Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor
Krönika – Sverige 3-0 Malta: Hur bra är Sverige egentligen?
Fotbolls-EM
Foto: Gabriel Melke

Krönika – Sverige 3-0 Malta: Hur bra är Sverige egentligen?

Publicerat 2019-06-08 00:02

Sverige gästades av Malta hemma på Friends Arena och förväntningarna var stora. Det svenska landslaget gjorde jobbet och fick med sig en bekväm seger med 3-0. Frågan är däremot om en prestation likt denna är tillräcklig i framtiden.

Sommarkänsla och härlig stämning både omkring och innanför murarna på Friends Arena. Många svenskar klädda i gulblå kläder hängandes på Mall of Scandinavia inför matchen gav den där extra (välbehövda) feelingen. EM-kval kunde inte vara mer äkta än nu.

Utanför arenan hade man ställt upp en minneshörna för den gode Lennart Johansson – och som den fick en annan att blicka tillbaka.

Hyllning till Lennart Johansson

Hyllningarna till Lennart var storartade och fortsatte med ett hyllningstal och en tyst minut inne i Friends Arena.

Men det var egentligen inte det man talade om till största del inför matchen. Diskussionerna inför handlade snarare om startelvan, och i princip handlade allt om debatten kring Marcus Bergs vara eller icke vara i startelvan. Isak skulle enligt de flesta starta och att Berg befann sig i elvan var rentav tjänstefel. Det här resulterade i att en och annan satt och hoppades på att kunna trycka ur sig ett ”vad var det jag sa”.

Det blir indirekt fel. Fokus hamnar snarare på att ha rätt än det viktiga: landslagets bästa. Låt bli. Släpp det och gå vidare.

Fokusera hellre på att Sverige var det överlägsna laget inför och skulle bara ta hem denna vinst. Till detta hade man även med sig 11 raka vinster mot Malta.

Ungefär 10 minuter innan avspark drog publiken igång och eldade på stämningen, alltid välkommet, trots att motståndet inte attraherar många besökare. Det här kunde därför bara gå åt ett håll.

Inför matchen sa förbundskaptenen Janne Andersson att ledarna och spelarna inte skulle underskatta fredagens motståndare. Under uppvärmningen såg man inga tecken på det motsatta heller. Det var ett fokuserat svenskt landslag som joggade igenom spelartunneln och ut på gräsmattan.

Och det gav även utdelning direkt. Det dröjde inte alls länge innan Sverige tog steget fram och gjorde det första målet. Innan publiken ens hann sätta sig tillrätta var Kristoffer Olsson framme i motståndarnas straffområde och måttade in bollen mot den bortre stolpen. Berg fick till en fin nick som tvingade Bonello att agera. Trots paraden kunde Quaison enkelt lägga in 1-0.

Andra halvlek inleddes i princip lika briljant som första. Det andra målet var riktigt läckert. Marcus Berg klackar bollen vidare till Viktor Claesson, med ryggen mot honom, varpå den senare vackert petade bollen förbi målvakten.

Vid ungefär minut 63′ började det. Publiken vrålade och vågen flöt genom alla läktarnas sektioner. Detta kryddades ytterligare. Nu började man ropa efter spelaren som kommit att bli favorit bland supportrarna – unga som gamla. Alexander Isak var namnet på allas läppar. Och visst kunde jag förstå publiken. Han har helt enkelt charmat de svenska fotbollssupportrarna och nu skulle han bara in. Vilket också skedde i minut 68′ – till publikens jubel.

Anfallaren fick själ att jubla tillsammans med publiken. I den matchminut 81′ satte han en balja och firade iskallt, genom att ”titta på klockan”.

Sveriges kontroll var inte påverkbar från Maltas sida. Förutom en nick som tvingade Robin Olsen till en fotparad vid slutminuterna av första halvlek hade de ingenting.

Främst kontrollerade Sverige egentligen defensiven på ett utomordentligt sätt. Många var oroade över att Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf var frånvarande, men som en av ersättarna klev fram. Pontus Jansson briljerade och var en gigant i luftrummet. Malteserna hade helt enkelt inte någon chans.

Men vad gjorde egentligen att Sverige vann? Var det inställningen? Kvalitén? Insatsen? Isak? Var matchen vunnen på förhand med tanke på motståndet? Frågorna är otroligt många, svaren desto färre.

Sammanfattningsvis var insatsen från Sveriges sida inte bara lam, men även fantasilös, trots en komfortabel seger och vissa glimtar. Därför kan man tycka att Sverige kunde bjudit upp med mer. Avslutningen var fin, men nu väntar ett oerhört tufft motstånd i Spanien.

Det går att se två sidor av detta mynt till match. Sverige gjorde jobbet, hade en bra inställning och satte en defensiv som på förhand var ifrågasatt. Det sistnämnda är nog viktigast av allt. Den andra sidan av myntet är att Sveriges spel mer eller mindre inte alls är något att bära med sig inför matchen mot stormotståndaren på måndag.

Matchen mot Malta blir en svår värdemätare. Klart är däremot att, sett till det man visade upp idag, blir kommande match en alldeles för hård nöt att knäcka. Visst har Jannes gäng lyckats skaka stora nationer tidigare, men detta räcker tyvärr inte. En fin start på första, likaså i andra samt lite Isak-magi mot Spanien finns inte på kartan.

Förhoppningsvis bär man med sig ett fint självförtroende och det fina resultatet. Troligtvis lär det också räcka hela vägen mot en andraplats i EM-kval gruppen, även om man förlorar mot Spanien. Och förresten. Både Berg och Isak stod för bra prestationer.

Sverige (4-4-2)
Olsen
Lustig-Helander-Jansson-Augustinsson
Claesson-Ekdal-Olsson-Forsberg
Berg-Quaison

Malta (4-3-3)
Bonello
Muzcat-Borg-Agius-Mbong
Corbolan-Muscat-Gambin
Grech
Effiong-Montebello

*** Bonello, Maltas målvakt, ska ha en eloge och gjorde förvånansvärt fin insats.
*** Kristoffer Olssons förmåga att driva framåt med bollen när han får chansen.
*** Pontus Jansson, riktigt bra jobbat.


Avatar

Skrivet av Gabriel Melke

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-EM

Publicerat 2020-06-03 17:37

Krönika: Hausse på guld & supportrar

Hörde på nyheterna att guldpriset skjutit i höjden under coronavåren-20. Ett helt vanligt nyhetsinslag där diverse ädelstensprofessorer & marknadsanalytiker konstaterar att priset på Klondikeflodens gula klimpar är betydligt mer värda idag än innan fladdermusviruset satte sina klor i världens alla hörn. Bundesliga kickade igång för ett par veckor sedan till världens …

Fotbolls-EM

Publicerat 2020-04-09 20:18

Krönika: Min livslånga kärlek har lämnat mig – snälla fotbollen, kom tillbaka!

Den blandade doften av uteserveringarnas gula guld i en särpräglad symbios med folkmassan i gula landslagströjor, vilka borde fått en omgång i tvättmaskinen redan förrförra kvalmatchen (tröjorna alltså), saknas mig. Enormt. Innerligt. I hjärtat. Jag presenterar mig alltid, med gränslös stolthet, som en del av den svenska landslagsklacken. En tillhörighet, en …

Topp 10 fotbollsblogg

Sociala medier

 
Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635
Bangatan 8
382 40 Nybro

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2020