Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Fotbolls-EM flyttas fram till 2021
Välj liga

Fotbolls-EM flyttas fram till 2021

Publicerat 2020-03-17 15:43

Fotbolls-EM kommer flyttas fram ett år på grund av coronaviruset. Turneringen kommer att spelas i juni och juli nästa sommar. Beslutet togs alldeles nyss av UEFA på ett telefonmöte med samtliga 55 nationsförbund.

SAMMA FORMAT

Som många befarat blir det alltså inget fotbolls-EM i sommar. Turneringen som skulle ha startat med matchen Turkiet–Italien i Rom 12 juni, skjuts nu fram ett helt år och kommer istället att spelas mellan 11 juni och 11 juli 2021. Svenska fotbollförbundet står bakom Uefas förslag.

Till Sportbladet säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet och vice president i Uefa, att beslutet är det allra bästa och minst störande för annan verksamhet. Karl-Erik Nilsson säger även att Uefa tagit stor hänsyn till klubbtävlingarna och de nationella ligorna i sina resonemang. Beslutet att flytta fram EM ett år innebär också att ligorna ges bästa möjliga förutsättningar att avslutas under året.

Vad gäller själva EM-turneringen ska denna spelas på samma sätt som det ursprungligen var tänkt. Med andra ord kommer det hårt kritiserade formatet med matcher i tolv olika länder att bestå.

Detta innebär att Sverige, om samma spelordning gäller, kommer att inleda mot Spanien i Bilbao måndag 14 juni. Därefter möter blågult ett playoff-lag fredag 18 juni i Dublin för att sedan avsluta onsdag 23 juni mot Polen, även det i Dublin.

CL- OCH EL-FINALEN SKJUTS FRAM EN MÅNAD

Flytten av EM till nästa sommar innebär att både Champions League och Europa League kommer att kunna spelas klart. Exakt hur spelordningen blir återstår att se. Men, enligt spanska tidningen Marca ska Uefa redan ha bestämt speldatum för finalerna.

Finalen i Champions League på Atatürk Stadion i Istanbul kommer att spelas 27 juni. Finalen i Europa League på Stadion Energa i Gdansk kommer att spelas 24 juni.

Beslutet från Uefa innebär också att de nationella ligorna nu kan ta ställning till hur säsongen ska avslutas. Förra veckan tog Serie A, La Liga och Premier League beslutet att ställa in samtliga matcher under de kommande veckorna. Enligt den ursprungliga planen ska alla tre ligor återuppta spelet första helgen i april, det vill säga om drygt två veckor.

I dagsläget är det dock mycket tveksamt om så kommer att ske med tanke på de senaste dagarnas utveckling. Framför allt inte i Italien där i det närmaste undantagstillstånd råder, samtidigt som spelarna är i karantän. I ett italienskt TV-program i helgen sa Serie A:s spelarförbunds ordförande Damiano Tommasi att han hoppas på att Serie A kommer igång igen i maj.

ALLSVENSK START I JUNI?

Än så länge finns inga indikationer på när spelet i Premier League och La Liga kommer att kunna återupptas igen. Men, med tanke på att Uefa nu tagit beslut om EM kan vi nog räkna med besked från de stora ligorna inom kort. Dock ska vi nog inte räkna med något spel innan påsk i vare sig Premier League eller La Liga.

Vad gäller Allsvenskan finns ännu inga besked. Serien ska enligt plan ha premiär 4 april med matchen mellan Örebro och Djurgården, men denna lär med största sannolikhet flyttas.

Ett förslag som diskuteras, enligt Sportbladet, är att Allsvenskan ska ha premiär i början av juni och därefter spelas i sex månader med säsongsavslutning i slutet av november. Dock finns ännu inga kommentarer från officiellt håll.

En annan konsekvens att av EM skjuts fram är att även EM för damer 2021 kommer att påverkas. Turneringen är tänkt att spelas i England 7 juli-1 augusti nästa år, men kommer att flyttas.

I dagsläget har i stort sett hela fotbollseuropa stängt igen butiken. Efter att även den ryska ligan efter ett möte tidigare idag valde att ställa in helgens matcher är det nu endast den turkiska ligan av de större ligorna, som fortfarande är igång.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Välj liga

Publicerat 2021-04-29 05:11

TIPS: Topptipset 29/4

Det ska spelas semifinaler i Europa League och det är två högintressanta drabbningar vi har framför oss. Får vi se en helengelsk final eller sätter Roma och Villarreal käppar i …

Välj liga

Publicerat 2021-04-26 22:08

TIPS: Europatipset 27/4

Det är väldigt mycket brittiskt på tisdagens Europatips. 25 av 26 lag på kupongen plockas från de brittiska öarna. Endast Real Madrid står för undantaget då de tar emot Chelsea …

Copyright © Fotboll.com 2024   |