Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Dags för EM-kval
Fotbolls-EM
Foto: Jbmg40 (CC BY-SA 3.0)

Dags för EM-kval

Publicerat 2019-03-19 18:21

Den oerhört späckade fotbollsmånaden mars fortsätter att leverera. Den här veckan och början av nästa är det de första två omgångarna av EM-kvalet som står på programmet. 55 nationer fördelade på tio grupper kämpar om 20 platser, där de två bästa i varje grupp går till EM-slutspelet nästa sommar, som spelas över hela Europa med final på Wembley.

GRUPP A

England, Tjeckien, Bulgarien, Montenegro och Kosovo

England har precis som inför VM 2018 fått något av en drömlottning och lär inte missa många poäng i den här gruppen. Skulle England missa topp 2 i det här sällskapet lär nog hela truppen få simma över engelska kanalen. Mer ovisst är det om andraplatsen. Tittar man på FIFA-rankingen är det näst intill jämnt skägg mellan Tjeckien, 44:e plats, och Bulgarien, 48:e plats. Bulgarien lär nog vara extra sugna på att knipa en EM-plats med tanke på att man inte varit med i ett stort mästerskap sedan EM 2004.

GRUPP B

Portugal, Ukraina, Serbien, Litauen och Luxemburg

Tuff grupp, även om Portugal förstås är favoriter. Men, Serbien och Ukraina är två bra lag som inte ska underskattas. Serbien fanns med i VM förra året och Ukraina missade playoff med en hårsmån. Ukraina gjorde dessutom bra ifrån sig i höstens Nations League när man vann sin grupp och tog sig upp i A-divisionen. Det gjorde i och för sig även Portugal som tog sig till slutspel genom att vinna sin grupp.

GRUPP C

Holland, Tyskland, Nordirland, Estland och Vitryssland

Holland och Tyskland möttes som bekant i Nations League där Holland vann med 3-0 hemma medan det slutade 2-2 i Tyskland. Det holländska landslaget är på god väg att komma tillbaka till fotbollens finrum efter några år på vift. Inte omöjligt att Holland i princip rensar rent. Sedan ska man väl tycka att Tyskland ska ta sig samman och knipa andraplatsen. Men, Nordirland ska inte räknas bort. Laget gick till slutspel i EM 2016 och till playoff i senaste VM-kvalet. Dock tog man inte en enda poäng i Nations League. Så Tyskland lär knipa andraplatsen bakom Holland.

GRUPP D

Schweiz, Danmark, Irland, Georgien och Gibraltar

På pappret den mest ovissa gruppen då alla tre topplagen har goda chanser att gå vidare. Schweiz och Danmark givetvis favoriter, men Irland är en stark utmanare, ett lag som under de senaste kvalcyklerna blivit betydligt bättre. Även Schweiz är numera ett lag att räkna med. Något man inte minst visade i Nations League där man tog sig till semifinal genom att slå ut Belgien. Danmark och Irland möttes för övrigt också i höstas i Nations League i två matcher som bägge slutade 0-0. Lagen möttes dessutom i senaste VM-playoffet där Danmark som bekant till slut vann.

GRUPP E

Kroatien, Wales, Slovakien, Ungern och Azerbajdzjan 

VM-silvermedaljören Kroatien ska i princip kunna dansa genom den här gruppen. Där bakom är det mer öppet. På pappret är förstås Wales ett bättre lag än både Slovakien och Ungern, men framför allt Slovakien ska kunna utmana Wales. Förvisso kom Slovakien sist i sin Nations League, men då ska man komma ihåg att samtliga förluster var uddamålsförluster. Ungern fanns med i EM 2016, så har rutin av att ta sig till stora mästerskap.

GRUPP F

Spanien, Sverige, Norge, Rumänien, Färöarna och Malta

Spanien och Sverige storfavoriter. Framför allt Spanien som bara förlorat en enda match i de senaste fem VM- och EM-kvalen. Dessutom gjorde man det bra i Nations League, även om det inte räckte hela vägen till gruppseger. Blågult lyckades som bekant, efter en svag inledning, krångla till sig en gruppseger och ta sig upp i A-divisionen. Norge och Rumänien då? Nja, även om Norge förvisso vann sin Nations League-grupp och tog sig upp i B-divisionen, så ska det över tio matcher vara klasskillnad mellan å ena sidan Spanien och Sverige, å andra sidan Norge och Rumänien.

GRUPP G

Polen, Österrike, Israel, Slovenien, Makedonien och Lettland

Här får man nog höja ett varningens finger för Israel, som är lite av en outsider i den här gruppen. Polen och Österrike såklart favoriter, dock gjorde inget av lagen någon större insats i Nations League. Dessutom finns det inget riktigt stryklag i den här gruppen, vilket gör att såväl Polen som Österrike mycket väl kan tappa lite poäng här och där, som i sin tur skulle kunna öppna upp för Israel.

GRUPP H

Frankrike, Island, Turkiet, Albanien, Moldavien och Andorra

Här är förstås den stora frågan om Island ska kunna ta sig till sitt tredje raka mästerskap. Dock har man två starka utmanare i Turkiet och Albanien. Båda lagen fanns med i EM 2016 och framför allt Albanien har tagit stora kliv framåt de senaste åren. Dock vann man bara en av fyra matcher i Nations League i höstas. Ja, och Frankrike vinner gruppen utan några större problem.

GRUPP I

Belgien, Ryssland, Skottland, Cypern, Kazakstan och San Marino

Lite otur för Skottland, som gjorde ett bra Nations League när man tog sig upp i B-divisionen. Aningen mer tur med lottningen och man hade haft en bra chans att ta sig till sitt första mästerskap sedan 1996, men man får ju en chans till i playoff nästa vår. Nu lär det bli tufft när man ställs mot en VM-bronsmedaljör och en VM-kvartsfinalist. Både Belgien och Ryssland gjorde det dessutom bra i Nations League där bägge missade gruppsegern på målskillnad respektive inbördes möte.

GRUPP J

Italien, Bosnien-Hercegovina, Finland, Grekland, Armenien och Liechtenstein

Italien lär väl som vanligt ta sig till EM på något sätt. Det brukar vara så. Bosnien-Hercegovina klar tvåa. Finland får rikta in sig på playoff eftersom man vann sin grupp i Nations League. Dock ska sägas att det finska laget imponerade, då man var klara gruppsegrare redan efter fyra av sex spelade omgångar. Men, det räcker inte för att kunna utmana lag som Italien och Bosnien-Hercegovina.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-04-07 23:54

Fotbolls-EM kan öka spel på odds och casino med upp till 50%

Fotboll och betting har länge gått hand i hand, vilket är naturligt eftersom det är världens största sport, som dessutom lämpar sig perfekt för spel, på odds. Faktum är att …

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-03-21 21:04

Kan Italien vinna Fotbolls-EM 2024?

Efter att vara nationen som lyfte guldet i UEFA Europamästerskapet 2020 laddar Italien om inför en ny utmaning när EM 2024 står för dörren. Som regerande mästare siktar de på …

Copyright © Fotboll.com 2024   |