Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Fredrik Ljungberg med fem klockrena citat sedan tränarjobbet
Premier League
Foto: Flickr: Ronnie Macdonald

Fredrik Ljungberg med fem klockrena citat sedan tränarjobbet

Publicerat 2019-12-05 19:02

För ungefär en vecka sedan stod det klart. Efter många om och men blev det officiellt att Unai Emery sparkas, och grund till detta var att han och hans Arsenal inte alls levt upp till förväntningarna. Kort efter att man meddelat uppsägningen kom beskedet, till mångas förvåning. Ersättaren – tillfällig eller ej – heter Fredrik Ljungberg och detta är mannen som är tänkt att leda detta lag.

Om det blir långvarigt eller inte är svårt att säga. Klimatet i England är inte det lättaste och arbetsro är minst sagt ett ord som inte används frekvent i fotbollsmiljön. Redan efter den första matchen vid sidlinjen, där det endast blev 2-2 borta mot Norwich, inleddes surret om hur otillräcklig och okunnig ”Freddie” är. Vidare menar man på att han sannerligen inte kommer kunna leda detta lag till stora framgångar. Lite hårt att dömt, efter drygt 90 spelade minuter, men så funkar det på de brittiska öarna och det är han väl medveten om.

Sannolikt är att han inte blir långvarig. Därför bör man ta tillfället i akt och njuta av att vi återigen har en svensk tränare på denna nivå. Och det är inte vilken svensk som helst. Detta är en man som legendförklarats, i både det svenska landslaget och Arsenal.

Det bästa av allt? Professionaliteten, storheten och briljansen han inger vid varje intervju, vid sidlinjen och på fotbollsplan. Han har minst sagt bjudit på en hel del fina sägningar och nedan har vi listat fem som vi tar med oss – och som gör att vi gärna följer honom extra nära under hans tid som Arsenal-tränare.

”Jag känner en energi inom mig – den är speciell”

Under en av sina första intervjuer säger han det alla vill höra. Och han säger det helt perfekt. Med fötterna på Jorden förklarar han för Sky Sports att det är en ära att få träna Arsenal och att det är väldigt speciellt. Här är han dessutom tydlig med att han kommer att göra sitt bästa.

Visst är det noga utvalda meningar – som dessutom ger supportrarna det de vill höra – men samtidigt är det omöjligt att frångå ödmjukheten gentemot sin tidigare kollega, Unai Emery, och det rådande läget.

”Jag kommer att koncentrera mig på hur vi ska spela och vad vi kan göra på planen”

I samma intervju, med Sky Sports, fortsätter han att briljera. Han gör egentligen mediehusens jobb mycket tuffare än vad det kan vara vid tillfällen som dessa. Det gör han genom att vara tydlig och professionellt reducerad. Fokus ligger på rätt sak – att göra jobbet ute på plan – utan att göra några större förändringar.

Möjligen är svensken medveten om att han är en tillfällig lösning, därav beslutar Ljungberg att inte röra om i grytan alltför mycket. Kanske kommer Freddie förändra, men väljer att göra så utan ge det stor medial uppmärksamhet på förhand. Eventuellt talar han sanning, trots att han kommer att coacha laget under en längre tid. Tiden får helt enkelt utvisa, briljant oavsett.

”Jag fick nog hjärtattack två gånger”

Hans första match fick inte ett önskat utfall. Likväl blev det en spännande tillställning, och han fick verkligen känna på det från tränarbänken, något han sedan förklarade för Sky Sports. Det var en svängig drabbning, var Norwich tog ledningen och senare uppstod ett straffdrama, som höll på att bli kostsamt. Det var nämligen vad som gav vår käre Ljungberg, inte bara en, utan två hjärtattacker.

“Finns med på min lista”

Inför kvällens (läs: torsdagens) match har Fredrik Ljungberg verkligen haft fullt upp. Han befinner sig fortfarande vid begynnelsen av tränargärningen i Arsenal och även om han hade en fin tid som spelare, så finns mycket att lära på tränarfronten. Inte minst av Arsene Wenger.

– Jag har inte snackat med honom än. Det har varit några hektiska första dagar. Men vi har kontinuerlig kontakt och det finns med på min lista av saker att göra.

presskonferensen inför Brighton-matchen valde Fredrik Ljungberg även att lyfta Sven-Göran Eriksson.

”Det gick så snabbt, min kostym var hos kemtvätten så den var helt enkelt inte redo”

Det är tydligen inte bara tufft ute på gräsmattan i Premier League. Kritik behöver även bemötas kring andra aspekter. Ett exempel är nämligen klädval. Paul Scholes, den tidigare Manchester United-spelaren, var snabbt på det och tyckte att svensken borde visa lite stolthet och disciplin inför den roll han tilldelats. Svaret var fullkomligt lysande – med glimten i ögat.

– Det gick så snabbt, min kostym var hos kemtvätten så den var helt enkelt inte redo. Jag har sett att vissa tränar i träningskläder, andra i kostymer och ytterligare några iklädda tröjor. Jag bestämmer på matchdagen vad det blir, säger han under presskonferensen inför Brighton-matchen.

En fin notis är att Scholes antagligen ångrar sitt uttalande. Efteråt cirkulerade nämligen en bild från United-legendarens tid som tränare för Oldham, där han hade precis samma klädsel som Fredrik Ljungberg; skjorta och tröja.


Avatar

Skrivet av gabriel

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Premier League

Publicerat 2023-10-13 15:25

NYHET! Nu kan du lyssna LIVE till samtliga matcher i Premier League med Sportscom

Hos Sportscom kan du lyssna LIVE till samtliga matcher i Premier League och SHL - samt även Allsvenskan från nästa säsong. Passa på! För nu har du möjligheten att prova …

Premier League

Publicerat 2023-08-12 12:30

Premier Leagues billigaste & dyraste fotbollsbiljetter

Undrar du vad en fotbollsbiljett kostar i Engelska Premier League? Det är häpnadsväckande prisskillnader mellan klubbarna i den högsta ligan av Engelsk fotboll. De billigaste fotbollsbiljetterna kostar inte mer än …

Copyright © Fotboll.com 2024   |