Supercupen och förändringen – en sanslös kommersialism
Publicerat 2020-01-09 15:36
Supercuperna i superländerna? Det är vad ett av fotbollens signum kommit att förändras till. Ett segment där det inte längre handlar om spelet på planen eller kärleken till sporten, utan snarare om de bekostade arenorna på Gulfen och de åskådande shejkernas välfyllda fickor. Det är realiteten idag – och fotbollens kommande död.
Det brukade börja någonstans kring den 1 juli, ibland lite tidigare. Ryktena kring olika klubbar, stora som små. Spekulationer om spelare, berömda som obekanta. Det var allt som oftast startskottet för en ny säsong. Det var då spelarna rörde sig mellan klubbar och vid de tidpunkterna som klubbarna förberedde sig samt rustade upp inför en kommande säsong. Summorna var för den delen inte lika absurda, i synnerhet inte i jämförelse med dagens. Och detta syftar till en tid då allt var mycket bättre, men som inte alls behöver vara långt tillbaka i tiden.
En extrem förvandling
I samband med upprustningen, och i många fall vid slutskedet av densamma, brukade det vara dags att hitta matchtempo. Någon gång i augusti inleddes därmed träningsmatcherna, oftast mot något diverse lag från de lägre divisionerna. Och ganska tätt inpå var det dags för den hängivne supportern och den neutrale beundraren att få avnjuta en härlig titelmatch. Tidigt på säsongen. Sällan fanns det trevligare starter på en fullspäckad fotbollssäsong – på sensommaren inför hösten. Sällan fanns det något som supercupmatcherna.
Men idag ser det mycket mer annorlunda ut än vad det tidigare gjort. Det är bara att blicka över spelarmarknaden för att inse vilken väg fotbollen har gått. Det är dock inte bara övergångarna som har kommit att omfamnas av de hiskeliga summorna. De klassiska enskilda träningsmatcherna har ersatts av de överdrivet marknadsförda försäsongscuperna, som bland annat spelas i USA eller Kina. Och värst av allt, har supercupernas betydelse minimerats och förvrängts något enormt. De har fråntagits supportrarna och mer eller mindre placerats i de välbärgades händer. De har stulits från sin härkomst och satts i främmande länder. Och det ser inte ut att ta stopp nu.
Kapitalets betydelse
För allt handlar om pengar i dagsläget. Om business. Och om att få ut precis så mycket det bara går, ur varje enskild match, turnering och ja, situation. Den moraliska tesen om att de trogna och entusiastiska supportrarna från klubbens ursprungliga land, ska få se sitt lag spela är som bortblåst. Etiken om att kärlek går före än pengar är en total ickeexistens.
Den spanska supercupen som spelas i dagarna är ett klockrent exempel på detta. Förutom att turneringen spelas i Saudi-Arabien – som på många sätt inte alls har någon koppling till klubbarna – har man även ändrat upplägget. Tidigare spelades den spanska supercupen som ett enkelmöte mellan vinnaren av ligan samt vinnaren av den inhemska cupen. Nu har man utökat antalet deltagande lag till fyra. Finallagen från fjolårets inhemska cupspel och första- respektive andraplacerade laget i ligan deltar. Barcelonas tränare Ernesto Valverde är inte sen med att kasta kritik över detta beslut.
– Fotboll har blivit en business och som business gör letar den efter mer inkomster. Det är anledningen till att vi alla är här, säger han enligt BBC.
– Det är helt annorlunda från formatet vi är vana vid. Det var alltid den första titeln och öppningen av säsongen och jag tyckte det fungerade bra, säger Valverde.
– Det har förändrats och vi får se, det ska bedömas från när det har hänt. Det är intressant, med fyra lag, men från ett idrottsligt perspektiv är jag inte säker.
Ambitionen är en sak
Beslutet att utöka antalet deltagande lag genererar per automatik fler matcher, vilket i sin tur innebär större möjligheter att håva in pengar. Med det sagt väljer man att frångå både sin historia och sin nutid för pengar. För ekonomisk tillväxt. Och Spanien är nämligen inte ensamma med att göra detta. Italien var före, där supercupen har spelats bortom landets gränser och – precis som den spanska varianten – under vinterhalvåret.
Vad blir då nästa steg? Det har länge snackats om en eventuell europeisk toppliga. Frågan är om inte den saken blir fotbollens död. För vid ett sådant format kommer det minsann att diskuteras spelplatser, upplägg och business. Dessa saker utgår från många olika vinklar men sannerligen inte ett idrottsligt perspektiv.
Det får inte accepteras.
Det är dags att säga ifrån.
Vilka kammar hem den spanska supercuptiteln?
Real Madrid slog ut Valencia under gårdagen och är i final.
Ikväll ställs Barcelona mot Atletico Madrid i den andra av två semifinaler.
Nedan finner du ett flertal spelbolag där du kan spela på dina vinnare!
NY BETTINGSIDA
NY BETTINGSIDA
Kom igång snabbt med BankID
Kom igång snabbt med BankID
+ 100 gratis spins
utan omsättningskrav
Snabb sida med BankID & Swish
Snabb sida med BankID & Swish
utan omsättningskrav