Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Det skriks efter VAR – men vad bör egentligen prioriteras?
Allsvenskan

Det skriks efter VAR – men vad bör egentligen prioriteras?

Publicerat 2019-10-23 21:16

Allsvenskan är på väg att mot sitt slut. I en av de mest spännande säsongerna någonsin. Och avgörandet kan hänga på ett antal felaktiga domslut.

Det är fullt förståeligt egentligen. Att IFK Göteborg fick en hel del emot sig i den senaste matchen mot Djurgårdens IF gick nog inte någon obemärkt förbi. Det handlade om en utebliven straff, två (?) felaktiga avblåsningar för offside och en offside-avblåsning – som aldrig ägde rum.

Vi behöver lära oss att leva med mänskliga misstag ett tag till

Frustrationen växte i stadig takt både hos de berörda lagens supportrar, men även den neutrale åskådaren som inte alltid uppskattar domslut som dessa. Eller, det gör faktiskt ingen egentligen. Stefan Johanneson, domarchefen, kände nog sig illa tvungen att uttala sig om detta.

– Ja, jag vet inte vad jag ska kommentera på det. Det är klart folk blir besvikna när det blir fel, jag har ingenting annorlunda att säga om det. Det är synd att det blir fel, men det är en människa som vill göra sitt bästa och han lyckas inte göra det just i den situationen, mer kan man inte säga egentligen, säger han.

Och självklart måste han göra det. Trots kritiken den rutinerade domaren ofta fått stå ut, måste man ändå vara noggrann med att hylla hans uttalande här. Han väljer att stå bakom sin kollega Kristoffer Karlsson, som å sin sida väljer att gå ut och erkänna sina misstag efter matchen. Det är en människa som gör sitt yttersta, men ibland blir det fel.

Frågan är då hade ”Video Assistant Referee”, som det kallas, gjort någon nytta? Ja, det tvekar jag inte på att det hade. Men det kvittar egentligen. För precis som Johanesson säger nedan är det en ekonomisk fråga.

– Vi tycker ju att vi ska ha det, punkt. Men vi har inga pengar att ta in VAR för utan det måste komma från klubbarna. Vill vi hänga med i världsfotbollen så kan vi inte stå still om vi vill gå framåt. Men det är som sagt en ekonomisk fråga också och där har jag ingen aning om hur klubbarna resonerar om det.

Det måste ju skjutas in pengar från någonstans ifrån. Det gnälls ifrån klubbar och dess supportrar, men det görs inget. Enkelt och perfekt uttryckt; lite snack, mycket verkstad. Klassiskt och korrekt.

Vad är ett problem egentligen?

För om vi ändå är här och talar om investeringar och att skjuta in kapital, bör vi även tala om prioriteringar.

VAR är inte det första man bör prioritera ur en kvalitativ aspekt. Det är långt ifrån den högsta insatsen på prioriteringslistan och ofta talar folk om hur pinsamt det är att Sverige i jämförelse med andra länder ligger efter, gällande VAR i synnerhet. Då tror jag att andra aspekter glöms bort och egoismen kring laget man har närmast hjärtat hamnar högst, efter ett tveksamt domslut.

Pengarna SKA läggas på andra saker. Vi har ju ett absurt antal konstgräsplaner i Allsvenskan, det om något är pinsamt i förhållande till övriga ligor ute i Europa. Att vi inte prioriterar satsningen på ungdomsfotbollen likaså. Att kommunerna, förbundet och andra aktörer inte inser bristen på fotbollsplaner och att det sällan finns gott om tider på fotbollsplaner att boka för ungdomsträningar.

Där har ni problemet. Och det bottnar – allt som oftast – någonstans i strävan efter egen vinning. För det egna laget.

Det finns ett större perspektiv. Ett större problem. Och bättre lösningar. Välj att se det. Oavsett om du är supporter, politiker, spelare, tränare eller klubbchef.


Avatar

Skrivet av gabriel

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Allsvenskan

Publicerat 2024-05-04 14:47

Tio Allsvenska klubbars lönsamhet är beroende av sändningsrättigheter

Konsult- och revisionsföretaget EY har släppt den årliga rapporten "Hur mår svensk elitfotboll?", där de analyserat de Allsvenska klubbarnas årsredovisningar för verksamhetsåret 2023. En riskuppskattning av EY visar att endast …

Allsvenskan

Publicerat 2024-03-22 21:52

Allsvenskan TV-sändningar och streaming 2024

Säsongen 2024 har Allsvenskan 100-årsjubileum och Kanal 5 och Discovery+ har rättigheterna denna säsong. Jubileumssäsongen drar igång den 30 mars och inleds med en timme studiosnack, följt av öppningsmatchen, IFK …

Copyright © Fotboll.com 2024   |