Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Spelbolag med eller utan licens – Vad är skillnaden?
Guide

Spelbolag med eller utan licens – Vad är skillnaden?

Publicerat 2021-09-03 13:30

De senaste 2,5 åren har stora förändringar skett på den svenska spelmarknaden. Spelreglering har satts i kraft, en ny spellag har stiftats och licenssystem har införts där spelbolagen måste sätta tuffa begränsningar. Dessa förändringar har skapat förvirring och den största oklarheten kretsar kring spelbolag med och utan licens. Vad gäller?


Från olagligt men lagligt till olagligt

Tidigare så har mängder med spelbolag verkat på den svenska marknaden, samtidigt som att det har varit olagligt enligt svensk lag. Men EU-lag gäller många gånger över svensk lag och så har den även här. Så spelbolagen har helt enkelt följt EU-lagarna och marknadsfört sina spelbolag i Sverige under alla dessa år, med en EU-giltig spellicens.

Men sedan ett par år tillbaka är det nu tillåtet för utländska spelbolag att driva spelverksamhet i Sverige, så länge de har svensk licens. Det är naturligtvis ett stort antal spelbolag som inte har svensk spellicens och det är fortfarande många svenskar som spelar hos dessa.

 • Vad är egentligen skillnaden på spelbolag som har licens och de som inte har det?
 • Är det olagligt för svensken att spela hos olicenserade spelbolag?
 • Är det otryggt i förhållande till en bettingsida med svensk licens.
 • Måste man skatta på vinsten hos spelbolag utan licens?

 

Frågorna är många och Sveriges myndigheter har inte varit väldigt tydliga med reda ut detta.


Bakgrunden

Den 1 januari 2019 infördes en ny spellag i Sverige som innebar att det blev tillåtet för andra aktörer än Svenska Spel att bedriva spelverksamhet i Sverige. Tidigare hade Svenska Spel under många år haft monopol på att erbjuda spel och vadhållning på sport.

För att en aktör ska få bedriva spel på den svenska marknad krävs att denna har en särskild licens, som utfärdas av Spelinspektionen. När ett spelbolag fått sin licens beviljad krävs dessutom att man följer ett antal regler.
Bland annat måste spelbolaget kontrollera att den som spelar är över 18 år och att personen inte är registrerad hos Spelpaus, som är ett verktyg för att motverka spelmissbruk.

De spelbolag som har licens är dessutom skyldiga att betala 18% i skatt på vinsten, oavsett om de driver spelverksamheten under ett svenskt bolag eller inte. Spelbolagen står under kontroll av Spelinspektionen, vilket i sin tur ökar säkerheten för spelarna. För utländska spelbolag som inte har svensk spellicens finns inte samma kontroll.

Fakta svensk spellicens

 • Infördes: 1 januari 2019
 • Antal bolag med licens: 67
  (Onlinespel och vadhållning 2021-08-11)
 • Skatt för bolag med licens: 18 procent på omsättningen

Begränsningar

En av de främsta skillnaderna mellan spelbolag med licens och de utan är storleken på bonusar och spelbegränsningar. Detta är framför allt anledningarn1 till att många svenska söker sig till utländska spelbolag som inte har licens.

Hos spelbolag som innehar svensk spellicens är högsta tillåtna bonus 100 kr per spelare och licens sedan den 2 juli 2020. Detta innebär att om flera bettingsajter är registrerade på samma licens går det endast att plocka ut bonus från en av dessa. Värt att notera är också att ett antal svenska spelbolag har slutat helt och hållet med bonusar till nya spelare.

Hos spelbolag som inte har svensk licens är bonusarna som regel större än 100 kr. Dessutom går det att ta delar av bonusar flera gånger och inte bara när man registrerar sig och öppnar konto, vilket som regel är fallet hos svenska spelbolag. Många utländska spelbolag erbjuder även lojalitetsprogram och liknande för sina kunder.

För att locka kunder med annat än bonusar har en del bolag med svensk licens börjat erbjuda olika former av oddsboostar på utvalda matcher, vilket innebär högre odds än vanligt. Dock kan detta knappast ses som en bonus, utan snarare som en chans till något högre vinst.

Källa: Spelbolagutansvensklicens.co


Spelpaus

Spelpaus är ett verktyg för att motverka spelmissbruk och ohälsosamt spelande. De spelbolag som innehar svensk spellicens är alla kopplade till Spelpaus, som man hittar överst på sidan hos alla bolag med spellicens. Spelbolag som inte har licens är inte kopplade till Spelpaus och har heller inte någon skyldighet att motverka spelmissbruk på olika sätt.

Via Spelpaus kan du testa om du spelar på ett osunt sätt och även sätta gränser för hur mycket du vill spela för under en viss tidsperiod. Du kan även stänga av dig själv från allt spel på de sidor som har svensk spellicens under en, tre eller sex månader. Du kan också välja att stänga av dig själv tills vidare, vilket innebär att du inte kan spela på åtminstone tolv månader. Därefter har du möjlighet att häva avstängningen, i annat fall fortsätter den.


Valutor

En stor fördel med att spela på bettingsajter med svensk spellicens är att det går att spela i svenska kronor, SEK. Hos utländska bolag som saknar licens finns oftast inte den möjligheten. En annan fördel med att spela i SEK är att det blir enklare att hålla reda på exakt hur mycket du spelar för. Dessutom behöver du inte oroa dig för att få en dålig växelkurs eller eventuella avgifter och liknande.


Skatt på vinsten

När du spelar hos ett spelbolag med svensk spellicens behöver du inte betala någon skatt på eventuell vinst eftersom spelbolaget då är registrerat inom EU. Om du däremot spelar hos ett spelbolag som inte har svensk spellicens måste du ta reda på om det har sitt säte inom EU eller ej. Är det ett bolag som är registrerat utanför EU är du skyldig att betala vinstskatt. Vinster från utländska bolag ska i deklarationen tas upp som kapitalinkomster och beskattas med 30 procent.

Något som är viktigt att komma ihåg är att Storbritannien inte längre är en del av EU. Detta innebär att vinster från brittiska spelbolag inte längre är skattebefriade som de var tidigare.


Vad säger lagen?

Om man läser i media och lyssnar till regeringens ministrar, så låter det i allra högsta grad som att det är olagligt och extremt riskfyllt att spela hos spelbolag utan licens. Men är det egentligen olagigt?

Nej, att spela hos ett bolag som inte har svensk licens är inte olagligt. Innan den nya spellagen trädde i kraft och systemet med licenser infördes var det många som spelade hos utländska bolag helt lagligt. I det avseendet har egentligen ingenting ändrats jämfört med hur det var förr. Dock finns det en del saker som kan vara bra att tänka på när man spelar hos ett utländskt spelbolag, vilket vi varit inne på tidigare.


Spelbolag med licens

Fördelar

 • Du kan registrera dig med BankID.
 • Anknytning till Spelpaus.
 • Du kan spela i svenska kronor.
 • Ingen skatt på vinster.
 • Lättare att förstå regler och villkor eftersom allt är på svenska.
 • Svensk kundservice.
 • Under kontroll från Spelinspektionen.

 

Nackdelar

 • Låga bonusar.
 • Endast en bonus per bolag och licens.
 • Man får spela för max 5000 kr per vecka.
 • Obligatoriskt att ange spelgränser.

Spelbolag utan licens

Fördelar

 • Höga bonusar och erbjudanden.
 • Inga spelbegränsningar.
 • Ofta flera olika bonusar att välja mellan.
 • VIP- och lojalitetsprogram.
 • Många olika spelbolag att välja mellan.
 • Ofta större spelutbud.

 

Nackdelar

 • Du kan inte registrera dig med BankID.
 • Du kan som regel inte spela i SEK.
 • Vissa spelbolag är inte skattefria.
 • Kan vara svårt att förstå regler och villkor om du inte är bra på engelska.
 • Har sällan support på svenska.
 • Spelpaus ej tillgängligt.
 • Ingen kontroll från svenska myndigheter.
 • Du kan inte vända dig till Konsumentverket för hjälp vid tvister.

Källor och länkar

Spelinspektionen – Alla olika spellicenser

Spelinspektionen – Ansökningsformulär för spellicens


 


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Guide

Publicerat 2024-05-18 18:30

Nya tag mot utländska spelbolag och olaglig spelverksamhet

Spelinspektionen och Finansinspektionen har fått i uppdrag att inleda ett aktivt samarbete för att motverka olovlig spelverksamhet på den svenska spelmarknaden. Målet är att stärka arbetet med att förebygga och …

Guide

Publicerat 2024-04-11 23:02

Från traditionell TV till Global live streaming & obegränsad tillgång till fotboll

Fotbollsintresserade världen över lever för spänningen att heja på sitt favoritlag, oavsett var på jordklotet de befinner sig. För de som följer Allsvenskan kan det dock innebära vissa utmaningar att …

Copyright © Fotboll.com 2024   |