Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor
Damerna har 98,7% lägre lön än herrarna
Foto: Martin Linder, förbundsordförande för Unionen

Damerna har 98,7% lägre lön än herrarna

Publicerat 2019-05-14 21:50

80% av svenska damfotbollsspelare tjänar mindre än 20.000 kronor i månaden och nästan hälften av dem kan inte leva på sin lön, utan tvingas att arbeta utanför sin proffskarriär. Samtidigt är det endast 10% av herrarna som tvingas arbeta utanför elitfotbollen. Totalt sett tjänar damerna nästan 100% mindre i genomsnitt jämfört med snittet bland herrarna.

Unionens ordförande Martin Linder säger att det är dags att fotbollens nyckelaktörer tar ansvar för fotbollsdamernas arbetsvillkor.

Ojämn spelplan – En undersökning av Unionen

”Ojämn spelplan” är en kartläggning av löner, villkor och förutsättningar inom den svenska fotbollen som i stort utförts av Novus i uppdrag från Unionen. Rapporten från kartläggningen bygger på fyra olika undersökningar, där man samlat information från flera olika hörn inom svensk fotboll.

76 damer och 59 herrar i landslaget och Allsvenskan som också är medlemmar i Unionen eller Spelarföreningen har svarat på frågor kring sina löner och villkor. Sex nyckelpersoner med insyn i den svenska fotbollen har intervjuats samt att 160 pojkar och 90 flickor mellan 10-16 år har fått svara på frågor.  Utöver det så har PR-byrån Madder intervjuat fyra killar, åtta tjejer och åtta föräldrarna i en separata fokusgruppsundersökning.

Över 30.000 kr i snittlön för herrarna

Novus undersökningar visar att närmare 90% av herrarna tjänar över 30 000 kronor i månaden. Den vanligaste lönenivån för kvinnor i Damallsvenskan ligger på mellan 5000-20.000 kronor i månaden. Detta är procentuellt kanske den största löneskillnaden mellan män och kvinnor, jämfört med andra yrken.

 

”Det har varit förbjudet att lönediskriminera i snart 40 år. Sedan 1994 ska arbetsgivare göra lönekartläggningar för att upptäcka och rätta till osakliga löneskillnader. Det gäller även fotbollen”säger Martin Linder.

Detta är ett hårt slag mot svensk fotboll som Martin Linder delar ut och han fortsätter sina slagord för att lyfta Unionens arbete för jämställdhet.

”Vi är inte bara Sveriges största fackförbund – vi är också idrottens fackförbund. Unionens ambition är att öka jämställdheten på arbetsmarknaden, och därmed också inom idrotten och inom elitfotbollen”

 

Det är inte riktigt så enkelt som det låter

Trots att svenska toppklubbars ekonomi ser bra ut överlag, så är det med all säkerhet inte möjligt att höja alla löner över en natt. Man tittar naturligtvis också på hur mycket pengar som damfotbollen genererar i klubbarna och sätter lönerna därefter. Däremot så växer damfotbollen varje år så det knakar.

Under Dam-EM 2009 så var det 47 miljoner tittar som följde mästerskapet på TV. Fyra år senare, under EM 2013 så var det hela 133 miljoner tittare världen över som följde Dam-EM. Antalet åskådare på arenorna ökade även markant. Sedan EM 2013 så har antalet damspelare ökat med hela 49% och antalet ungdomsligor för damer har ökat med hela 62% på fyra år enligt UEFA. Källa: Metro

Detta innebär att damfotbollen växer i en rasande takt och i samma takt så bör lönerna höjas. Det är i alla fall det minsta som man borde sikta på inom svensk fotboll. Mer pengar in bör leda till mer pengar ut till spelarna! Detta är också viktigt för att vi ska kunna behålla fler av de bästa spelarna inom svensk fotboll.

 

Läs undersökningen (PDF): Ojämn spelplan

 


Avatar

Skrivet av Anders Karlsson

En äkta Premier League fanatiker som följt engelsk fotboll i över 20 år, men som har stort intresse i all europeisk toppfotboll. Arsenal ligger varmt om hjärtat men jag ser mig som väldigt objektiv och jag uppskattar fin fotboll oavsett lag.

Relaterade blogginlägg

Publicerat 2020-09-30 14:52

De kan vinna skytteligan i allsvenskan

Det börjar sannerligen dra ihop sig. Malmö FF har gett sig själva en del arbetsro i allsvenskan och har ett komfortabelt försprång. SM-guldet ser ut att bli deras, men var landar skytteligatiteln? ODDS: Vem vinner skyttligan i allsvenskan? 1.75 Christoffer Nyman | 3.00 Isaac Kiese Thelin (BÄST ODDS) | 4.50 Stefano Vecchia De …

Publicerat 2020-09-18 10:29

Hammarby vinner derbyt mot AIK på fler hörnor

På söndag är det återigen dags för stockholmsderby och det mellan två lag som vid det här laget nog hade förväntat sig ligga betydligt bättre till i tabellen. Inte minst AIK, som kanske inte ens spelar i Allsvenskan nästa säsong.  SPELTIPS: MATCHKOMBO – FULLTID HAMMARBY + FLEST HÖRNOR HAMMARBY TILL 5.00 …

Topp 10 fotbollsblogg

Sociala medier

 
Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635
Bangatan 8
382 40 Nybro

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2020