Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Upplev fotboll live utan att lämna vardagsrummet
Välj liga

Upplev fotboll live utan att lämna vardagsrummet

Publicerat 2020-06-05 11:24

Coronapandemin har i grunden förändrat toppfotbollen. Inte minst för fansen som inte längre kan se sitt favoritlag live på plats. Inom några år kan det dock bli fullt möjligt att med hjälp av VR se matcher ”live på plats” utan att behöva lämna TV-soffan. 

SE MATCHEN FRÅN AVBYTARBÄNKEN ELLER SIDLINJEN

Bundesliga drog igång redan för några veckor sedan. La Liga och Allsvenskan har avspark nästa vecka och Premier League och Serie A veckan därpå. Allt spel kommer dock som bekant ske inför tomma läktare. När publik kommer att tillåtas igen är det fortfarande ingen som vet.

I Tyskland kommer det inte vara tillåtet med publik förrän tidigast i oktober och i Allsvenskan blir det spel inför tomma läktare åtminstone över sommaren.

Men, om nu inte publiken kan ta sig till arenorna, varför kan då inte arenorna ta sig till publiken? Enligt den globala IT-jätten Wipro kommer detta inom några år att vara fullt möjligt.

Med hjälp av VR-teknik och 5G kommer fans världen över att kunna uppleva samma stämning som finns på en arena hemma i TV-soffan. Tänk dig att kunna ”sitta” på Camp Nou, Old Trafford eller Olimpico utan att du rent fysiskt behöver ta dig dit.

– Vi har tagit fram teknik som gör att du kan uppleva olika sport- och idrottsevenemang från i stort sett vilken plats du vill i arenan. Den som vill kommer säkert att kunna se en match från tränarbänken i avbytarbåset, eller uppleva en repris på plats nere i hörnan, säger Carl-Henrik Hallström, Wipros regionchef för Norden.

Allt som behövs för att kunna ta del av fotboll i VR är ett VR-headset med tillhörande hörlurar. Priset på VR-teknik sjunker stadigt och numera går det att få ett bra VR-headset för runt 5 000 kronor. När tekniken slår igenom på allvar lär priset sjunka ytterligare.

ENORM POTENTIAL

Potentialen med den nya tekniken är förstås enorm. Dock kommer det att krävas en hel del teknik för att allt ska fungera. Framför allt kommer det att krävas ett stort antal stationära kameror med 360 graders vinkel. Givetvis behövs också nät som tillåter stora mängder dataöverföring. Något som dock kommer att bli möjligt med 5G-nätet som håller på att byggas ut världen över.

Men, löser man det problemet finns det egentligen inga begränsningar för vad som är möjligt. Se första halvlek från VIP-logen och andra halvlek mitt i supporterklacken.

Redan idag är det som bekant möjligt att följa med Formel 1-förarna från förarsätet. I framtiden kan det bli möjligt att följa fotbollsspelare på samma sätt. Följ Cristiano Ronaldo i en solodribbling eller Lionel Messi i en frispark strax utanför straffområdet.

Om fotboll och VR blir verklighet öppnar det förstås upp helt nya möjligheter för klubbarna. Inte minst ekonomiskt. Helt plötsligt är biljettförsäljningen inte begränsad till antalet platser som finns på arenan.

Framför allt i samband med stora matcher som en VM-final eller en Champions League-final kan de ekonomiska vinsterna bli stora. Samtidigt kommer det också bli lättare för supportrar att följa sitt lag på bortamatcher utan långa resor och ibland ganska stora kostnader.

– Det här kan revolutionera idrottsvärlden. Tekniken öppnar upp en mängd olika möjligheter: fotbollsälskarna får en helt ny upplevelse, produktionsbolagen kan erbjuda nya, spännande produkter och klubbarna kan använda systemet internt för att analysera olika spelsituationer, säger Carl-Henrik Hallström.

Givetvis kommer aldrig tekniska lösningar kunna ersätta riktig publik på arenorna. Men, den nya VR-tekniken kan komma att bli en minst lika stor revolution som när man i slutet av 1950-talet började kunna se fotboll på TV för första gången.


Avatar

Skrivet av Freddi

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Välj liga

Publicerat 2021-04-29 05:11

TIPS: Topptipset 29/4

Det ska spelas semifinaler i Europa League och det är två högintressanta drabbningar vi har framför oss. Får vi se en helengelsk final eller sätter Roma och Villarreal käppar i …

Välj liga

Publicerat 2021-04-26 22:08

TIPS: Europatipset 27/4

Det är väldigt mycket brittiskt på tisdagens Europatips. 25 av 26 lag på kupongen plockas från de brittiska öarna. Endast Real Madrid står för undantaget då de tar emot Chelsea …

Copyright © Fotboll.com 2024   |