Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor
Fotbollsgalan och att prisa den som prisas bör
Fotbolls-EM
Foto: Wikimedia Commons - Anders Henrikson

Fotbollsgalan och att prisa den som prisas bör

Publicerat 2019-11-12 14:15

Igår ägde den årliga fotbollsgalan rum och landets mest framstående spelare prisades. Men istället för att hylla pristagarna, sattes fokus snarare på att diskutera fotbollsgalan existens och om det minsann inte vore bättre att eliminera evenemanget.

För om problem inte uppstått, ska de skapas. Om inte minnet sviker var detta den första upplagan av fotbollsgalan på ett väldigt bra tag som inte innehöll kontroversiella uttalanden, företeelser eller aktioner. Tidigare år har det diskuterats jämställdhet, bilar och centrering. Därigenom har det mediala också snarare handlat om just de sakerna, än de fantastiskt fina sportsliga insatserna.

Men i år får hakan stickas ut. Denna gala var fullkomligt perfekt, trots att det vid ett enstaka tillfälle användes ord som inte hörde hemma i direktsänd TV.

Man kan visserligen diskutera om rätt man/kvinna fick rätt pris, men i sådana fall är vi helt rätt på det. Då har fokus faktiskt hamnat på helt korrekt sakfråga, det fotbollsmässiga fenomenet och inte något annat, på något sätt.

Dock väljer man att ur ett medialt perspektiv öppna upp en diskussion, med ett mål i sikte – att klanka ner på galan som funnits i så många år. De syftar till att man väljer att lyfta upp de individuella insatserna över de kollektiva, vilket enligt dem ska vara rentav felaktigt, då fotbollen är en lagsport.
Men i dessa fall har man fått galan och kärleken till sporten helt om bakfoten.

Att se det huvudsakliga

Spelare hyllas för sina insatser, och prisas ska den som förtjänar ett pris. Det utomordentliga med det här evenemanget, i synnerhet gårdagens, var att man inte bara lyfte fram några enstaka spelare. Kolla bara på den magnifika hyllningen till en av Sveriges största fotbollsprofiler någonsin. Att hålla tillbaka tårarna för Lennart Johansson och – låt oss kalla den – avtackningen under gårdagen var helt ologiskt och omöjligt.

Det är sådant som betyder något enormt och som visar våra unga samt påminner våra äldre om att fotbollen är så mycket mer än bara en sport. Lennart Johansson, hederspriset till Sven Göran Eriksson, den tolfte spelaren och de kvinnliga förebilderna. Det är bara några exempel.
Och det vill man alltså skrota.

Då ombeds ni, vänligt men bestämt, att öppna ögonen och se det som är bortom den kristallformade eller guldfärgade bollen. Du bör däremot vidga ditt perspektiv och inse varför vinnaren är värdig och att ”jippot” omfattar så mycket mer än bara materiella ting.

Inse att det görs för Sverige. För folket. Och för fotbollen.

Vinnarna – Fotbollsgalan

Årets målvakt

Herr: Robin Olsen, Cagliari/Roma
Dam: Hedvig Lindahl, Wolfsburg/Chelsea

Årets försvarare

Herr: Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Dam: Linda Sembrandt, Montpellier/Juventus

Årets mittfältare

Herr: Emil Forsberg, RB Leipzig
Dam: Caroline Seger, FC Rosengård

Årets anfallare

Herr: Zlatan Ibrahimovic, LA Galaxy
Dam: Kosovare Asllani, Linköpings FC/CD Tacon

Diamantbollen

Caroline Seger, FC Rosengård

Guldbollen

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United

Fotbollskanalens hederspris

Sven Göran Eriksson

Number 10

Gatans Lag


Avatar

Skrivet av Gabriel Melke

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-EM

Publicerat 2021-07-12 21:38

KRÖNIKA: Rätt lag blev bäst i Europa!

EM-finalen 2020 är till ända och en sak kan vi slå fast: - Rätt lag blev bäst i Europa! Italien tog oss med storm inledningsvis. De fullkomligt dansade fram på hemmagräset i Rom och charmade sin hemmapublik på Stadio Olimpico. 3-0-segern mot Turkiet i öppningsmatchen var en uppvisning. Den följdes sedan upp med …

Fotbolls-EM

Publicerat 2021-07-05 07:08

SPELTIPS: De blir EM-mästare

Fotbolls-EM 2020 börjar närma sig slutet. I fredags blev Spanien och Italien klara för semifinal då de vann sina respektive kvartsfinaler och dagen därpå fick de sällskap av Danmark och England som gjorde det samma. Det innebär att det är dessa fyra nationer som lever kvar i EM-slutspelet och av dessa …

Copyright © Fotboll.com 2023   |