Svenska spelmarknaden inom betting med och utan svensk licens
Publicerat 2025-03-14 20:13
Sportvadslagning i Sverige har upplevt en betydande tillväxt och förändring, särskilt efter omregleringen av spelmarknaden 2019. Denna förändring gjorde det möjligt för privata operatörer att erhålla licenser, vilket avslutade det statliga monopolet och främjade en mer konkurrenskraftig miljö.
Grundsyftet med spelregleringen
Det offentliga syftet som man tryckt på mest, handlar till större delen om att skydda svensken från att hamna i spelmissbruk. Man nämner även ökade skatteintäkter, men svamlar mest om det i bakgrunden.
Men oavsett hur genuint det offentliga syftet är, så har den svenska spelregleringen fallerat på många sätt, framför allt när det kommer till att begränsa svenskens spelande till licensierade aktörer.
Statistik som talar sitt tydliga språk
Marknadsöversikt
År 2024 nådde de totala spelintäkterna i Sverige cirka 27,85 miljarder SEK (2,49 miljarder euro), vilket är en ökning med 2,65 % från föregående år. Onlinespelsektorn, som omfattar både sportvadslagning och onlinekasinon, var en stor bidragsgivare och genererade 17,84 miljarder SEK, en tillväxt på 5 % jämfört med föregående år.
Licensierade operatörer och marknadsandelar
Även om specifika marknadsandelsdata för enskilda licensierade sportspelbolag inte offentliggörs, indikerar den övergripande marknadsdynamiken en robust onlinenärvaro. Marknaden för sportspel online beräknas nå 0,51 miljarder USD 2024, med en årlig tillväxt på 5,84 %.
30 gånger fler svenskar söker betting utan svensk licens
Varje månad är det ca 3000 svenskar som gör Google-sökningar på betting utan svensk licens. Detta är en söktrend som har växt explosionsartat sedan 2019, men som nu, mer eller mindre, har planat ut. Men om man jämför med sökningar på betting med svensk licens, som endast har 100 sökningar per månad, så ser man glasklart att betydligt fler svenskar vill spela på betting utan svensk licens än de som vill spela hos licensierade bettingsidor.
Källa: Ahrefs.com
Olicensierade operatörer och marknadsutmaningar
Trots det reglerade ramverket fortsätter olicensierade speloperatörer att utgöra betydande utmaningar. Rapporter indikerar att cirka 30 % av alla spel i Sverige placeras hos olicensierade enheter, vilket uppgår till över 1 miljard dollar i insatser årligen. Denna trend undergräver konsumentskyddet och bidrar till potentiella problem som penningtvätt.
Kanaliseringsgraden, som representerar andelen spel som bedrivs genom licensierade operatörer, var målsatt till 90 % av svenska myndigheter. Nya uppgifter tyder dock på att denna andel varierar mellan 69 % och 82 %, vilket indikerar att en betydande del av spelverksamheten sker utanför den reglerade marknaden.
Som svar på den växande närvaron av olicensierade operatörer inledde den svenska regeringen en översyn av spellagen i februari 2025. Översynen syftar till att stärka konsumentskyddet och täppa till regelluckor som olicensierade operatörer utnyttjar. I detta ingår att överväga lagändringar för att kriminalisera all otillåten spelverksamhet riktad mot svenska konsumenter, oavsett språk eller valuta som används.
Slutsats
Den svenska marknaden för sportspel fortsätter att växa, driven av en dynamisk onlinesektor. Men den ihållande utmaningen med olicensierade operatörer belyser behovet av robusta regleringsåtgärder för att säkerställa konsumentskydd och marknadsintegritet. Den pågående översynen av spellagen innebär ett proaktivt förhållningssätt från myndigheternas sida för att ta itu med dessa frågor och främja en säkrare spelmiljö i Sverige.
Källor: gamblingnews.com, igamingbusiness.com, lcb.org, BeSoccer
Annons