Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Stor guide: EM-arenorna
Fotbolls-EM
Foto: Wembley Stadium, by Matt Churchill, CC BY 2.0

Stor guide: EM-arenorna

Publicerat 2020-02-12 16:03

EM 2020 kommer som nog alla vet vid det här laget att bli en helt unik turnering med matcher i hela tolv olika länder. Några av spelplatserna är klassiska arenor med en lång historia medan andra finns med i ett stort mästerskap för första gången.  

LONDON – WEMBLEY STADIUM

Kapacitet: 90 000

Världens mest klassiska fotbollsarena? Ja, det får man nog säga. Möjligtvis i konkurrens med Maracaña i Rio. Dock ska sägas att dagens Wembley inte är densamma som det gamla Wembley, som revs 2003. Men, nya Wembley ligger på samma ställe som förr, så man kan lugnt säga att det är klassisk mark.

Under EM kommer England att spela samtliga sina tre matcher på Wembley. Utöver det kommer Wembley även stå som värd för en åttondelsfinal samt semifinaler och final.

GLASGOW – HAMPDEN PARK

Kapacitet: 52 063

Äldsta arenan av alla i EM 2020. Hampden Park öppnade nämligen redan 31 oktober 1903 och var fram till 1950 den största fotbollsarenan i världen. Till vardags är Hampden Park hemvist för skotska League Two-laget Queens Park F.C. samt det skotska landslaget. Hampden Park har vid tre tillfällen stått som värd för en Europacup- eller Champions League-final. Senast 2002 när Real Madrid besegrade Real Madrid med 2-1.

Sommarens EM-turnering blir första gången som det spelas EM eller VM på Hampden Park med tre gruppspelsmatcher i grupp C samt en åttondelsfinal.

Hampden Park, by V&A Dudush – Panoramio, CC BY 3.0

DUBLIN – AVIVA STADIUM

Kapacitet: 51 700

Byggd 2007 och hemmaplan för både det irländska fotbollslandslaget och rugbylandslaget. Största matchen hittills på Aviva Stadium är Europa League-finalen 2011 där Porto slog Braga med 1-0.

Under EM 2020 kommer Sverige spela två av sina gruppspelsmatcher här. Den 19 juni mot playoff-vinnare B, som kan bli Irland, samt 23 juni mot Polen. Utöver det kommer det även att spelas en åttondel på Aviva Stadium.

KÖPENHAMN – PARKEN

Kapacitet: 38 065

Den klart minsta av alla EM-arenor och till vardags hemmaplan för FC Köpenhamn och danska landslaget. Värd för både Cupvinnarcupfinalen 1994 mellan Arsenal och Parma samt för UEFA-cupfinalen 2000 mellan Galatasaray och Arsenal.

I sommaren EM kommer Danmark att spela samtliga tre matcher i gruppspelet på Parken. Dessutom kan Sverige komma att spela sin åttondel här om blågult slutar tvåa i grupp E.

AMSTERDAM – JOHAN CRUYFF ARENA

Kapacitet: 54 990

Hette tidigare Amsterdam Arena, men döptes om förra året efter den holländske fotbollslegendaren som dog 2016. Stod färdig 1996 och var under EM 2000 en av huvudarenorna. Dessutom värd för CL-finalen 1998 när Real Madrid besegrade Juventus med 1-0. Till vardags hemmaplan för Ajax.

I EM 2020 kommer Holland att spela samtliga gruppspelsmatcher på Johan Cruyff Arena. Utöver det kommer även en av åttondelarna att spelas här.

MÜNCHEN – ALLIANZ ARENA

Kapacitet: 75 000

Näst största arenan efter Wembley och till vardags hemvist för Bayern München. Värd för hela sex matcher under VM 2006, bland annat åttondelen mellan Tyskland och Sverige, där det blev svensk förlust. Här spelades även CL-finalen 2012 där Chelsea slog Bayern München efter straffar.

Under EM 2020 blir Allianz Arena hemmaplan för Tyskland i lagets gruppspelsmatcher mot Frankrike, Portugal och en playoff-vinnare. En kvartsfinal kommer också att spelas här.

Allianz Arena, by Maximilian Dörrbecker (Chumwa), CC BY-SA 2.5

BILBAO – SAN MAMÉS

Kapacitet: 53 332

Stod färdig 2013 och därmed en av de allra nyaste EM-arenorna. Normalt sett hemmaplan för Atheltic Bilbao i La Liga. Kommer under EM 2020 att vara hemmaplan för Spanien i gruppspelet, bland annat i första matchen mot Sverige 15 juni.

ROM – STADIO OLIMPICO

Kapacitet: 72 698

Klassisk arena så det sjunger om det som stod färdig redan 1937. Genom åren har här spelats mängder med stora matcher, bland annat VM-finalen 1990 när Västtyskland slog Argentina med 1-0 samt hela fyra Europacup- och CL-finaler, den senaste 2009. I EM 2020 kommer Italien spela samtliga gruppspelsmatcher på Olimpico och dessutom kommer här även spelas en kvartsfinal.

BUDAPEST – PUSKÁS ARÉNA

Kapacitet: 67 889

Nyaste EM-arenan av alla. Öppnade så sent som i november 2019 och hade då kostat en bra bit över sex miljarder kronor att färdigställa. Kan precis som flera andra arenor få ett hemmalag om Ungern lyckas vinna i playoff-spelet i mars. Det ungerska laget kommer i så fall att spela två av sina gruppspelsmatcher på arenan. Utöver det kommer även en av åttondelarna att spelas i Budapest.

BUKAREST – ARENA NATIONALA

Kapacitet: 55 634

Relativt nybyggd arena som stod färdig 2011. Hemmaplan för rumänska landslaget och FCSB, tidigare kända som Steaua Bukarest. Största matchen hittills på Arena Nationala är 2012 års Europa League-final i vilken Atlético Madrid vann mot Athletic Bilbao med 3-0. Ännu en arena som kan få ett hemmalag om Rumänien tar sig vidare från playoff. Även en åttondel kommer att spelas här.

Arena Nationala, by Mihai Petre, CC BY-SA

SANKT PETERSBURG – KRESTOVSKIJ STADION

Kapacitet: 68 134

Byggdes till Confederations Cup 2017 och var en av de arenor där det spelades flest matcher på i VM 2018, bland annat Sveriges åttondel mot Schweiz och semifinalen mellan Frankrike och Belgien. I EM 2020 blir Krestovskij Stadion hemmaplan för Ryssland i två matcher samt spelplats för en av kvartsfinalerna.

BAKU – OLYMPIASTADION

Kapacitet: 68 700 

Långa resor väntar för de lag som ska spela på Olympiastadion i Baku, som stod färdig 2016. Till vardags är arenan hemvist för Azerbajdzjans landslag samt för Qarabag när dessa spelar i Champions League och Europa League. 2019 spelades Europa League-finalen mellan Chelsea och Arsenal här, som Chelsea vann med 4-1. Under EM 2020 står Olympiastadion som värd för tre matcher i grupp A samt en kvartsfinal.

Olympiastadion, Baku, by Investigation11111, CC BY-SA 4.0


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-05-18 15:35

Fotbollsfeber och betting förenas med två viktiga aspekter

När fotbolls-EM närmar sig, stiger spänningen inte bara bland fotbollsfans runt om i världen, utan också bland dem som deltar i betting. Med detta globala evenemang, där Europas bästa landslag …

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-04-07 23:54

Fotbolls-EM kan öka spel på odds och casino med upp till 50%

Fotboll och betting har länge gått hand i hand, vilket är naturligt eftersom det är världens största sport, som dessutom lämpar sig perfekt för spel, på odds. Faktum är att …

Copyright © Fotboll.com 2024   |