Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

EM 2020 – Guide till gruppspelet
Fotbolls-EM

EM 2020 – Guide till gruppspelet

Publicerat 2019-12-06 11:17

Det kunde blivit bättre, men det kunde också blivit mycket värre. På det stora hela får man nog ändå säga att vi ska vara nöjda med den svenska EM-lottningen. Med lottningen klar är det bara att börja ladda, för om nästan exakt ett halvår, närmare bestämt 12 juni på Olimpico i Rom, drar sommarens stora fotbollsfest igång. 

MINST SJU HEMMALAG

Att nästa års EM kommer att bli helt unikt med tolv spelstäder i tolv olika länder är det väl ingen som har missat. Det finns en hel del att säga om det här upplägget. Framför allt innebär det en hel del resande för både lag och fans, samtidigt som minst sju lag kommer att få fördel av hemmaplan i gruppspelet.

Lyckligtvis blir formatet i EM 2020 en engångsföreteelse då EM 2024 återigen kommer att spelas i ett och samma land, nämligen Tyskland. Men, ser vi till det sportsliga kan nästa sommar komma att bli en riktig höjdare. Inte minst om man tittar på hur grupperna ser ut.

 

GRUPP A – TURKIET, ITALIEN, WALES, SCHWEIZ

Grupp A är den geografiskt mest spridda med matcher i Rom och Azerbajdzjans huvudstad Baku. För Italien är dock detta ovidkommande då laget kommer att spela samtliga tre gruppspelsmatcher på Olimpico i Rom. Bland annat öppningsmatchen mot Turkiet 12 juni.

Italien är såklart storfavoriter i den här gruppen och lär med största sannolikhet också gå vidare. Där bakom är det däremot mer öppet. Men, ska man våga sig på ett tips så känns ändå Turkiet lite starkare än både Schweiz och Wales. Inte minst då Turkiet gjorde ett bra kval där man bland annat slog världsmästarna Frankrike hemma. Dock kan Schweiz eller Wales mycket väl gå vidare som trea.

Lag till åttondel: Italien, Turkiet, Schweiz

 

GRUPP B – DANMARK, FINLAND, BELGIEN, RYSSLAND

I den här gruppen har vi två hemmanationer, Danmark och Ryssland. Störst fördel för Danmark som spelar samtliga sina tre hemmamatcher på Parken i Köpenhamn. Även Finland spelar om inte på hemmaplan så i alla fall väldigt nära då två av lagets matcher går i Sankt Petersburg.

Klara favoriter i gruppen är dock Belgien, som gick utan poängförlust genom kvalet och som dessutom får ses som en av favoriterna till EM-guldet. Där bakom är det en öppen historia mellan Danmark och Ryssland. Fördel Danmark eftersom matchen Ryssland–Danmark spelas i Köpenhamn. Finland får vara glada om man över huvud taget tar poäng.

Lag till åttondel: Belgien, Danmark

 

GRUPP C – HOLLAND, UKRAINA, ÖSTERRIKE, VINNARE PLAYOFF D/A

Spelas i Amsterdam och Bukarest. Kan bli en riktigt intressant grupp om Island skulle det bli det fjärde laget, då playoff-laget ska hämtas från Nations League division A eller D. Kan också bli en grupp med två hemmalag om Rumänien skulle kvalificera sig från playoff.

Holland favoriter i kraft av hemmaplan tillsammans med Ukraina som gjorde ett bra kval där man vann sin grupp före Portugal. Känns som en grupp där tre lag skulle kunna gå vidare beroende på vilket lag som blir det fjärde laget.

Lag till åttondel: Holland, Ukraina, Österrike/vinnare playoff

 

GRUPP D – ENGLAND, KROATIEN, TJECKIEN, VINNARE PLAYOFF C

Spelas i London och Glasgow. Med andra ord stor fördel för England, som också känns som en av de allra starkaste guldkandidaterna tillsammans med Frankrike och Belgien. Även VM-tvåan Kroatien är förstås givna i en åttondel.

Tjeckien gjorde förvisso ett hyfsat EM-kval, där man bland annat slog just England, men mot både England och Kroatien i ett EM ska man inte ha mycket till chans. I den här gruppen ska vi också tillföra Skottland, Norge, Serbien eller Israel. Hade förstås varit kul med Skottland eftersom matcherna spelas i Glasgow. Dock ska inget av de fyra ha någon större chans på en slutspelsplats.

Lag till åttondel: England, Kroatien

 

GRUPP E – SPANIEN, SVERIGE, POLEN, VINNARE PLAYOFF B

Ändå en bra lottning, då Sverige har goda chanser att ta sig vidare. Blågult inleder mot Spanien i Bilbao och sedan två matcher i Dublin. Nyckelmatch blir den avslutande matchen mot Polen, i vilken det lär krävas minst oavgjort för att vara säker på avancemang.

Fjärde laget i gruppen blir Bosnien, Nordirland, Slovakien eller Irland. Lite favoritskap på Bosnien, som spelar hemma i både playoff-semifinal och eventuell playoff-final. Att Spanien ska gå vidare härifrån råder det väl ingen större tvekan om, men det känns även som att både Sverige och Polen tar sig vidare från den här gruppen.

Lag till åttondel: Spanien, Sverige, Polen

 

GRUPP F – PORTUGAL, FRANKRIKE, TYSKLAND, VINNARE PLAYOFF A/D

”Dödens grupp” utan tvekan. En hel del press på Tyskland efter sommarens VM-fiasko. Dock får det tyska laget en hel del draghjälp med tre matcher på hemmaplan i München. Övriga matcher i Budapest, så en fördel för övriga lag med korta resor. Kan för övrigt bli två hemmalag även i den här gruppen då Ungern finns med i playoff A.

Annars får väl Frankrike tillsammans med Tyskland ses som favoriter i den här gruppen. Bra chans även för Portugal att gå vidare som trea, då det kan räcka med enbart seger mot playoff-laget, framför allt om portugiserna gör en del mål.

Lag till åttondel: Frankrike, Tyskland, Portugal


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-05-18 15:35

Fotbollsfeber och betting förenas med två viktiga aspekter

När fotbolls-EM närmar sig, stiger spänningen inte bara bland fotbollsfans runt om i världen, utan också bland dem som deltar i betting. Med detta globala evenemang, där Europas bästa landslag …

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-04-07 23:54

Fotbolls-EM kan öka spel på odds och casino med upp till 50%

Fotboll och betting har länge gått hand i hand, vilket är naturligt eftersom det är världens största sport, som dessutom lämpar sig perfekt för spel, på odds. Faktum är att …

Copyright © Fotboll.com 2024   |