Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Svenska damspelare i Europa – så går det för dem
Europa (Övrigt)
Foto: Wikimedia: Anders Henrikson

Svenska damspelare i Europa – så går det för dem

Publicerat 2019-11-21 22:21

Damallsvenskan håller en ganska hög nivå och det svenska landslaget likaså. Några av våra svenska damspelare har valt att ta steget ut i Europa, för att testa vingarna och tävla om de absolut största titlarna. Men vilka är det som egentligen har tagit klivet och hur går det för dem? Nedan har vi listat ett antal intressanta spelare.

I somras fick vi äran att uppleva ett fantastiskt världsmästerskap inom damfotbollen. Vårt svenska landslag tog sig exempelvis hela vägen till en semifinal, där det tråkigt nog tog stopp. Däremot vann man matchen om tredjepriset och kunde stolt hålla upp sitt brons när de hyllades vid ankomsten till Sverige. Intresset kring turneringen var rekordstort och ett flertal länder visade, efter att turneringen avslutats, stort engagemang. Många av dem ryktas ansöka om ett arrangörskap för kommande upplagor.

Flera klubblag hakade på och insåg damfotbollens betydelse. Klubbar, stora som små, valde därför att starta upp damlag i föreningarna. Och det har kommit att bli en stor succé.

Nedan har vi listat en del av svenskorna som gett sig på en rejäl utmaning – att gå över till en klubb utomlands.

Linda Sembrant, 32, Juventus

Mittbacken lämnade Frankrike och Montpellier i somras för spel i italienska Juventus. Hon skrev på ett ettårskontrakt med klubben. Sembrant var med i den landslagstrupp som tog hem bronset i somras. Hon startar i de flesta av matcherna för Juventus och prisades nyligen under fotbollsgalan. Ligger i toppen av Serie A.

Magdalena Eriksson , 26, Chelsea

26-åringen tog klivet från Linköping till London och Chelsea under sommaren 2017. Där har hon varit given i försvarslinjen. Stundtals har hon till och med fått bära kaptensbindeln för de Londonblå. Tillsammans med sitt Chelsea går de mot en ligatitel denna säsong och placerar sig på förstaplats. Nyligen blev hon dessutom matchhjälte, när man tog sig vidare i cupen.

Hanna Glas, 26, PSG

2018 var det dags att vidga vyerna. Då tog Glas steget till Frankrike och skrev på för storklubben PSG. I ligan slåss hon och klubblaget med Lyon om ligatiteln och det är ännu spännande att se var det hamnar. I Champions League har man tagit sig vidare till kvartsfinal, efter att ha besegrat Breidablik i åttondelen. Hanna Glas har startat i de senaste matcherna och har även noterats för ett mål denna säsong.

Amanda Ilestedt, 26, Bayern München

Försvararen är kanske inte den mest namnkunniga svenskan i fotbollsvärlden. Likväl spelar hon i Bayern München. Amanda Ilestedt tog det första steget ut till Europa år 2017. Då bar det av mot Turbine Potsdam i Tyskland, innan hon skrev på för just Bayern München i år. Skador har tyvärr bekymrat henne under säsongen. Åkte nyligen ut ur den tyska cupen, mot landskollegornas, Lindahl och Rolfö, Wolfsburg. Tagit sig till kvartsfinal i Champions League.

Kosovare Asllani, 30, CD Tacón

En av svenska landslagets mest framstående spelare och utsedd till årets anfallare på fotbollsgalan. ”Kosse” behöver ingen närmare prestation. Hon har varit runt i ett antal olika klubbar i Europa och lämnade svensk mark första gången som 21-åring, när hon skrev på för Chicago Red Stars. Därefter har det blivit turer i både England, Frankrike och tillbaka till Sverige. I år skrev hon på för CD Tacón.

Tyvärr går det inte bra för klubblaget, då de just nu ligger i botten av tabellen. Varit skadad en del i år, men ändå mäktat med att sätta två mål i nät.  Förra helgen blev ligaomgången inställd på grund av spelarstrejk. Denna ska dock ha upphört nu.

Sofia Jakobsson, 29, CD Tacón

Kosovares lagkamrat har fått starta i en del matcher i CD Tacón. Men som ovan nämnt går det inte alls bra för klubben. Likt sin kollega har Jakobsson varit runt i ett antal klubbar och länder. Hon har tidigare representerat lag som Chelsea och Montpellier, innan det bar av mot CD Tacón. 29 år har anfallaren, som gjorde det avgörande målet i bronsmatchen mot England, hunnit fylla. Hon lämnade Sverige för Europafotbollen som 21-åring och gick över till Rossijanka, Ryssland.

Hedvig Lindahl, 36, Wolfsburg

Det dröjde ett tag innan Hedvig Lindahl fick sitt erkännande. Det tog även några år innan hon valde att ta ett kliv ut i Europa. Hon representerade Chelsea mellan 2015 och 2019 och det blev hennes första år som utlandsproffs. Den rutinerade målvakten stod för ett dundrande mästerskap i somras och skrev därefter på för tyska Wolfsburg. Där har hon nu bärgat stora framgångar. Allt som oftast får hon hålla nollan och nyligen avancerade hon och Wolfsburg till kvartsfinal i Champions League. I den inhemska cupen har man dessutom gått vidare till just kvartsfinal.

Fridolina Rolfö, 25, Wolfsburg

Anfallaren representerade Jitex BK och sedan Linköpings FC i Sverige. Sedan fick klubbar utomlands nys om henne. Då skrev hon på för Bayern München 2017 och valde två år senare att gå över till Wolfsburg. Hon har hamnat i målprotokollet vid tre tillfällen denna säsong och verkar trivas bra med landslagskollegan i den tyska klubblagsmiljön. Men skador har drabbat henne under denna tid.


Avatar

Skrivet av gabriel

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Europa

Publicerat 2022-06-23 21:11

Här spelar stjärnorna nästa säsong – oddsen på de hetaste övergångarna

Den som tror att sommaruppehållet är till för att pusta ut och ladda upp inför nästa säsong har inte varit tillräckligt uppmärksam på silly season. Kampen om spelare under transferfönstrets …

Europa

Publicerat 2022-06-23 14:45

Summering & analys av toppligorna 2021/2022

Fotbollssäsongen 2021/22 för storlagen ute i Europa börjar lida mot sitt slut. En Champions League-final finns kvar att se fram emot och en mäktig sådan. Men klubblagsfotbollen i världens bästa …

Copyright © Fotboll.com 2024   |