och har ett komfortabelt försprång. SM-guldet ser ut att bli deras, men var landar skytteligatiteln? ODDS: Vem vinner skyttligan i allsvenskan? 1.75 Christoffer Nyman | 3.00 Isaac Kiese Thelin (BÄST ODDS) | 4.50 Stefano Vecchia De …

Publicerat 2020-09-18 10:29

Hammarby vinner derbyt mot AIK på fler hörnor

På söndag är det återigen dags för stockholmsderby och det mellan två lag som vid det här laget nog hade förväntat sig ligga betydligt bättre till i tabellen. Inte minst AIK, som kanske inte ens spelar i Allsvenskan nästa säsong.  SPELTIPS: MATCHKOMBO – FULLTID HAMMARBY + FLEST HÖRNOR HAMMARBY TILL 5.00 …

Topp 10 fotbollsblogg

Sociala medier

 
Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635
Bangatan 8
382 40 Nybro

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2020