Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

De 10 bästa utländska spelarna någonsin i Allsvenskan
Allsvenskan

De 10 bästa utländska spelarna någonsin i Allsvenskan

Publicerat 2024-03-20 20:47

När vi tittar tillbaka på den svensk fotbollshistorien kommer vi genast att tänka på de utländska spelare som visat upp sina talanger i Allsvenskan. De här spelarna har hjälpt oss till segrar, men har även satt tydliga avtryck i våra fotbollsälskande hjärtan. I den här artikeln ska vi lyfta fram de 10 bästa utländska fotbollsspelarna någonsin i Allsvenskan.

Lista med de 10 bästa utländska spelarna i Allsvenskan

Tabellen nedan visar de tio bästa utländska spelarna i Allsvenskan genom tiderna, utan inbördes ordning.

Spelare Klubb Nationalitet & position
Gianluca Curci Hammarby IF Italiensk målvakt
Marek Hamšík IFK Göteborg Slovakisk mittfältare
Jari Litmanen Malmö FF Finsk anfallare
Diego Lugano BK Häcken Uruguays försvarare
Dickson Etuhu AIK Defensiv mittfältare
Nikola Đurđić Malmö FF Serbisk anfallare
Afonso Alves Örgryte IS Brasiliansk anfallare
Pa Dembo Touray Djurgårdens IF Gambiansk målvakt
Gudmundur Thorarinsson IFK Norrköping Isländsk mittfältare
Freddy Adu Österlen FF Amerikansk anfallare

Listan är ett initiativ från sajten utländska.casino och deras kunniga fotbollsentusiaster, som också bidragit med mycket av all information och spelarfakta.

Gianluca Curci: Den italienske målvaktsmästaren

Inga utländska målvakter har kunnat mäta sig med Gianluca Curci när det kommer till att förvandla målområdet till en borg. Hans imponerande reflexer och fantastiska positionering gör honom till en oumbärlig del av sitt lag.

Curci närvaro mellan stolparna har varit avgörande för flera segrar. Curcis bidrag till svensk fotboll är omöjligt att överskatta och hans prestationer är fortfarande föremål för diskussion bland fansen.

Curci är 38 år och spelar just nu för klubben Hammarby IF. Tidigare har han även spelat för AFC Eskilstuna och AS Roma.

Marek Hamšík: Slovakisk stjärna som lyste i Göteborg

Marek Hamšík är en annan utländsk spelare som gjorde ett starkt intryck i Allsvenskan under sin tid med IFK Göteborg.

Jag minns hur jag blev imponerad av hans teknik och förmåga att styra spelet från mittfältet. Han var verkligen en nyckelspelare för sitt lag och hans offensiva insatser bidrog till flera framgångar för IFK Göteborg.

Tidigare har han bland annat spelat för klubbarna Slovan Bratislava och Napoli. Nu har Marek tyvärr lagt fotbollen bakom sig.

Jari Litmanen: Finlands ikon som erövrade Helsingborg

Jari Litmanen är en spelare som för alltid kommer att vara förknippad med storhetstiden för finsk fotboll. Under sin tid i Allsvenskan med Malmö FF visade Litmanen att han fortfarande hade det som krävdes för att spela på hög nivå. Hans närvaro på planen var alltid inspirerande.

Litmannen spelade på landslagsnivå i hela fyra decennium; mellan 1989 och 2010.

Diego Lugano: Uruguays stenmur som gjorde Häcken ogenomträngligt

Diego Lugano är en försvarare som verkligen gjorde intryck i Allsvenskan 2015. Hans närvaro på planen gav en känsla av trygghet för sitt lag och hans ledarskap var oumbärligt för BK Häcken.

Jag minns fortfarande hans tuffa försvarsspel och hans förmåga att leda sitt lag till seger. Han spelade elva matchar för BK Häcken med målet inställt på Copa América. När han inte blev utvald dit flyttade han tillbaka hem till Sydamerika.

Tidigare har han även spelat för klubbarna Nacional, São Paulo och Fenerbahçe.

Dickson Etuhu: Nigeriansk motor på mittfältet

Dickson Etuhu är en annan utländsk spelare som gjorde betydande avtryck i Allsvenskan under sin tid hos AIK. Som en stark och pålitlig närvaro på mittfältet var Etuhu en nyckelspelare för sitt lag och bidrog till flera viktiga segrar.

Ethuhu var skadedrabbad, men när han väl fick vara hel imponerade han alltid på planen. Han spelade för AIK åren 2015–2016.

Etuhu visade inte bara upp sitt fotbollskunnande på planen utan blev också en omtyckt figur bland fansen för sitt hängivna spel och passion för laget.

Nikola Đurđić: Serbiens målkung som erövrade svenska hjärtan

Nikola Đurđić är en annan utländsk spelare som gjorde ett betydande intryck i Allsvenskan med sitt målsinne och sin skicklighet. Han är en ovanligt skicklig anfallare som bland annat spelat för Hammerby IF, Malmö FF och Degerfors IF.

Det var alltid roligt att se honom på planen. Jag minns särskilt hans förmåga att hitta nätet på de mest otroliga sätt.

Afonso Alves: Brasiliansk målspruta som skakade om Allsvenskan

Afonso Alves är den brasilianska målspruta som gjorde ett stort avtryck i Allsvenskan under sin tid med Örgryte IS (2002–2003) och Malmö FF (2004–2006). Han var en mardröm för motståndarnas försvarslinjer.

Alves förmåga att hitta nätet och producera mål i stora mängder gjorde honom till en av de mest fruktade anfallarna i ligan. Hans storslagna mål gjorde honom till en favorit hos fansen.

Afonso Alves lämnade ett oförglömligt intryck och bevisade sin status som en av de bästa utländska spelarna i ligan genom tiderna.

Pa Dembo Touray: Gambias målvaktshjälte som räddade laget

Här har vi en spelare som gjort ett betydande intryck i Allsvenskan med sina insatser som målvakt. Hans reflexer var imponerande och oumbärliga för laget.

Pa Dembo Touray var en sann lagspelare och ledare på och utanför planen. Hans energi och passion för spelet var smittsam och inspirerade hans lagkamrater att kämpa hårdare och aldrig ge upp.

Under åren i Allsvenskan visade Touray gång på gång att han var en klippa i målet och en viktig del av sitt lags framgångar. Därför blev han snabbt en publikfavorit. Pa Dembo Touray är en av de utländska spelarna vars avtryck kommer att leva kvar i svensk fotbollshistoria för evigt.

Touray har bland annat spelat för Djurgårdens IF, Assyriska FF och IFK Lidingö.

Gudmundur Thorarinsson: Islands eleganta mittfältare

Gudmundur Thorarinsson är en mittfältare som också gjort ett betydande intryck i Allsvenskan med sin eleganta spelstil och sin förmåga att göra de avgörande passningarna. Det var mellan 2017 och 2019 som han spelade för IFK Norrköping.

Freddy Adu: Den amerikanske stjärnan som lockade intresse till Allsvenskan

Freddy Adu är en av de mest omtalade amerikanska fotbollsspelarna genom tiderna. Han gjorde en kort men minnesvärd karriär i Allsvenskan. Adu var en spelare med en enastående teknisk talang och en förmåga att skapa spänning på planen.

Även om hans tid i Allsvenskan var relativt kort, lämnade Adu ett intryck på svensk fotboll. Hans skicklighet med bollen och förmåga att utmana motståndarna gjorde honom till en publikfavorit. Trots att han inte stannade länge i Allsvenskan, var Adu en spelare som fick fotbollsvärldens ögon att riktas mot Sverige och bidrog till att höja ligans anseende internationellt.


Avatar

Skrivet av Fotboll.com

Fotboll.com är Sveriges mest omfattande sajt för fans och bettare som följer europeisk toppfotboll och internationella mästerskap.

Relaterade blogginlägg

Allsvenskan

Publicerat 2024-03-22 21:52

Allsvenskan TV-sändningar och streaming 2024

Säsongen 2024 har Allsvenskan 100-årsjubileum och Kanal 5 och Discovery+ har rättigheterna denna säsong. Jubileumssäsongen drar igång den 30 mars och inleds med en timme studiosnack, följt av öppningsmatchen, IFK …

Allsvenskan

Publicerat 2024-02-14 22:23

Färre spelbolag sponsrar svensk toppfotboll

Fotbollen kräver och behöver sponsorer för att allt ska fungera. Däremot har det skiftat mycket vilka sponsorer som stödjer fotbollen. En gång i tiden var det nästan uteslutande spelbolag som …

Copyright © Fotboll.com 2024   |