Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor
Så drabbar coronaviruset fotbollen
Foto: Wikimedia Commons/Oldelpaso (CC BY-SA 3.0)

Så drabbar coronaviruset fotbollen

Publicerat 2020-03-11 10:10

För varje dag som går blir effekterna av coronaviruset allt mer påtagliga. Flera länder har mer eller mindre infört undantagstillstånd för att förhindra att viruset sprids. Runt om i Europa börjar nu också corona få allvarliga konsekvenser för fotbollen.

SERIE A INSTÄLLD

Igår spelades Champions League-åttondelen mellan Valencia och Atalanta inför tomma läktare och ikväll kommer även matchen mellan Paris Saint-Germain och Borussia Dortmund på Parc des Princes att spelas inför tomma läktare. Igår kom också beskedet att Camp Nou kommer vara helt tomt när FC Barcelona möter Napoli i CL-returen i nästa vecka.

Den stora chocken kom dock i måndags när Italiens idrottsminister bekräftade att samtliga matcher i Serie A ställs in fram till 3 april. Enligt Italienska fotbollsförbundets ordförande, Gabriele Gavrina, är planen att flytta fram ligaavslutningen en vecka från 24 maj till 31 maj. Detta innebär att man kommer att ha åtta veckor på sig att spela klart de 12-13 omgångar som återstår av serien.

Gabriele Gravina uppger också att förbundet diskuterat tre andra alternativ, som kommer att tas upp på ett möte 23 mars. Första alternativet är att helt enkelt avsluta säsongen här och nu, vilket skulle innebära att Juventus tilldelas mästartiteln.

Andra alternativet är att helt enkelt inte dela ut någon titel den här säsongen, utan bara meddela Uefa vilka som kvalificerat sig för Europaspel. Det tredje alternativet är att låta guldstriden samt vilka lag som ska flyttas ner avgöras med playoff-spel.

Hur Serie A-säsongen kommer att avslutas är förstås omöjligt att säga i dagsläget. Att skjuta på säsongsavslutningen en vecka känns som det minst drastiska alternativet. Men, nackdelen med det är att det påverkar EM till viss del. Turneringen inleds nämligen endast tolv dagar senare när just Italien möter Turkiet på Olimpico i Rom.

I stort sett samtliga spelare i den italienska truppen spelar i Serie A, vilket skulle innebära en hel veckas mindre uppladdning för ”gli azzurri”. Samtidigt är det även många andra spelare i andra landslag, som spelar i Serie A.

MANCHESTER CITY–ARSENAL UPPSKJUTEN

Dock är det inte bara sydeuropeiska länderna som drabbats av corona. I morse fick vi veta att kvällens match mellan Manchester City och Arsenal ställs in. Detta efter att flera Arsenal-spelare satts i karantän efter att ha varit i kontakt med coronasmittade Olympiakos-ägaren Evangelos Marinakis.

Arsenal mötte den grekiska klubben i Europa League 27 februari och både spelare och ledare ska då ha befunnit sig i närheten av Marinakis. Att någon av spelarna ska ha smittats bedöms dock som extremt låg. Men, Arsenal väljer att följa de direktiv som den brittiska regeringen tagit fram. Dessa innebär att personer som haft ”nära kontakt” med en smittad person bör hållas isolerade i hemmet under 14 dagar.

Än så länge har inga andra matcher i Premier League ställts in. Helgens omgång kommer att spelas precis som vanligt. Dock kommer det inte att bli några handskakningar före match enligt ett beslut från förra veckan.

HUR BLIR DET MED EM?

Frågan som många ställer sig är förstås hur coronaviruset kommer att påverka sommarens EM-slutspel. Just nu finns enligt UEFA inga planer på att göra några ändringar i spelschema eller dylikt.

Dock kan man ju säga att EM-turneringen indirekt påverkats redan nu eftersom Serie A-avslutningen skjutits fram en vecka. Som tidigare nämnts är det något som framför allt kan komma att påverka det italienska landslaget.

Men, det känns som att det ska mycket till om hela turneringen ska ställas in, som det spekuleras om på sina håll. Möjligtvis att några matcher kan flyttas om det är något land som blir särskilt hårt drabbat, som till exempel Italien är just nu.

Samtidigt finns det inte någon anledning att drabbas av panik, framför allt om man jämför corona med en ”vanlig” influensa. Enligt Folkhälsomyndigheten hade Sverige influensasäsongen 2017-18 drygt 20 000 konstaterade fall av B/Yamagata. Av dessa dog drygt 1 000 personer. Hittills har 4 300 personer avlidit till följd av coronaviruset globalt.

Så, låt oss hoppas att regeringar och myndigheter hanterar det hela på ett förnuftigt sätt, så att fotbollseuropa så snart som möjligt kan återgå till det normala.


Avatar

Skrivet av Fredrik Sjögren

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Publicerat 2020-03-26 15:00

Då startar ligorna igen efter corona

Coronaviruset har fullständigt lamslagit fotbollsvärlden. Inte minst i Europa där i stort sett allt seriespel stoppats. Den stora frågan är nu när spelet kommer att återupptas.  PREMIER LEAGUE Premier League var den av de stora ligorna som höll ut allra längst och väntade in det längsta med att ställa in allt spel. …

Publicerat 2020-03-17 15:43

Fotbolls-EM flyttas fram till 2021

Fotbolls-EM kommer flyttas fram ett år på grund av coronaviruset. Turneringen kommer att spelas i juni och juli nästa sommar. Beslutet togs alldeles nyss av UEFA på ett telefonmöte med samtliga 55 nationsförbund. SAMMA FORMAT Som många befarat blir det alltså inget fotbolls-EM i sommar. Turneringen som skulle ha startat med matchen …

Annons

Topp 10 fotbollsblogg

Sociala medier

 
Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635
Bangatan 8
382 40 Nybro

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2020