Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Erling Braut Haaland – stjärnskottet från grannlandet
Champions League
Foto: Wikimedia Commons

Erling Braut Haaland – stjärnskottet från grannlandet

Publicerat 2019-12-10 15:11

Ett norskt underbarn är på väg att åstadkomma mirakulösa saker i fotbollsvärlden – och ingen kan stoppa honom. Erling Braut Haaland går från den ena fanatismen till den andra och hans ringa ålder gör att man förundras över hur detta överhuvudtaget kan vara möjligt. Grannlandet väster om vårt sitter på en sällan skådad diamant, som dessutom polerar sig själv.

10 000, utan att vara alltför exakt med siffran. Den symboliserar antalet invånare som finns i en liten tätort i det norska riket, alldeles intill vårt allas kära Sverige. Den lilla orten var mest känd för sin järnvägsstation från slutet av 1800-talet, vars namn till en början var Time och senare byttes ut till Bryne. Att det var den norska hålans lilla esse var självklart. Åtminstone i drygt 100 år, ganska precist fram till år 1990, då en man förverkligade sig och satte dit en bokstav på ordet hålan. Och plötsligt handlade allt om just honom; Alf-Inge Rasdal Håland.

Den då 18-årige försvararen inledde nämligen vid denna tid sin sejour i lilla Bryne FK. Detta lag mäktat med att hamna på andraplats i den norska ligan och en ligacupvinst och det var via denna klubb som Alfie skulle ta steget vidare. Efter ungefär tre år sin kära barndomsklubb var det dags att göra flytten till England och Nottingham Forest. Väl där etablerade han sig som startman och flyttlasset bar sedan vidare till Leeds United. Och i den staden blev det fina framgångar, de europeiska framgångarna med klubben i all ära men det största jublet kom när hans fru föddde en liten son, som de flesta idag känner till namnet på. Ja, ni gissade rätt, självklart var det Erling Braut Haaland.

En resa tar slut och en annan inleds

Sonen fick följa med Alfie vidare på resan i England, var han senare flyttade till Manchester City, där han hade en ganska uppenbar konflikt med den tidigare Manchester United-spelaren Roy Keane. Och efter problematiken i England skulle allt komma att handla om Erling.

När karriären gick mot sitt slut valde pappan att avrunda nere i Norge. Detta gav senare möjligheten för sonen att följa pappans fotspår. Erling växte sig stor och började successivt närma sig sina 194 cm, när den efterlängtade debuten skulle äga rum. I pappans lilla tätort. I pappans första seniorklubb. Där allt tidigare hade börjat. Och talangen var ju uppenbar – anfallaren var ju där och då bara 15 år gammal. Debuten avklarades och glädjen var enorm Men efter en säsong var någonting tvunget att hända. Han behövde ju visa hela Norge att han var på riktigt och att han inte bara leve på Alfies storhet i densammes skugga.

Därför valde han att lämna. Flytten gick från lilla Bryne till den något större staden Molde och kommunrepresentativa klubben Molde FK. Och det var här allt skulle ske. Vid detta skede förstod norrmännen att juniorversionen av Håland var på riktigt – och möjligen ännu mer fotbollsverklig än fadern själv. Denna sejour skulle börja som en alldeles egen saga, på ett alldeles unikt vis. Haaland målade i sin tävlingsdebut i den norska cupen och två månader senare fick han göra sina första minuter i ligaspelet. Efter sex knappa minuter på plan skulle han dessutom sätta det matchvinnande målet och resten i den klubben är egentligen historia. För året därpå sprutade han in mål och blev lagets främste målskytt under säsongen 2018 – under en viss Ole Gunnar Solskjaer.

Gränserna är obefintliga

Samma år, sommaren 2018, offentliggjordes att supertalangen var klar för Red Bull Salzburg, men att övergången först skulle äga rum i januari 2019. Och nu råder – om det någonsin har gjort det – inga tvivel om vilken kapacitet den här ynglingen besitter. Han har sannerligen bombat in mål i Champions League, av alla turneringar, och har därigenom tangerat rekord efter rekord. Jämförelserna med en viss Zlatan Ibrahimovic har inte varit få, vilket egentligen inte förvånar. Associationerna bottnar någonstans i de bådas enorma storlek och spektakulära fotbollsaktioner. I den norska landslagsdressen, under Lars Lagerbäcks ledning, har han dessutom fått känna på gräset, och han har inte gjort någon besviken.

Det råder inga gränser för hur stor den unga norrmannen kan bli. Pojkdrömmen inleddes i hans faders tankar någonstans i byn Bryne. Och den drömmen fortlöper nu genom sonen via en hittills alldeles utomordentligt skriven berättelse, med härliga inslag av nagelbitare till äventyr. Det iskalla förhållningssättet i intervjuerna ger det hela den där extra känslan om att han inte lämnar någonting åt slumpen.

– Det är ett trevligt rekord att ha, men jag bryr mig inte så mycket om rekord. Jag bryr mig bara om mitt lag, sade Håland efter att ha slagit ett europeiskt rekord enligt Uefas hemsida.

Han är på riktigt och han skriver fortsättningen av denna saga helt på egen hand.
Diamanten som polerar sig själv.
Detta är Erling Braut Haaland.

 

Idag ställs Erling Braut Haaland mot Liverpool – kan han sänka dem?


Avatar

Skrivet av gabriel

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Champions League

Publicerat 2023-12-15 01:31

Vinnarodds synas inför slutspelet i Champions League 2023/24

Champions League innebär att vi får se fotboll på den allra högsta nivån, med de största klubbarna och de bästa spelarna i världen samtidigt som folk från hela världen sluter …

Champions League

Publicerat 2021-12-06 11:56

TIPS: Champions League v.49

Tisdag och onsdag är som vanligt speldagarna för Champions League och denna vecka 49 är inget undantag. Nu ska det avgöras, i de grupper där dramatiken fortfarande lever. Vi kommer …

Copyright © Fotboll.com 2024   |