Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Landslagsdebutanternas dag – det tar vi med oss
Fotbolls-EM
Foto: Wikimedia Commons: Roland Osbeck

Landslagsdebutanternas dag – det tar vi med oss

Publicerat 2019-11-18 23:58

SOLNA. Poängen hade ingen större betydelse på förhand. Den här matchen skulle snarare handla om debutanter och mindre etablerade spelare, som skulle göra jobbet för det svenska fotbollslandslaget och visa upp sig inför det kommande mästerskapet. I värmen under det stängda taket på Friends Arena, kunde fokus därför tillbakalutat sättas på charmen i den saken och äran att få bevittna Sveriges skarpast lysande framtidsljus.
Men vem/vilka skulle ta steget?

Samtidigt var den här matchen inte helt betydelselös. En komfortabelt övertygande seger innehållande ett flertal mål i svensk favör, hade möjligen kunnat bana väg för en trevligare seedning inför det kommande mästerskapet. Och den biffen skulle man lösa utan att anstränga sig nämnvärt eller imponera enormt. Sverige vann tämligen enkelt med 3-0.

Mot Färöarna har vi genom åren haft en del debutanter. Hela 14 spelare gjorde en gång sin landslagsdebut mot just detta motstånd och däribland hittar vi Zlatan Ibrahimovic, Christian Wilhelmsson och Erik Edman. Den landskampen spelades inomhus i Växjö 2001 och vi vet ju hur det senare gick för de nämnda spelarna.
Och denna gång var det dags för Ricardo Gagliolo, Muamer Tankovic och Mattias Svanberg att få äntra planen i den svenska A-landslagströjan för första gången.

En sämre start

Inledningen var lite som väntat. Sverige förde spelet, men det låga färöiska försvaret var inte det lättaste att trä igenom. Nio minuter in i matchen skulle man visserligen få en chans, efter att Tankovic avancerat och fört bollen vidare till Danielson som spelade in. Men den situationen gav inte så mycket mer än så. Gagliolo och Isak testade lyckan lite här och var, utan någon utdelning. Hetast innanför väggarna på Friends Arena var egentligen inte någon på planen, utan snarare den tolfte spelaren, som förvisso inte var av den maffigaste storleken. I den 26:e minuten skulle dock matchen vakna till och Nordfeldt fick sträcka ut med en rejäl fotparad, efter ett vackert avslutat färöiskt anfall. Sverige behövde nu akta sig och målen borde snart börja komma.

Och det skulle de också – Sverige gav svar på tal. Sebastian Andersson kunde vackert nicka in matchens första mål i minut 29 på ett inlägg från Marcus Danielson på högerkanten. I den första halvleken hände inte så mycket mer och Sverige såg de facto bleka ut.

Men det skulle bli bättre

Direkt in i andra halvlek kändes Sverige hetare. Inspel efter inspel och ett uppväxlat tempo. Däremot skulle Nordfeldt få för sig att ge sig ut på en vild räd och passerade, på något konstigt vis bollen, vilket gjorde att målet lämnades helt öppet. Här får vi tacka högre makter för att det var just Färöarna som stod på andra sidan.
I den 64:e minuten skulle dock ett dubbelbyte komma; i synnerhet ett vi alla väntat på. Dejan Kulusevski, supertalangen på framfart, gjorde sig redo tillsammans med den så ratade och så sågade John Guidetti. Ken Sema lämnade planen efter en tämligen blek insats och likaså gjorde Sebastian Andersson, som å sin sida fick skriva in sig i målprotokollet.

I den 72:a minuten skulle det ge effekt. Men det skulle inte vara någon av de nyligen inbytta. Däremot handlade det om debutanten Mattias Svanberg och hans långskott som tog på en spelare och vackert seglade in bakom målvakten. Glädjen i debutantens dag var ett faktum, när han nu både hade gjort sin första match och sitt första landslagsmål. I den 79:e minuten skulle det sedan vara en inbytt spelares tur. John Guidetti, som har fått utstå en hel del kritik i både klubb- och landslag, kom farande i luften likt en ångvält och kunde forcera bollen genom en nick, via ribban och i mål. Kulusevski gav även Janne bekräftelse för uttagningen. Han flöt fram, lekte fotboll och var en av de faktorerna som gjorde att Sverige såg något annorlunda ut i den andra halvleken.

Helhetens betydelse

Det var ju detta allt skulle handla om. Precis som den andra halvleken utformade sig. Kulusevski imponerade, Tankovic hyllades och utsågs till matchens lirare och Svanberg blev målskytt. Gagliolos insats var inte fy skam heller. Debutanterna och de icke-etablerade gjorde jobbet, mer eller mindre.

Janne Andersson pratade under presskonferensen om att man under året åkt på en del skador som skapat huvudbry och att kollektivet man byggt upp, skapar möjlighet för andra att inkluderas i truppen. Det är en helhet, där även de som inte får känna på gräset inkluderas.

– När spelare försvinner så öppnar det ju upp för andra.

– Det är klart att vi löser det på sättet vi gör och det var två stam-spelare som försvann i somras. Det visar också att vi har ett kollektivt tänk som gör att andra spelare kan komma in och ta en roll.

Vad ger detta då för känslor?

Ljusglimtarna tar vi med oss. För de fanns där. Matchen innehöll ju ett B-betonat Sverige och även om man varken briljerade eller bjöd på en spektakulär uppvisning, känns det angenämt att kunna uttrycka sin glädje över den svenska landslagsbredden. Det finns kvalité på varje position och känslan var att tillräckligt många tog steget, för att vi ska kunna dra slutsatsen att vi kommer att gå en fin sommar tillmötes. Dessutom gjorde man jobbet, både sett ur ett målskillnadsperspektiv och poängmässigt.

Låt oss inte heller glömma den tjusiga landslagströjan, som även den gjorde debut. Den klädde minsann spelarna på ett utomordentligt vis. Men då syftar jag i synnerhet inte på det estetiska, utan snarare på budskapet.
Alla. Tillsammans. Oavsett.

Som svensk fotbollsanhängare är det inte alltid möjligt att få luta sig tillbaka och gotta sig – icke konspiratoriskt – i en behaglig seger.
Det kunde man idag.

Den stora frågan; var spelar Sverige sina matcher under EM 2020?
– Don’t know, don’t care, som Janne Andersson sade på presskonferensen.

Och jag kunde inte sagt det bättre själv.
För det viktiga är att vi är där.

Resultat: Sverige 3-0 Färöarna
Målskyttar: Sebastian Andersson, Mattias Svanberg och John Guidetti.
Plats: Friends Arena, Solna
Domare: Matej Jug
Publiksiffra: 19 737


Avatar

Skrivet av gabriel

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-04-07 23:54

Fotbolls-EM kan öka spel på odds och casino med upp till 50%

Fotboll och betting har länge gått hand i hand, vilket är naturligt eftersom det är världens största sport, som dessutom lämpar sig perfekt för spel, på odds. Faktum är att …

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-03-21 21:04

Kan Italien vinna Fotbolls-EM 2024?

Efter att vara nationen som lyfte guldet i UEFA Europamästerskapet 2020 laddar Italien om inför en ny utmaning när EM 2024 står för dörren. Som regerande mästare siktar de på …

Copyright © Fotboll.com 2024   |