Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Shaun Goater kanske tillbaka i Man City
Premier League

Shaun Goater kanske tillbaka i Man City

Publicerat 2021-10-18 17:54

Shaun Goater föddes den 25 februari år 1970. Han är en före detta professionell fotbollsspelare. Han har spelat som anfallare för flera engelska klubb under 1990- och 2000- talen. Goater är mest känd från sin tid i Manchester City. Mellan år 1998 och 2003 gjorde han över 100 mål och slutade som lagets bästa målskytt hela fyra säsonger i rad. Han representerade även Bermuda i landslaget 36 gånger där han gjorde 32 mål. Nu kan Goater vara på väg tillbaka till Premier League

Fotboll är en av de mest populära sporterna att följa och många fans följer hur Shaun Goater trotsade alla odds. Han är en spelare med spännande historia och mycket erfarenhet. Han har bevisat för sina fans att han var värd att vara ett proffs inom fotboll och han blev så populär att han till och med fick sin egen sång.

shaun goater striker shot

Shaun Goater förvånar

Goaters karriär var varken självklar eller en rak väg till framgång och det fanns tillfällen då fansen inte stöttade honom i spelet, något Goater berättade ingående om i en intervju med Casumo Odds och Betting tidigare i år. Det är svår att tro när vi idag vet vilken legend Shaun är inom fotbollen. Det är något av en motsatshistoria säger Goater själv. Han kommer från Bermuda, nationen med 60 000 invånare och att just han skulle få en karriär som proffsspelare är otrolig.

Goater återvänder i tränarroll

Som en del av det nya Premier League programmet kommer Goater att återvända till Manchester City dock i en tränarroll. Han återkommer till klubben på grund av Premier Leagues integrering och mångfaldsprogram för tränare som syftar till att öka antalet BAME tränare inom divisionen.

Goater har en UEFA-A licens redan och ryktet säger att han kommer att arbeta över klubbens åldersgrupper. Detta innebär allt från grundnivå till professionell utveckling.
Sedan han slutade som proffsspelare har han haft olika roller bland annat som assisterande manager för New Mills.


 

Shaun Goaters historia

Shaun föddes i den bermudiska huvudstaden Hamilton. Där bodde han tillsammans med sin mamma, mormor och sina två mostrar. Introduktionen till fotbollen kom år 1987 då han blev inbjuden att gå med i Saltus Grammar Schools fotbollslag. Där spelade han mot olika engelska gymnasielag.

När han var runt 17 år valde han att lämna sitt hem för att vidareutbilda sig i USA. Där hade han nämligen ett fotbollsstipendium vid Columbia High School i New Jersey. Medan han var hemma på besök upptäckte talangscouter från Manchester United honom och bjöd in honom för att testspela hos laget. Han tackade ja och förlorade i samband med detta sitt stipendium.

Tidig karriär för Goater

Testspelet hos Manchester United ledde till att han fick ett proffskontrakt men han lyckades inte komma med i de högsta divisionerna. Han ansåg inte själv att han var framgångsrik i United utan i huvudsak handlade det om att lära sig det engelska spelet och hur det spelades. Detta ansåg Goater själv var en utmanande start där han behövde anpassa sig till väder och kultur.

Hans ligadebut kom först år 1989 efter att han flyttat till klubben Rotherham United. Här spelade han under sju säsonger och fick ett rykte som en pålitlig anfallare i nedre divisionen. På 262 matcher gjorde han 86 mål och fick guldmedalj för år 1996  Football League Trofé. År 1992 fick Goater sin första erfarenhet av att spela mot ett Premier League-lag.

I slutet av säsongen 1995 / 1996 fanns det oenighet mellan Goater och Rotherham tränaren Archie Gemmill och Shaun bestämde sig för att hans framtid fanns hos något annat lag. Han fick ett erbjudande från spanska klubben Osasuna men Shaun ville stanna i England.Mot en avgift på £ 175 000 flyttade han istället till klubben Bristol City. Goater gjorde regelbundet mål och till slut fick han utmärkelsen PFA of the Year.  Han spelade i klubben drygt två år och på denna tiden spelade han 81 matcher där han gjorde 45 mål.

År 1998 var det dags för Shaun att ta nästa steg i karriären då Manchester City betalade Bristol City 400 000 pund för spelaren.


 

Manchester City

Shaun kom till klubben vid en turbulent tid med en ny manager som kämpade för att klubben inte skulle flyttas ner i division. Detta lyckades inte och klubben förflyttades till den tredje divisionen för allra första gången. Goater berättar för en av Sveriges största spelsidor, Casumo, att trots att City var en kämpande klubb var det en otrolig klubb att skriva på kontrakt för. De fanns riktigt passionerade fans till klubben som ville att vi skulle ge allt.

Han berättar att han fick en ojämn start med City fansen han säger att under den första tiden tog inte fansen emot honom och det var en besvikelse att inte ha fansen 100% bakom mig, fortsätter Goater. Gab säger att spela under denna typen av press var något helt nytt för honom.

Den första säsongen gick bra och Goater gjorde 21 mål. Säsongen 1999/2000 visade sig bli ännu mera framgångsrik. Han blev utsedd till klubbens främsta målskytt återigen men denna gången hade han gjort 29 mål. Han utsågs även till årets spelare av lagets supportrar.

Back -to back kampanjer säkrade Citys återkomst till Premier League

Att spela i Premier Leauge var en dröm som gick i uppfyllelse förklarar Goater.
Under säsongen 2001/2002 blev Shaun den första Manchester City spelaren sedan Francis Lee år 1972 att göra mer än 30 mål på en säsong. Manchester City blev mästare och Shaun var klubbens bästa målskytt för det fjärde året i rad.

Innan säsongens slut 2002/2003 tog Goater beslutet att han tänker lämna klubben när säsongen är slut. Totalt gjorde han 103 mål på 212 matcher för Manchester City.
Om livet i City började dåligt kunde Goater inte ha bett om ett bättre avslut. Kapten för klubben i den senaste matchen på Maine Road. Vid denna tidpunkt var beundran för Goater tydlig, inte minst genom sångerna ’Feed The Goat’ och ’Who Let The Goat Out’ som nu regelbundet sjungs till ära för en sann kulturhjälte

Goater berättar själv att det var en känslosam dag att vara lagkapten vid den sista matchen på Main Road eftersom att han visste att han vunnit fansens förtroende. Efter den tuffa starten hade han aldrig kunnat förvänta sig att fansen skulle sjunga och beundra honom. När fansen första gången började sjunga låtarna om mig förstod jag inte att det var mig det handlade om berättar Goater.

Vidare karriär

År 2003 flyttade Gater till Reading men övergången blev inte så lyckad. Strax efter att Shaun började fick laget en ny chef som inte betraktade Shaun som en del av hans planer för laget. Goater spelade två säsonger och under denna tiden spelade han bara fyra gånger och lånades ut till Coventry City.

Shaun funderade på pensionering men flyttade till klubben Southend United för en sista säsong som proffsspelare. Hos klubben fungerade Shaun som mentor för anfallaren Freddy Eastwood.

Goaters sista framträdande före han gick i pension var år 2006 då Southend spelade mot Goaters tidigare klubb Bristol City.

I England har Goater regelbundet synts i lokala medier. Dessa inkluderat hand kolumn “Read The Goat” i Manchester City matchprogram. Han har även en gästplats hos BBC i programmet “Blue Tuesday”.


 

Shaun Goater internationella karriär

Shaun har även spelat för det Bermudiska landslaget. Han har gjort 20 mål på 22 matcher.
Den första internationella matchen gjorde han mot Kanada då han endast var 17 år gammal.
När Goater spelade för Bermuda var han vanligtvis den enda professionella spelaren i hela laget.

Efter avslutad fotbollskarriär

Goater ville bli tränare efter att han slutade som professionell spelare. Han började därför att studera för UEFA B-tränarlicensen år 2005. Han har sedan år 2003 organiserat den årliga Shaun Goater grass-roots Soccer Festival som är ett fotbollsträningsevenemang för barn i Bermuda.


År 2006 tillkännagavs det att Bermuda skulle bli ett professionellt fotbollslag i tredje divisionen i amerikansk fotboll. Goater fick rollen som tränare. Han lämnade Bermuda Hogges år 2008 för att istället fokusera på ungdomsträning med Norh Village Rams i sin hemstad.


År 2015 meddelades det att Shaun skulle bli assisterande manager för klubben New Mills. Efter nio förluster på nio matcher sade han upp sig.


År 2017 utsågs Shaun till chef för Northern Premier League Division One North och klubben Ilkeston.


År 2019 anställdes Goater av Macclesfield Town.


 

Shaun Goater personligt

Goater säger att när han tittar tillbaka så var hans beslutsamhet och arbetsmoral nyckeln till framgången. Resan har varit tuff men när jag ser tillbaka, ångrar jag ingenting alls. Resan har fått mig växa som man  och lära mig mycket om mig själv. Jag slutar inte när det finns motgångar eller utmaningar. Jag tittar tillbaka och är riktigt nöjd med min resa, säger Goater.


Avatar

Skrivet av Karlsson

En äkta Premier League fanatiker som följt engelsk fotboll i över 20 år, men som även har stort intresse i all europeisk toppfotboll. Över 10 års erfarenhet inom betting och spelbranschen finns också i bagaget.

Relaterade blogginlägg

Premier League

Publicerat 2023-10-13 15:25

NYHET! Nu kan du lyssna LIVE till samtliga matcher i Premier League med Sportscom

Hos Sportscom kan du lyssna LIVE till samtliga matcher i Premier League och SHL - samt även Allsvenskan från nästa säsong. Passa på! För nu har du möjligheten att prova …

Premier League

Publicerat 2023-08-12 12:30

Premier Leagues billigaste & dyraste fotbollsbiljetter

Undrar du vad en fotbollsbiljett kostar i Engelska Premier League? Det är häpnadsväckande prisskillnader mellan klubbarna i den högsta ligan av Engelsk fotboll. De billigaste fotbollsbiljetterna kostar inte mer än …

Copyright © Fotboll.com 2024   |