Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Sverige tågar på mot EM – men vilka får åka med?
Fotbolls-EM

Sverige tågar på mot EM – men vilka får åka med?

Publicerat 2019-12-07 13:25

Det svenska herrlandslaget gjorde jobbet under EM-kvalet och säkrade en biljett till mästerskapet 2020. Därmed förbereder Sverige sig för den tuffa utmaningen man har framför sig. Tåget har påbörjat resan och har ett flertal stopp vid olika perronger. Det återstår att se vilka spelare som kommer att stå där med en tilldelad biljett i handen för att åka med.

Den senaste landslagssamlingen bjöd på en del skrällar. Den ena var minsann Dejan Kulusevski, som går från klarhet till klarhet i italienska Serie A, och den andra var Mattias Svanberg, som å sin sida håller på att äta sig till en startplats på Bolognas mittfält. Vid landslagsuppehållet dessförinnan kunde vi finna Kulusevskis lagkamrat i Parma, Ricardo Gagliolo. De två förstnämnda fick göra sin A-landslagsdebut, tillsammans med kollegan Muamer Tankovic, som vid tillfället spelade i Hammarby IF, men som nu ser ut göra de ovan nämnda sällskap i Serie A.

Konkurrensen är tuff och trots att de ovan nämnda – ihop med andra – tagit sig in i den senaste eller tidigare trupper, är det inte säkert att de tilldelas en biljett till det kommande mästerskapet. En del avbräck kan ha varit anledningen till att de överhuvudtaget fått testas i den svenska landslagströjan.

Såhär såg truppen ut vid den sista kvalsamlingen:

Målvakter:

Robin Olsen
Kristoffer Nordfeldt
Karl-Johan Johnsson

Försvarare:

Pierre Bengtsson
Marcus Danielson
Riccardo Gagliolo
Andreas Granqvist
Filip Helander
Mikael Lustig
Victor Nilsson Lindelöf
Pontus Jansson

Mittfält/Anfall:

Sebastian Andersson
Marcus Berg
Albin Ekdal
Emil Forsberg
John Guidetti
Alexander Isak
Sebastian Larsson
Dejan Kulusevski
Kristoffer Olsson
Robin Quaison
Ken Sema
Mattias Svanberg
Muamer Tankovic
Gustav Svensson

Flera presterar

Här saknades nämligen Ludwig Augustinsson, Martin Olsson, Jakob Johansson, Emil Krafth och Viktor Claesson. Truppen ska dessutom reduceras ner från 25 till 23 till mästerskapet. Detta väcker många frågor. Kommer de ovan nämnda, tidigare saknade på grund av skador eller familjeangelägenheter, finnas med i EM-truppen? Och kommer de i sådana fall kallas på debutanternas bekostnad?

Svaret på den frågan är svår att svara på i dagsläget, men det kan absolut komma att ske. Det är inte alls omöjligt att Ricardo Gagliolo, som inte riktigt briljerade under sin debutstart mot Färorarna, hamnar utanför truppen när Augustinsson är tillbaka. Viktor Claesson var strålande innan knäskadan. Sätts han in samtidigt som Tankovic tappar sin plats? Väldigt möjligt. Å andra sidan kan man inte med säkerhet säga att Viktor Claesson har hunnit tillbaka från skadan när det är dags att ta ut den officiella truppen.

Svanberg och Kulusevski är unga och lovande och om de fortsätter att göra sin grej borta i Serie A blir det väldigt svårt att peta dem. Samtidigt har man ursäkten att dessa fortfarande deras ringa ålder innebär bristande rutin. Men vilket väger egentligen mest? För tanken är väl att de bästa ska spela i landslaget och inget annat?

Det har dessutom varit en hel del diskussioner om John Guidettis vara eller icke vara i landslagstrupperna. Vid den senaste samlingen kan denne man ha gjort fog för ännu ett mästerskap, när han kom in med fin energi mot Färöarna och även fick sätta en boll i nät. Guidetti kan vara en viktig pjäs för detta landslag, inte bara sett ur ett sportsligt perspektiv på plan, men även som en stöttepelare i truppen. Det är rätt tydligt att han är omtyckt och skapar god stämning.

Många aspekter att räkna in

Ponera även att någon av de mästerskapsaktuella spelarna åker på en skada – för det måste vi göra. Det är nästan säkert att det blir så. Och den saken i sig kommer både att innebära avbräck för Janne Andersson, men samtidigt en möjlighet för någon annan.

Däremellan hittar vi också en Andreas Granqvist och han börjar komma till åren. Han har varit tydlig med att glädjen är stor inför detta mästerskap – med största säkerhet hans sista. I Helsingborgs IF sker dock mycket just nu och han kan mycket väl förpassas till bänken när säsongen drar igång. Ska han då vara given i ett svenskt landslag, framför hängivna och duktiga konkurrenter? Eller kommer Marcus Danielson i sådana fall att kallas som ersättare, när Pontus Jansson tilldelas förstaskorna? Inte omöjligt.

Slutligen måste vi diskutera att det finns ett flertal doldisar, talanger och fina svenska spelare som gör det bra, både inom landets gränser och ute i Europa. Vi har en hel del lirare som presterar på flera positioner och som slutligen kan komma att behövas i ett mästerskap. Att någon sådan blir aktuell behöver också tas med i beräkningarna.

Många jagar biljetten. Och alla hoppas på att få stå där vid perrongen och kunna hoppa på tåget. En del kommer att kunna haka på den fantastiska resan som väntar. Andra kommer att behöva sitta kvar och se det välfyllda tåget susa förbi i hög fart med riktning mot EM 2020,

Det återstår att se vem som befinner sig var.


Avatar

Skrivet av gabriel

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-05-18 15:35

Fotbollsfeber och betting förenas med två viktiga aspekter

När fotbolls-EM närmar sig, stiger spänningen inte bara bland fotbollsfans runt om i världen, utan också bland dem som deltar i betting. Med detta globala evenemang, där Europas bästa landslag …

Fotbolls-EM

Publicerat 2024-04-07 23:54

Fotbolls-EM kan öka spel på odds och casino med upp till 50%

Fotboll och betting har länge gått hand i hand, vilket är naturligt eftersom det är världens största sport, som dessutom lämpar sig perfekt för spel, på odds. Faktum är att …

Copyright © Fotboll.com 2024   |