Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Qatar köper fans och kräver full kontroll över mobiltelefoner.
Fotbolls-VM

Qatar köper fans och kräver full kontroll över mobiltelefoner.

Publicerat 2022-11-16 02:04

I utbyte mot positiv publicering och pressbevakning, erbjuder Qatar VM-fansen betalda resor och hotellkostnader. Kravet är endast att publicera positiva kommentarer om mästerskapet och Qatar som värdland. Man måste också skicka rapporter och skärmdumpar med kritiserande, förödmjukande, kränkande och alla former av negativa kommentarer som man hittar.

Sajten Insider.com uppger att Qatar erkänt att de erbjuder vissa fans betalda rese- och och hotellkostnader, i utbyte mot gynnsam täckning i sociala medier.

Enligt den holländska sajten NOS, kommer inte mondre än 50 holländska fans att få sina utgifter för resor och logi bekostade av Qatar, enligt en rapport förra veckan av Holländsk media NOS.

I gengäld måste supportrarna posta positiva saker om fotbolls-VM och agera nätpoliser åt Qatar.

Högsta kommittén meddelade på tisdagen att man för närvarande aktivt söker efter följare från andra länder för att ta del av initiativet.

En representant från Qatars VM-kommitté har uppgivit till Reuters att man uppmuntrar fanledare runt om i världen till att handplocka ett urval av fans som kan ansluta sig till Qatars ”belöningsprogram” och få sina kostnader betalda som belöning för deras arbete.

Enligt Insider.com finns det 400 fanledare och influencers från hela 60 länder i Qatars ”Fan Leader Network”.


Qatar kräver full kontroll över fansen mobiltelefoner

NRK rapporterar att alla som besöker Qatar under fotbolls-VM måste ladda ner två appar, Ehteraz och Hayya. Säkerhetsexperter har uttalat sig om apparna och menar på att nedladdning av dem är likvärdigt med att ge Qatars regering din husnyckel.

NRK gav två oberoende IT-säkerhetsföretag, Bouvet och Mnemonic, uppdraget att granska Qatars appar.

Den officiella VM-appen, Hayya, används för att spåra matchbiljetter och använda gratis Metro i Qatar. Appen begär åtkomst till mängder av personlig information, se och kontrollera nätverksanlutningar samt också lokalisera telefonens exakta position.

Hayya vm-app qatar

Alla över 18 år som reser till Qatar måste ladda ner Ehteraz-appen, som från början är en spårningsapp för covid-19. Ehteraz-appen begär åtkomst till ett antal rättigheter, som att kontrollera anslutningar av WiFi och Bluetooth, åsidosätta andra appar och förhindra att din telefon går i viloläge. Dessa rättigheter inkluderar även möjligheten att läsa, radera eller ändra allt innehåll i telefonen.

Appen spårar praktiskt taget allt du gör och vart du går, till och med vilka mobiltelefoner som finns i närheten. Enligt Säkerhetsföretagen kan Qatar korslänka informationen och ta reda på exakt vem man träffar och pratar med.

Med andra ord har Qatar full kontroll över alla fans, vart de går, vad de gör, vem de är och så vidare. Om så önskas, kan de till och med låsa ut fansen från sina egna mobiltelefoner.

EHTERAZ app qatar

Men kommer till exempel FIFA att ta till åtgärder mot detta? Knappast troligt, de har ju så här långt visat att de inte kunde bry sig mindre. Qatar har ju trots allt betalat enorma belopp för att FIFA ska se genom fingrarna.

Mer förvånande är hur Play Store och App Store kan tillåta nedladdning av dessa appar, som annars är väldigt tuffa när det kommer till apparnas villkor och behandling av personuppgifter. Det ligger ju heller inte på deras ansvar att se till så att fans får tillgång till ett lands VM-appar. Men man kan bara spekulera kring hur det kan vara möjligt.


Ehteraz på App Store

Ehteraz på Play Store

Hayya Play Store

Hayya på App Store


Avatar

Skrivet av Fotboll.com

Fotboll.com är Sveriges mest omfattande sajt för fans och bettare som följer europeisk toppfotboll och internationella mästerskap.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-VM

Publicerat 2023-08-28 18:00

VM 2023 bekräftar damernas enorma utveckling och popularitet

Redan sex dagar in i mästerskapet, visste nog de flesta att Dam-VM 2023 skulle bli det största någonsins inom damfotbollen. För efter endast knappa veckan hade mer än 1,5 miljoner …

Fotbolls-VM

Publicerat 2022-12-20 22:13

Hur har årets VM förändrat fotbollen?

Fotbolls-VM spelades för första gången någonsin under vintertid och alla stora fotbollsligor i världen pausades i över en månads tid. När omröstningen inom FIFA stod klar att Qatar skulle få …

Copyright © Fotboll.com 2024   |