Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor
Malmö FF och den oklara vägen framåt (?)
Allsvenskan
Foto: Wikimedia Commons

Malmö FF och den oklara vägen framåt (?)

Publicerat 2020-01-05 17:03

Malmö FF ses av många som en av Sveriges absolut största klubbar. Och förespråkarna av den saken ges sannerligen fog för sitt påstående med tanke på klubbens långa, ärofyllda meritlista. Klubben har dock gått två år utan något SM-guld och frustrationen börjar växa sig stark bland supportrarna. 2020 blir ett steg i rätt riktning, enligt klubben. Men frågan är om de överhuvudtaget har tagit något kliv framåt på sistone?

Marcus Rosenberg fick sig ett förträffligt avslut. Han var och förblir en av de största inom den svenska fotbollen. Åtminstone en av de största inom de allsvenska gränserna, och i synnerhet en malmöit av sällan skådat slag. Fråga bara folket i staden eller runtom Eleda Stadion, för att förstå vad den mannen betyder för klubben.

Däremot ligger den forne storspelarens namn i den välskrivna Malmö-historien och har alltså redan fått sig sitt rejäla avslut. Det går med det sagt inte titta i backspegeln och gotta sig i det som varit, utan för Malmö FF gäller det att ändra riktning och blicka framåt. I skrivande stund verkar de dock ha svårt att göra detta. Och då syftas inte till supportrarnas maffiga hat mot Zlatan Ibrahimovic och vad denne gjort mot dem (inte det han gjort för Hammarby). Det handlar snarare om klubbens framtidsplan och rekryteringsstrategi.

Rätt eller inte?

Först och främst är det värt att lyfta upp Uwe Rösler och hans uttåg ur klubben. Tysken såg möjligen ut att vara färdig med Malmö. Det saknades vilja, motivation och uppenbarligen drog han och ledningen inte i samma strängar. Musiken som spelades var snarare ur två olika världar, med två vitt skilda filosofier. Det klickade besynnerligt nog inte, kanske främst med tanke på hans ovilja att satsa på yngre själar, något som sannerligen inte går i linje med Skåneklubbens framtidstankar. Med detta i grund, bland annat, valde man alltså att lösa Rösler ur kontraktet. Förståeligt? Absolut. Men man ska inte glömma bort vad han åstadkommit med klubben. Framgångar i Europaspel växer inte på träd. Ändå kvarstår faktum att han var bidragande till Malmös avancemang till slutspelet i Europa League.

Det är svårt att avgöra vilken sida man ska förhålla sig till i fallet Rösler. Likväl landar det mer eller mindre i att det var rätt beslut att göra sig av med honom.

Sättet man löser tränarfrågan är dock än mer oroväckande. Och detta är sagt med all respekt för allt det Jon Dahl Tomasson åstadkommit som spelare. Han blev framgångsrik på den fronten, absolut, men det innebär inte att han per automatik kommer bärga titlar till Eleda Stadion. Det är ytterst oaktsamt och beklämmande att en klubb av – med svenska mått mätt –  Malmös dignitet väljer att gå denna väg. Tomasson vet säkerligen vad det innebär att spela på den allra största scenen, men vi har sett ett flertal storspelare, med ett bredare spelar-CV än denne man, misslyckas å det grövsta.

Tillräckligt eller inte?

Hur har man då resonerat kring denna rekrytering?

– Jon Dahl Tomasson är en hungrig tränare som drivs av att utveckla både spelet på planen och individerna runtomkring sig. Han har en modern syn på fotboll med influenser från flera av de länder han har spelat i som stämmer väl överens med vår grundfilosofi. Som spelare är han van vid att verka på hög europeisk nivå. Han har lärt sig mycket av de skickliga tränare han har spelat under och även av dem han som tränare har arbetat tillsammans med, säger Daniel Andersson till klubbens hemsida.

Hunger, modernitet och lärdom. Tre nyckelord som kan föra Tomasson väldigt långt. Men de orden strider i dagsläget med att han är oerfaren, obeprövad och troligtvis fortfarande en lärling. Malmö FF kan därmed bli flera nummer för stort för honom.

Samtidigt vet vi att bland annat Anders Pålsson, Malmös vd, har uttryckt sin kärlek för den holländska fotbollen, som Tomasson har erfarenhet från. I synnerhet som spelare men även som tränare. Han har nämligen agerat assisterande tränare för Excelsior, var han i förlängningen även fick vara huvudtränare. Därefter har han haft en sejour som huvudtränare för Roda och senare som assisterande för Vitesse innan han sedermera blev Åge Hareides högra hand i det danska landslaget.

Anledning att oroa sig

Det återstår att se om 43-åringens breda erfarenhet som spelare men knappa dito på tränarfronten är tillräckligt för att återta klubben till tronen. Kanske blir det succé. Kanske inte.

Fortsättningsvis har Malmö-supportrarna – med detta i bakhuvudet – anledning att oroa sig över de kommande besluten. För däri finns minst ett viktigt sådant att fatta; hur man väljer att ersätta Rosenberg.

Tydligt är i alla fall att AIK, Hammarby IF och Djurgårdens IF rustar upp. Stockholmsklubbarnas resurser ska minsann inte underskattas. I väst har vi ytterligare en klubb i IFK Göteborg med stora ambitioner.

Och de nämnda klubbarna tar bestämda steg framåt.
Till skillnad från Malmö FF, som mer eller mindre tar kliv i sidled.

 

Kan Malmö FF trots allt knipa ett SM-guld?
Nedan kan du välja ditt favoritbolag och spela på din vinnare samt matcherna längs vägen!

Betinia bettingsida
120 kr gratisspel
Spel direkt utan registrering
Snabba uttag med BankID & Trustly
Spel direkt utan registrering
Snabba uttag med BankID & Trustly
BankID
BankID
18+ – Spela ansvarsfullt - Stodlinjen.se |
Endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. Giltigt i 60 dagar. Vinster krediteras minus värdet på Gratisspelet.
Betfair bettingsida
Spela för 100 kr få 100 kr
Bästa bettingsidan för fotboll
Bra specialodds & boostar
Bästa bettingsidan för fotboll
Bra specialodds & boostar
18+ – Spela ansvarsfullt - Stodlinjen.se |
Min insättn: 100 kr. Min. odds 1.5. Giltig i 60 dagar.
Speedybet bettingsida
100% upp till 1000 kr
Snabb bettingsida utan registrering
Spela direkt med Swish eller Trustly
Snabb bettingsida utan registrering
Spela direkt med Swish eller Trustly
Trustly
Trustly
18+ – Spela ansvarsfullt - Stodlinjen.se |
Min insättning 100 kr, bonus är giltig i 14 dagar. Oms krav: 20x bonus på max 50 kr bets.
Casumo Sport bettingsida
100 kr free bet
UNIKT: Skräddarsy din bettingsida
Snabb sida med BankID & Swish
UNIKT: Skräddarsy din bettingsida
Snabb sida med BankID & Swish
BankID
BankID
18+ – Spela ansvarsfullt - Stodlinjen.se |
Spela för minst 100 kr till minst 1.6 i odds inom 60 dagar. | Vinst minus insats betalas ut | Inget oms. krav |
Lucky Sport bettingsida
100 kr cashback
Dubbla insatsen eller få den tillbaka
NY BETTINGSIDA på Fotboll.com
Dubbla insatsen eller få den tillbaka
NY BETTINGSIDA på Fotboll.com
Trustly
Trustly
18+ – Spela ansvarsfullt - Stodlinjen.se |
Ny kund får insats tillbaka om den ej dubblats inom 24 tim. Minsta ins. 100 kr. Max 50 kr / satsning. Lägsta odds 2.00 för betting.

 


Avatar

Skrivet av Gabriel Melke

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Allsvenskan

Publicerat 2023-09-15 21:12

Allsvenskan kan avgöras med toppmöte – i sista omgången

Vi har nu mindre än en tredjedel kvar av Allsvenskan 2023, och varje omgång bäddar för en allt mer spännande final. Som saker och ting ser ut just nu är det nämligen fullt möjligt att säsongen avgörs i matchen mellan Malmö FF och IF Elfsborg. Vi ska heller inte räkna bort …

Allsvenskan

Publicerat 2022-04-14 00:20

Allsvenskan: Klubbarnas ekonomi på topp – trots pandemin

Trots att både 2020 och 2021 innebar rejält minskade publikintäkter mår de allsvenska klubbarna ekonomiskt bättre än någonsin. De flesta klubbar redovisar ett positivt resultat, samtidigt som det totala egna kapitalet har ökat med 30 procent, enligt en ny undersökning.  14 av 16 klubbar ökade sitt kapital År 2021 innebar ett ekonomiskt …

Copyright © Fotboll.com 2023   |