Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Serie A döms ut efter måndagen – folk behöver tänka om och tänka rätt
Serie A
Foto: Wikimedia Commons

Serie A döms ut efter måndagen – folk behöver tänka om och tänka rätt

Publicerat 2020-01-10 19:15

I måndags gjorde Zlatan Ibrahimovic sin andra debut för AC Milan och därmed sina första minuter i Europa på ett tag. Det gjorde att många bänkade sig och såg Serie A för första gången på väldigt länge – och de blev inte imponerade. Men det är rentav dumt att döma utan att veta.

De sju systrarna. Det var en härlig tid och sannerligen en att minnas. En tidsepok då fotbollen handlade alltmer om prestationerna ute på plan och supportergruppernas vackra stöd. Och här handlade allt om den italienska fotbollen och den briljans som Serie A stod för. Det var verkligen en tid då ligan höll det absolut högsta måttet och utan tvekan tillhörde världsfotbollens toppskikt. De sju systrarna var inga fysiska personer, men ett symboliserade lagen som slogs om titlarna i calciofotbollen.

Idag är läget dock annorlunda. Folk kastar knappt ett getöga på fotbollen från stövelns land, men likväl tror man sig veta precis vilken nivå den håller. För i Italien spelas den gående, föråldrade och filmande fotbollen. Där har man minsann hållit sig kvar vid de gamla metoderna. Där har man svårt att modernisera sig och spela snabb, offensivt inriktad fotboll. Och där är alla bra på en sak; skådespeleri.

Värsta som kunde hända

Att AC Milan var laget som tågade ut på plan inför ögonen på halva Sverige (människor hade ställt in allt för att se Zlatan Ibrahimovics återkomst till Europa-fotbollen) bådade inte gott. Det skulle bara stärka de ovan nämnda teserna. Inte Milan. Inte nu.

Och utfallet blev precis som man kunde ana. Milan, som ställdes mot Sampdoria hemma på San Siro i måndags, imponerade verkligen inte. Det blev snarare en riktigt sömnig match och spelarnas förmåga att faktiskt spela eller tänka fotboll strålade med sin frånvaro. Självklart skulle detta ge tvivlarna fog för det de påstått. Självfallet skulle kritikerna nu få fler aspekter att bygga sina argument på.

Det som är så svårt att undgå är dock gemene mans förträffliga sätt att fastna i historien. Då syftas faktiskt inte till Milansupportrarnas hänvisande till klubbens magnifika historia. Här handlar det snarare om antagonisterna och kritikernas förhållningssätt och tro att Milan  på något sätt fortfarande är vad de en gång var. Det finns väl en anledning till att klubben inte lyckats kvalificera sig till Champions League – på typ en evighet. Det råder väl någon form av förklaring till varför Milan befinner sig där de gör. Det är en misskött och underpresterande klubb, som legat i dvala i ett flertal år. Matchen mot Sampdoria var helt enkelt en dåligt genomförd match av ett, i dagsläget, skralt lag.

Skäl att stanna kvar

Så våga se bortom detta och se det unika med denna liga. För det är den verkligen. Unik alltså.
Precis som Premier League har sin charm – och La Liga har ett liknande dito – är även Serie A en liga för sig. Det handlar inte bara om häftiga uttryck som fouriclasse eller mezzala. Det handlar om en passion på plan och en kärlek från läktarna. Ta bara det faktum att ljudnivån sköt i höjden när drygt 60 000 exalterade supportrar glatt skrek sig hesa över Ibrahimovics återkomst. Det är San Siro. Det är italiensk fotboll.

Alla ligor har sina dåliga matcher. Alla lag har sämre dagar. Det är nämligen bara att blicka tillbaka på denna höst för att finna några sådana i Premier League. 0-0-matchen mellan Everton och Arsenal är ett praktexempel, som vi inte ens behöver prata om. Den drabbningen kan inte på något sätt mäta sig med  tillställningen mellan Napoli och Inter, för att nämna ett exempel. Och förresten, den matchen spelades samma dag som sömnpillret från Rossoneris sida. Allt är väl relativt.

Förutom att Serie A har knutit till sig ett flertal storspelare, är på uppgång och i förlängningen kommer att vara en av de dominerande ligorna igen, har den dessutom en berikad historia. Det gör att den alltid kommer finnas med i toppen.

Lägg därtill alla intressanta svenskar i ligan, men också de svenskbekantingar som är på ingång.

Våren kommer att följas med glädje. Däribland omfamnas man nämligen av känslor som drar på smilbanden och skjuter in en gnutta lycka i livet.
Och för Guds skull tänk om och ge det en chans. Att döma utan att veta kan bli ditt livs största misstag.

 

Imorgon åker AC Milan till Sardinien för att ställas mot Cagliari. Gästerna har inte hittat nätet på ett tag och behöver få med sig en seger. Samtidigt är värdarna starka på hemmaplan.

Vilka tror du vinner?

Cagliari – AC Milan


Avatar

Skrivet av gabriel

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Serie A

Publicerat 2021-03-11 17:46

Juventus planerar att sälja Cristiano Ronaldo i sommar

Juventus gjorde igår kväll en tidig sorti från Champions League när laget blev utslaget av Porto i åttondelsfinalen. Dessutom kan Turinlaget komma att sälja Cristiano Ronaldo till sommaren, enligt AS. Uttåget …

Serie A

Publicerat 2021-03-10 15:12

Inter kan sälja Vidal

Arturo Vidal har inte levt upp till förväntningarna i Inter. Nu förbereder klubben en försäljning, enligt Calcio Mercato. När den 33-årige chilenaren kom som free transfer från FC Barcelona förra sommaren …

Copyright © Fotboll.com 2024   |