Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Silly Season: Tuchel ett alternativ för Tottenham
Europa (Övrigt)
Foto: Wikimedia Commons

Silly Season: Tuchel ett alternativ för Tottenham

Publicerat 2020-08-14 12:10

Det är inte bara på spelarfronten som Silly Season ruckar om rejält i klubbarna. Vi har sett ett flertal nyrekryteringar på ledarfronten hos vissa lag och den saken lär verkligen fortsätta. På många sätt blir en sådan sak en omstart för klubbarna, i synnerhet i tider som dessa. Ekonomin är knapp och förhoppningen är ofta att man lyckas knyta till sig en trollkarl med magiska fingrar vid rodret.

Fotbollsbranchen är en tuff miljö att arbeta i. Inte minst som tränare. De är allt som oftast först att få bära hundhuvudet vid nederlag – och samtidigt faktiskt först att hyllas vid framgång. Det svänger därmed otroligt snabbt och att hålla en jämn nivå är inte alltid lätt.

Förr eller senare blir det dessutom dags för ett avslut. Då handlar det ibland om en ömsesidigt respektabel skilsmässa, men andra gånger kan det vara den tuffa och krävande järnhanden som slår ner.

Tre av världens största klubbar kan ha nått just den hårfina, nästintill oförutsägbara, gränsen, där resan nått sitt slut för tränaren. Det handlar om Tottenham, PSG och Atletico Madrid.

Tottenham – England

Den vitblå-klädda Londonklubben fick stora problem vid inledningen av säsongen. En 14:e plats i tabellen fick bägaren att rinna över för Daniel Levy och övriga beslutsfattare i Tottenham-ledningen. Mauricio Pochettino visades till dörren och blev vid tillfället säsongens andra tränare att få gå.

Klubben behövde nu agera och kort efter att man annonserat Pochettinos avsägning, offentliggjorde man att José ”The Special One” Mourinho skrivit på för klubben. Men ”Mou” har hittills inte lyckats överträffa förväntningarna. Det blev ”bara” en sjätteplats i Premier League för portugisen.

Det har fått spekulationerna kring hans framtid i klubben att dra igång. Han har dessutom öppet kritiserat kvalitén på spelartruppen, vilket inte har inte uppskattats av Spurs-ledningen. Klubben kan komma att ersätta honom förr eller senare, frågan är bara om han får ytterligare en säsong att bevisa sig.

Närmast att ta över uppdraget är tre tränare.

Först ut har vi Thomas Tuchel, som har gjort det riktigt bra med PSG. Inledningen var en aning knackig för den franska storklubben, men nu har han sannerligen visat vad han går för. Ligatitel, cuptitlar och en semifinal i Champions League den här säsongen – det säger nog allt.

Strax bakom har vi Sheffield Uniteds stora succéman, Chris Wilder. 52-åringen har lett laget hela vägen från League One till en imponerande niondeplats i Premier League. Många storklubbar uppges nu vara intresserade av hans tjänster.

Den tredje och sista mannen är Gareth Southgate, idag engelsk förbundskapten. Southgate formerade minst sagt ett slagkraftigt lag under VM 2018 och presterade väl. Tyvärr blev det ingen medalj, men England kunde lämna med huvudet högt efter att ha slutat på fjärdeplats.

Vem blir Tottenhams nästa man?

ODDS: Tottenham rekryterar | 5.00 Thomas Tuchel | 6.50 Chris Wilder | 8.00 Gareth Southgate |

PSG – Frankrike

Thomas Tuchel har som sagt gjort det riktigt bra med sitt PSG den här säsongen. Den karismatiske och energifulle tränaren är gärna med och eldar på sitt lag under matcherna. Se bara på hans känslor under och efter kvartsfinalen mot Atalanta i Champions League nyligen. Lägg därtill en hälseneskada som verkligen inte stoppade honom från att agera vilt vid tränarbänken. Det osar verkligen unikum över denna man.

Tuchel tog över PSG under 2018 och har sedan dess kammat hem hela sex (!) titlar. Han har nu tagit laget hela vägen till en Champions League-semifinal och ser ut att kunna bli ett guld.

46-åringen har dock ett kontrakt som sträcker sig fram till sommaren 2021 och alla resor har sitt slut. Kan slutet komma redan efter denna säsong? En mättnad och känsla av att man nått en absolut topp kan bli ett faktum vid CL-vinst. Flera klubbar rycker dessutom i honom.

Men vem ersätter i så fall?

Massimilliano Allegri är en eftertraktad man, för att uttrycka det milt. Italienaren har tagit ett sabbatsår efter den framgångsrika tiden i Juventus och nu verkar han vara sugen att återvända till tränarbänken. I den italienska storklubben blev det en rad ligatitlar och två CL-finaler. Det senare är nog vad som attraherar PSG-ledningen. Om inte nu, så kommer det sannerligen att göra om Tuchel misslyckas att vinna turneringen.

En annan tränare, som förvisso finns på många klubbars tapet, är Mauricio Pochettino. Argentinaren fick alltså, motvilligt, lämna Tottenham efter en usel inledning ifjol. Sedan dess har 48-åringens telefon garanterat gått varm. Efter en tids ledighet kan han nu vara sugen på att komma tillbaka till fotbollsvärlden. Varför inte?

Men inhemskt kanske är den bästa lösningen? Och då Didier Deschamps? Den rutinerade herren har lett det franska landslaget till rejäla framgångar, och det vore sannerligen dumt att inte överväga honom som alternativ. Det ska dock sägas att han inte har tränat ett klubblag sedan Marseille, 2012.

ODDS: PSG rekryterar | 2.50 Massimilliano Allegri | 4.33 Mauricio Pochettino | 8.00 Didier Deschamps |

Atletico Madrid – Spanien

Det är inte möjligt att på något sätt nonchalera Diego Simeones tränargärning i Atletico Madrid. Han har lett laget till titlar av sällan skådat slag för klubben och de enorma insatserna kommer säkerligen att förevigas i klubbens historia.

Låt oss sammanfatta det kort. Två Europa League-titlar, en La Liga-titel, en spansk supercup-titel, en Copa del Rey-titel, två UEFA supercup-titlar och två (!) Champions League-finaler. Den meritlistan är helt enkelt omöjlig att snacka bort.

Alla sagor har dock ett slut. Även så den fina berättelsen om Diego Simeone och Atletico Madrid. Snart kan de gå skilda vägar och tre tränare nämns som troliga alternativ.

Jose Bordalas, Getafes framgångsman, är den som kan ligga närmast jobbet. Den 56-årige tränaren tog över Getafe 2016 och stod för en makalös säsong med sitt lag ifjol. De förvånade verkligen alla när de i år var med och tampades om en CL-plats i ligaspelet. Trots den usla avslutningen, som innebar att man endast hamnade på en åttondeplats och därmed uteblivet Europa-spel, ses han som ett hett alternativ. Det går att på många sätt dra paralleller mellan hans och Simeones sätt att spela fotboll. Kan passa klubben och spelarna väl. Eller inte, beroende på vad man vill ha för filosofi i framtiden.

En annan kandidat är Marcelino Garcia Toral. Spanjoren ledde Valencia till en spansk cuptitel ifjol, men fick trots det lämna sitt uppdrag i klubben. I övrigt har han tränat lag som Villarreal och Sevilla.

Slutligen har vi självklart Mauricio Pochettino, om än det minst troliga alternativet. Pochettino hade på många sätt varit ett innovativt tillskott till detta Atleti, samtidigt som han har gedigen erfarenhet från den europeiska toppfotbollen – och är spansktalande.

ODDS: Atletico Madrid rekryterar | 3.00 José Bordalas | 7.00 Marcelino Garcia Toral | 8.50 Mauricio Pochettino |


Avatar

Skrivet av gabriel

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Europa

Publicerat 2022-06-23 21:11

Här spelar stjärnorna nästa säsong – oddsen på de hetaste övergångarna

Den som tror att sommaruppehållet är till för att pusta ut och ladda upp inför nästa säsong har inte varit tillräckligt uppmärksam på silly season. Kampen om spelare under transferfönstrets …

Europa

Publicerat 2022-06-23 14:45

Summering & analys av toppligorna 2021/2022

Fotbollssäsongen 2021/22 för storlagen ute i Europa börjar lida mot sitt slut. En Champions League-final finns kvar att se fram emot och en mäktig sådan. Men klubblagsfotbollen i världens bästa …

Copyright © Fotboll.com 2024   |