Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Annons:


Annons:

Unikt svenskt intresse och engagemang inom eFotboll
Nyheter

Unikt svenskt intresse och engagemang inom eFotboll

Publicerat 2024-06-24 21:39

eSport, eller elektronisk sport, började som en nischhobby i slutet av 1900-talet och har sedan dess exploderat till en global industri. Den första inspelade eSportturneringen ägde rum 1972 på Stanford University, där studenter tävlade i spelet Space Invaders. Konceptet fick genomslag på 1980-talet med arkadspelstävlingar och senare med framväxten av hemkonsoler. Men det skulle dröja ett par årtionden innan datorers- och spelkonsollers hårdvara samt spelmjukvaran skulle leda till en minst sagt explosionsartad tillväxt.

Det var först under mellan 1990 och 2000 som spelbranschen och vad vi idag kallar ”gaming”, började växa på allvar. Tekniken nådde bangbrytande höjder, spelkonsoller och datorer med släpptes med revolutionerande hårdvara, som gav stöd för utveckling av, för den tiden, häpnandsväckande grafik i 3D miljö. Internet blev också en del av varje hem, vilket också öppnade dörrarna för utveckling av tävlingsinriktade spel i flerspelarläge.

tangentbord och handkontroller till spel

Sydkorea och USA har spelat en stor roll

Om man ska sätta nålar någonstans på jordklotet, för att markera vart eSport verkligen startade, så måste en nål fästas på Sydkorea. Likt den japanska kulturen, har Sydkorea nästan ett overkligt stort intresse för digitala spel i alla dess former. De hade också en avgörande roll i början av 2000-talet, där eSport redan då etablerades till en helt vanlig, accepterad sport.

Det var genom lanseringen av StarCraft 1998 och Korean eSport Association (KeSPA) samt flera andra efterföljande, professionella ligor, som blev det frö som snabbt skulle växa till en hel skog. Med flera stora spelutvecklare i USA, tog det inte lång tid innan eSportens koncept spred sig och blev lika populärt på andra sidan jordklotet.

Idag omfattar eSport ett brett utbud av genrer, inklusive realtidsstrategi och Multiplayer Online Battle Arena (MOBA), förstapersonsskjutare (FPS), fighterspel och mängder av sportsimuleringar, för att nämna de största. Branschen har växt exponentiellt, med en global publik som överträffade totalt 450 miljoner tittare 2020 och genererade intäkter om över 1 miljard dollar, vilket motsvarar ca 10,5 miljarder svenska kronor.

Stora turneringar som The International (Dota 2), League of Legends World Championship och Fortnite World Cup med flera, lockar professionella spelare med prispotter på upp till 40 miljoner dollar, under en och samma turnering.

esport lag spelar match

Esports betting har blivt en miljardbransch på 10 år

Spelsajter med odds och betting online har växt enormt mycket, parallellt med eSporten. Men det var först under 2014 som en del spelbolag lade till eSport i sina utbud och då var det endast en handfull speltitlar som det gick att betta på. Turneringar inom Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Dota 2 och Starcraft var de vanligaste spelen i utbudet.

Under 2015 började det dyka upp en ny typ av spelsidor online, som fokuserade på just esports betting. Strategin byggde på en stark förväntan att eSportens enorma tillväxt skulle fortsätta och att en den första stora gaming-generationen med stort intresse för eSport var både vuxna och redo för en sådan spelprodukt.


eFotboll – En erkänd digital version av fotboll

eFotboll är en av de snabbast växande grenarna inom eSport, där det oftast handlar om tävlingar i EA Sports FIFA-serien, nu kallat EA Sports FC. Detta är den digitala formen av profissionell fotboll, som har blivit större än de flesta förmodligen ens skulle kunna fantisera om. eFotbollen har inte bara blivit en hörnsten i eSportlandskapet, utan en del av professionell fotboll över hela världen.

FIFA-spelserien, som lanserades 1993, har sålt i över 325 miljoner exemplar, vilket gör den till en av de mest sålda tv-spelsserierna genom tiderna. I takt med att serien växte i popularitet, ökade även tävlingsscenen runt spelet.

spelar fifa med gammal handkontroll

De första turneringarna i eFotboll

Den första stora FIFA eSportturneringen, FIFA Interactive World Cup (FIWC), hölls 2004. Spelet föll naturligt att tävla i, för det var ju trots allt fotboll. Med samma regler och förutsättningar för båda lagen att tävla på en global scen, kröntes vinnaren till den bästa FIFA-spelaren i världen. Turneringens framgångar banade väg för mer strukturerade och prestigefyllda evenemang och idag är det så många att de inte går att räkna.

Potentialen i eFotboll insågs snabbt av FIFA, UEFA och övriga fotbollsfederationer, som började investera tungt i digitaliseringen av sina respektive turneringar. FIFA erkände eFotboll redan 2004 i och med etableringen av FIFA eWorld Cup, som numera är en global höjdpunkt, parallellt med det riktiga världsmästerskapet.

UEFA och andra kontinentala förbund som CONMEBOL och CONCACAF har naturligtvis hakat på och införlivat eFotboll, där de organiserar digitala versioner av sina officiella turneringar officiella aktiviteter. Länder som Sydkorea, USA och Tyskland var bland de första att erkänna eSport som en officiell sport. Detta har dragit ur pluggen och fått i stort sett hela världen att erkänna eFotbollen, vilket i sin tur lett till att betydande investeringar gjorts, både av länderna själva och genom sponsring, inom och utanför spelindustrin.

Tillväxten av klubbar, landslag och turneringar

Utbudet av turneringar inom eFotboll har växt explosionsartat och FIFA eWorld Cup, som fortfarande är den största, har en prispott på $500 000, vilket i skrivande stund motsvarar ca 5,2 miljoner kronor. Ekonomin inom eFotboll och finansieringen av turneringar fungerar precis på samma sätt som vilken annan fysisk fotbollsturnering som helst. Det handlar helt enkelt om reklam, PR och sponsorskap, där finansieringen bl.a sker genom alla miljoner tittare under en enda eFotbollsmatch.

Dessa sändningar kan innehålla nationella och regionala turneringar, som varje år rapporterar kraftigt ökade tittarsiffror. Till exempel har eChampions League, som anordnas av UEFA, blivit en viktig händelse i FIFA:s eSportkalender, där den senaste finalen lockade hela 3,6 miljoner tittare.

De officiella fotbollsklubbarnas engagemang och ökade investeringar är också en stor bidragande orsak till sportens tillväxt. Många toppklubbar, inklusive Real Madrid, Manchester City och Paris Saint-Germain, har etablerat sina egna eFotbollslag som tävlar i olika turneringar och ligor. Denna integration har inte bara ökat sportens synlighet utan också trovärdighen för sporten och turneringarnas vikt.


Sverige ligger i framkant

Sverige har verkligen anammat eSport och framför allt eFotboll med stor entusiasm. Vi har en omfattande historia inom spelbranschen och starka kopplingar till spel på olika sätt. Sverige har även producerat flera eSportspelare på toppnivå i flera grenar inom eSport. Listan med svenska företag inom spelvärlden är dessutom mer än gedigen och beskrivs lättast med ett citat från Dataspelsbranschen.

“var fjärde människa spelar ett svenskt spel”
(Kommentar om Spelutvecklarindex 2022)

Svensk eFotboll

Svenska eFotboll har vuxit avsevärt, kanske mer än i många andra fotbollsrika länder. I Sverige är det framför allt eAllsvenskan som drar intresse, den officiella svenska eFotbollsligan och den digitala motsvarigheten till Allsvenskan. Svenska Fotbollsförbundet står naturligtvis för arrangemanget och även alla landskamper i eFotboll.

Sverige visar unikt intresse och engagemang

Sveriges intresse för eFotboll är unikt, med ett enormt engagemang från politiker, kommuner, föreningar och svenska fotbollsklubbar. Malmö FF, AIK, Hammarby och IFK Göteborg är exempel på klubbar som har etablerat eFotbollslag och som återfinns i FIFAs världsranking av eFotbollsklubbar. Dessa klubbar och deras deltagande i officiella turneringar, både svenska och internationella, har naturligtvis spelat en avgörande roll i främjandet av svensk eFotboll.

Framgångsrika nationella eFotbollslag och organisationer

Sveriges eFotbollslandslag och de stora klubbarna sätter Sverige på kartan inom eFotbollen. Men inom själva eSportvärlden så finns det ännu större svenska namn som hela världen hyser stor respekt för, inom i stort sett alla genrer och speltitlar. Vi pratar om Svenska eSportorganisationer som Ninjas in Pyjamas (NiP) och Godsent. Dessa deltar också med egna lag inom eFotboll och hjälper till på många olika sätt att främja svensk eSport och eFotboll.

eSport och eFotboll i svenskundervisning

Sveriges progressiva inställning till både utbildning och eSport har fört dessa samman, för att ge svenska barn och ungdomar möjligheten att fritt kunna utvecklas inom eSport och fokusera på det som de brinner för. Sveriges engagemang erkänner potentialen i eSport och det faktum att det kan vara en livskraftig karriärväg. Detta visas framför allt genom de svenska gymnasieskolor som erbjuder eSport i sin läroplan.

Mängder med kurser och utbildningscenter inom eFotboll har också etablerats. Detta gör det möjligt för barn och ungdomar att sätta sina färdigheter på prov och utvecklas, vilket i sin tur hjälper till att gallra ut de som är riktigt seriösa, skickliga och som har ambitionen att gå långt. Detta kan även ge föräldrar ett lugn, som kanske inte har tillräckliga kunskaper i eSport, för att kunna avgöra barnets potential och framtida chanser till framgång.

Gymnasieutbildning med eSport som inrikting

Skolor som erbjuder eSportprogram, kombinerar traditionell utbildning med intensiv eSportträning. Dessa program syftar inte bara till att utveckla spelfärdigheter utan också viktiga livsfärdigheter som lagarbete, strategiskt tänkande och disciplin. Detta är något som är otroligt viktigt och helt avgörande för att fler ska ta eSport på allvar.

eSport kännetecknas för många av åtskilliga timmars stillasittande i mjukisbrallor med 50cl energidrycker, men det är långt ifrån verkligheten. Man måste skilja på ungdomars vardagliga gaming och professionella utövare. En Professionell eSportare har oftast god fysik och lever ett aktivt och hälsosamt liv där fysisk träning och motion är en viktig aspekt för att kunna prestera bra.

Tidslinje som sammanfattar esportens historia och tillväxt i Sverige

infografik tidslijne svensk esport och efotboll


Vill du veta mer om eFotboll?

eFIFA Internationel eFotboll: https://www.fifa.gg

eFotboll – Svenska Fotbollsförbundet: https://www.svenskfotboll.se/efotboll/

Svenska Esportsförbundet: https://www.svenskesport.se/


Avatar

Skrivet av Karlsson

En äkta Premier League fanatiker som följt engelsk fotboll i över 20 år, men som även har stort intresse i all europeisk toppfotboll. Över 10 års erfarenhet inom betting och spelbranschen finns också i bagaget.
Copyright © Fotboll.com 2025   |