Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Planerade ligastarter i fotbollseuropa
Välj liga
Foto: Pixabay

Planerade ligastarter i fotbollseuropa

Publicerat 2020-05-01 15:01

Snart har det gått två månader sedan ligorna runtom i Europa började stänga ner verksamheten. Fortfarande är det oklart när de flesta ligor kommer igång igen, men de flesta börjar nu att planera för en omstart. Samtidigt har vissa ligor, som franska Ligue 1, redan bestämt sig för att avsluta säsongen. 

ALLSVENSKAN

Planerad säsongsstart: 14 juni

Som rapporterades på bloggen förra veckan är den allsvenska premiären planerad till 14 juni. Enligt Svensk Elitfotboll, SEF, är ambitionen att spela med publik. Dock är det tveksamt om det blir så.

Tidigare i veckan bekräftades att kvartsfinalerna i Svenska cupen kommer att spelas innan den allsvenska premiären, 1 juni. Semifinaler och final kommer att spelas i juli, alternativt 5 och 9 juni.

PREMIER LEAGUE

Planerad återstart: 8 juni
Omgångar som återstår: 9-10

Premier League jobbar i samråd med klubbarna på en lösning med förhoppning om att kunna återuppta spelet i början av juni. Enligt The Sun kan matcher i bästa fall börja spelas måndag 8 juni och då inför tomma läktare.

Detta skulle innebära att klubbarna skulle behöva vara tillbaka i träning i mitten av maj. Samtidigt har flera klubbar, bland annat Arsenal och Tottenham redan återupptagit träningen. Om och när spelarna börjar träna kommer de enligt BBC Sport att testas två gånger per vecka.

LA LIGA

Planerad återstart: 5 juni
Omgångar som återstår: 11

Spanien är ett av de länder som drabbats allra hårdast av coronaviruset, men börjar nu planera för en återgång till det normala. Så gör även La Liga, som planerar att börja masstesta alla spelare i ligan och därefter återuppta träning. Till en början kommer endast träning med social distansering att tillåtas.

18 maj kommer det vara tillåtet att träna i mindre grupper om 6-8 spelare och 1 juni kommer hela lag att kunna träna tillsammans. Därefter är det tänkt att matcher ska kunna börja spelas antingen 5 eller 12 juni. Dock tror La Ligas president, Javier Tebas, att matcher inte kommer att kunna spelas inför publik förrän 2021.

SERIE A

Planerad återstart: Juni?
Omgångar som återstår: 12-13

Inga matcher i Serie A har spelats sedan 9 mars och nu är det oklart om säsongen över huvud taget kommer att spelas färdigt. Tidigare i veckan meddelade Italiens idrottsminister, Vincenzo Spadafora, att han inte tror på något spel.

På en videokonferens tidigare idag röstade dock samtliga Serie A-klubbar för att säsongen ska färdigspelas. I förra veckan meddelade det italienska fotbollsförbundet att säsongen förlängs ända till 2 augusti. Detta skulle i så fall innebära återstart någon gång under juni. Än så länge finns inga datum bekräftade.

BUNDESLIGA

Planerad återstart: 16 eller 23 maj
Omgångar som återstår: 9 

Bundesliga kan bli en av de första ligor som kommer igång efter coronakrisen. Den tyska ligan har hela tiden haft en tämligen optimistisk tidplan som dock hela tiden fått skjutas fram. Enligt de senaste uppgifterna är planen att återuppta spelet antingen 16 eller 23 maj. Det man nu väntar på är ett regeringsbeslut som kommer att tas i onsdag nästa vecka.

Samtidigt har det tyska ligaförbundet, DFL, tagit fram ett 41-sidigt dokument på olika regler och föreskrifter som ska gälla kring matcherna. Samtliga matcher kommer ske inför tomma läktare då stora folksamlingar är förbjudna i Tyskland fram till 24 oktober.

LIGUE 1

Färdigspelad
Paris Saint-Germain mästare med 10 omgångar kvar att spela

I tisdags meddelade den franske premiärministern Edouard Phillipe att inga sportevenemang, inte ens bakom stängda dörrar, kommer att tillåtas förrän i september. Detta fick till följd att Ligue 1 avslutades i förtid med Paris Saint-Germain som mästare.

I det läget ledde PSG med 12 poäng före tvåan Marseille, men med en match mindre spelad. Till Champions League går PSG, Marseille och Rennes medan Lille, Nice och Reims får varsin plats i Europa League. De lag som låg på de två sista platserna, Amiens och Toulouse åker ur Ligue 1.

EREDIVISIE

Färdigspelad
Ingen mästare korad med 8-9 omgångar kvar att spela

Precis som Ligue 1 tvingades även holländska Eredivisie att avsluta säsongen i förtid. I förra veckan meddelade den nederländska regeringen att den holländska ligan stoppas fram till 1 september. Till skillnad från Ligue 1 valde det holländska fotbollsförbundet, KNVB, att inte utse någon mästare. Dock kommer ettan Ajax och tvåan AZ att få spela Champions League medan Feyenoord, PSV Eindhoven och Willem II går till Europa League.

Samtidigt meddelade KNVB även att det inte kommer att ske några upp- eller nedflyttningar till kommande säsong, vilket fick topplagen i andradivisionen att rasa.

ÖVRIGA LIGOR

Vad gäller övriga ligor planerar de flesta att komma igång med spel i slutet av maj eller början av juni. Enligt uppgifter ska danska Superligaen komma igång 24 eller 31 maj. Norska ligan har en planerad start till 15 juni. Tjeckiska och polska ligan planerar att börja spela 25 respektive 29 maj medan schweiziska ligan kan börja 8 juni.

Än så länge är inga av ovanstående datum bekräftade. En av få europeiska ligor som har ett bekräftat startdatum är färöiska ligan, som kommer att ha premiär nästa lördag, 9 maj. Dock inför tomma läktare.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Välj liga

Publicerat 2021-04-29 05:11

TIPS: Topptipset 29/4

Det ska spelas semifinaler i Europa League och det är två högintressanta drabbningar vi har framför oss. Får vi se en helengelsk final eller sätter Roma och Villarreal käppar i …

Välj liga

Publicerat 2021-04-26 22:08

TIPS: Europatipset 27/4

Det är väldigt mycket brittiskt på tisdagens Europatips. 25 av 26 lag på kupongen plockas från de brittiska öarna. Endast Real Madrid står för undantaget då de tar emot Chelsea …

Copyright © Fotboll.com 2024   |