Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Hur har årets VM förändrat fotbollen?
Fotbolls-VM

Hur har årets VM förändrat fotbollen?

Publicerat 2022-12-20 22:13

Fotbolls-VM spelades för första gången någonsin under vintertid och alla stora fotbollsligor i världen pausades i över en månads tid. När omröstningen inom FIFA stod klar att Qatar skulle få arrangera VM 2022, insåg man fort att en traditionell turnering under sommarmånaderna var otänkbar med tanke på värmen. Men vilka konsekvenser har detta fått för klubbfotbollen?

VM i Qatar

Mästerskapet 2022 var det mest påkostade fotbolls-VM någonsin. Qatar spenderade uppskattningsvis närmare 1800 miljarder svenska kronor vilket kan jämföras med förra världsmästerskapet 2018 i Ryssland och VM i Brasilien, vars kostnader stannade på 95-100 miljarder svenska kronor. Ett flertal nya moderna fotbollsarenor av toppklass byggdes inför mästerskapet och fans från hela världen reste till det lilla landet vid den Persiska viken för att följa sitt land tävla i VM.

Inför VM var Brasilien stora favoriter att vinna och enligt väletablerade spelbolag och casinon som erbjuder fotboll betting låg oddset på att landet skulle vinna så långt som 3.65. Brassarna åkte dock på straffar mot Kroatien i kvartsfinalen. Näst största favorit att lyfta bucklan var de regerande mästarna Frankrike med oddset på 6,10, som också tog sig till final men som vanns av Messi’s Argentina.

De europeiska ligorna har pausats

Att VM spelades under vinterhalvåret har haft och kommer ha stor inverkan på de europeiska fotbollsligorna. Vanligtvis är ligorna slut vid slutet av maj under ett vanligt VM-år, vilket betyder att mästerskapet spelas under sommaruppehållet, efter att ligorna har avgjorts. Men i år spelades alltså VM mitt under första halvan av säsongen. Ligorna startade i augusti och har normalt ett kortare avbrott under jul för att sedan återupptas igen i januari.

Premier League har inget längre uppehåll som exempelvis La Liga eller Serie A som båda har ett 6 veckor långt vinteruppehåll. Detta då det är tradition att spela matcher på Annandag Jul.

Under 2022 har ett flertal ligor som Premier League och Bundesliga tidigarelagt starten av säsongen och pressat ihop spelschemat med fler matcher än vanligt innan VM började. Detta har resulterat i att spelarna har spelat ovanligt många matcher under hösten vilket många experter tror ligger bakom skador på många storspelare missade turneringen i Qatar.

Konsekvenser för klubbarna

VM i Qatar samlade många av världens bästa spelare och framför allt för vissa europeiska storklubbar, innebar mästerskapet att stora delar av trupperna fick resa direkt till Qatar, utan någon vila. Som exempel, var det hela 16 spelare från Manchester City som representerade sitt land under mästerskapet. Andra klubbar, framför allt i de lägre serierna, hade inte lika många profilerade spelare som deltog i årets VM, utan fick en månad extra vila och återhämtning.

Detta faktum kan innebära stora nackdelar för klubbar som har många spelare i VM vilket betyder mindre vila och större slitage på kroppen. Många av dessa spelare har ett extremt intensivt spelschema efter årsskiftet, framför allt de som är med i de Europeiska cuperna. Där pratar vi om långa perioder med endast tre två dagars vila mellan många matcher, på den absolut högsta nivån.

Framtida Världsmästerskap i fotboll

Eftersom VM 2022 snuvades framför näsan på USA, som borde fått flest röster, men som fick se sig slagna av Qatar, som helt enkelt köpte mästerskapet, har nu nästkommande VM tilldelats Nord- och Centralamerika. Nästa VM 2026 kommer avgöras i Nordamerika där länderna USA, Kanada och Mexiko kommer vara värdländer.

Valet stod mellan Nordamerika och Marocko där Nordamerika vann omröstningen med 66 % av rösterna. Mästerskapet 2026 kommer ha ett nytt format där turneringen kommer utökas till 48 lag, en ökning med hela 16 lag. VM kommer spelas på 16 arenor runt om på den nordamerikanska kontinenten inklusive städer som Toronto, Los Angeles, New York och Mexiko City.

Så nästa fotbolls-VM kan vi räkna med att allt återgår till det normala. Frågan är hur länge.


Avatar

Skrivet av Fotboll.com

Fotboll.com är Sveriges mest omfattande sajt för fans och bettare som följer europeisk toppfotboll och internationella mästerskap.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-VM

Publicerat 2023-08-28 18:00

VM 2023 bekräftar damernas enorma utveckling och popularitet

Redan sex dagar in i mästerskapet, visste nog de flesta att Dam-VM 2023 skulle bli det största någonsins inom damfotbollen. För efter endast knappa veckan hade mer än 1,5 miljoner …

Fotbolls-VM

Publicerat 2022-11-24 22:54

Efter första omgången - Vem vinner fotbolls-VM 2022?

Årets höjdpunkt är igång och alla nationer har spelat sin första omgång av fotbolls VM i Qatar. För första gången någonsin så spelas fotbolls-VM under vintern och mycket är annorlunda …

Copyright © Fotboll.com 2024   |