Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Frågetecken inför Sveriges EM-kvalpremiär
Fotbolls-EM

Frågetecken inför Sveriges EM-kvalpremiär

Publicerat 2019-03-21 18:21

På lördag inleder det svenska landslaget sin resa mot fotbolls-EM nästa sommar när man tar emot Rumänien på Friends Arena. Därefter möter blågult också Norge i Oslo på tisdag. Men, det finns en hel del frågetecken som Janne Andersson måste ta itu med om han på onsdag morgon ska kunna vakna poängmätt och belåten.

TVEKSAMT OM EKDAL KAN SPELA

Det började med att Victor Nilsson Lindelöf lämnade återbud på grund av personliga skäl. Huruvida det hade med petningen av John Guidetti ska man kanske låta vara osagt. Tidigare i veckan fortsatte problemen att hopa sig. Jakob Johansson tvingades lämna samlingen till följd av ryggproblem och i tisdags avbröt Albin Ekdal träningen. Därmed är det oklart om han kan spela mot Rumänien på lördag.

Värst är dock läget i backlinjen. Förutom Lindelöfs frånvaro dras både Andreas Granqvist och Filip Helander med känningar. Sedan tidigare är dessutom Pontus Jansson skadad. Glädjande nog ser det betydligt bättre framåt ut, vilket är viktigt eftersom Sverige lär få hålla i taktpinnen såväl mot Rumänien som mot Norge.

Marcus Berg fick äntligen göra mål i landslaget när han sköt 2-0 mot Ryssland. Viktor Claesson fortsätter att spela bra i Krasnodar och gjorde även ett mål i Europa League-åttondel mot Valencia för ett par veckor sedan. På bänken finns dessutom Alexander Isak som i holländska Willem II gjort fem mål på åtta matcher och som kan slängas in som en injektion om anfallsspelet skulle gå trögt.

Trolig svensk startelva mot Rumänien, under förutsättning av Albin Ekdal blir spelklar, ser ut enligt följande:

Robin Olsen

Mikael Lustig – Filip Helander – Andreas Granqvist – Ludwig Augustinsson

Sebastian Larsson – Albin Ekdal – Kristoffer Olsson – Emil Forsberg

Marcus Berg – Viktor Claesson

UTAN FÖRLUST I NATIONS LEAGUE

Hur står det till med Rumänien år 2019? Efter att under 1990-talet och även i EM 2000 radat upp fina resultat i de stora mästerskapen har det rumänska landslaget fallit tillbaka rejält sedan millennieskiftet. I kvalet till VM 2018 blev man inte bättre än fyra i sin grupp bakom Polen, Danmark och Montenegro. Men, i Nations League gick man obesegrade genom sin grupp i C-divisionen. Dock räckte det bara till en andraplats i en grupp som även innehöll gruppvinnaren Serbien samt Montenegro och Litauen.

Tittar man på den rumänska truppen är det knappast några namn som får en att hoppa högt. Den mest namnkunnige, eller kanske snarare den spelare som svenska backlinjen får se upp mest med är Cladiu Keserü, till vardags hemmahörande i bulgariska Ludogorets där han de senaste säsongerna gjort hela 81 mål på 112 matcher.

Det rumänska laget är också inne i något av en generationsväxling för närvarande. Bara sju av 24 spelare har gjort 20 landskamper eller fler. Annat var det som bekant förr när Rumänien kunde mönstra namn som Raducioiu, Dumitrescu och Gheorge Hagi. Dock finns en Hagi med även i dagens rumänska landslag, nämligen Gheorghes son Ianis Hagi.

Behöver då Sverige ligga sömnlösa på imorgon kväll inför lördagens match? Nja, förvisso har Rumänien varit obesegrade sedan i november 2017, men då har motståndet i matcherna under det senaste året knappast varit av någon större kvalitet. Dock slog man som bekant blågult i en träningsmatch förra våren i Bukarest. Men, det lär inte betyda särskilt mycket på lördag.

Senaste gången lagen möttes i en tävlingsmatch var 10 juli 1994 på Stanford Stadium, när Sverige till slut vann efter en historisk straffläggning. En av de mest ikoniska matcherna i svensk fotbollshistoria. Någon match av den digniteten ska vi nog inte räkna med på lördag kväll, men tre poäng ska Sverige få med sig. Och det är viktigt med tanke på att Rumänien tillsammans med Norge är Sveriges främsta utmanare om andraplatsen bakom Spanien.

Räkna med en matchbild där Sverige kommer att ha mycket boll medan Rumänien kommer att ligga lågt och satsa på kontringar. Nyckeln för svensk del kommer troligen bli att mala ner rumänerna till de inte orkar stå emot längre.

I övriga två matcher i Sveriges grupp möter Malta Färöarna medan Spanien tar emot Norge på Mestalla.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-06-14 21:32

Vilka spelare kommer lägga skorna på hyllan efter fotbolls-EM 2024?

Fotbolls-EM 2024 är inte bara en tid att följa de europeiska länderna tävla mot varandra, utan det är också en tid för flera stora namn att fatta det svåra beslutet …

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-05-18 15:35

Fotbollsfeber och betting förenas med två viktiga aspekter

När fotbolls-EM närmar sig, stiger spänningen inte bara bland fotbollsfans runt om i världen, utan också bland dem som deltar i betting. Med detta globala evenemang, där Europas bästa landslag …

Copyright © Fotboll.com 2024   |