Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor
Varför följer inte fler svenska klubbar Malmös exempel?
Välj liga

Varför följer inte fler svenska klubbar Malmös exempel?

Publicerat 2020-02-26 10:41

Imorgon kväll har Malmö FF chansen att bli historiska och som första svenska lag ta sig till åttondelsfinal i Europa League. Oavsett hur det går mot Wolfsburg får man ändå säga att Malmös Europa League-säsong varit en stor framgång. Men, frågan är varför inte fler svenska klubbar finns med i det europeiska finrummet?

STÖRSTA SVENSKA FRAMGÅNGEN SEDAN 1997

Två raka slutspel i Europa League är en stor framgång för ett svenskt lag, inte bara ekonomiskt utan också sportsligt. Tar sig Malmö vidare mot Wolfsburg imorgon kväll, vilket är högst möjligt, skulle det i så fall, lite beroende på hur man räknar, vara den största svenska klubbframgången i Europa sedan AIK gick till kvartsfinal i Cupvinnarcupen säsongen 1996/97.

Nu kanske en del säger, men slår inte ett gruppspel i Champions League högre? Det är möjligt, men ett slutspel är ändå alltid ett slutspel.

Men, varför finns inte fler svenska klubbar med i Europa League? För ser man tillbaka på de senaste 4-5 åren har Malmö FF mer eller mindre ensamma fått bära den svenska fanan ute i Europa. Givetvis undantaget Östersund, men med tanke på att laget nu kanske inte ens får spela i Allsvenskan i år är det ÖFK:s framgång knappast något hållbart exempel för framgång i Europa.

I övrigt känns det som att svenska lag ofta underpresterar i Europasammanhang. Den här säsongen var det AIK som knappt tog sig vidare från första kvalomgången i Champions League och sedan åkte ut i andra kvalomgången mot slovenska Maribor. Därefter var det knappt man slog ut moldaviska Sheriff Tiraspol i tredje EL-kvalomgången innan det definitivt tog slut mot Celtic i playoff-omgången.

Att Häcken fick respass mot holländska AZ i andra kvalomgången är kanske inte så mycket att säga om. Men, visst hade IFK Norrköping i tredje kvalomgången kunnat vinna mot israeliska Hapoel Be’er Sheva. Ett lag som knappast tillhör toppskiktet i Europa.

Och så här kan man hålla på. 2018 åkte AIK ut mot danska Nordsjælland och Djurgården mot ukrainska Mariupol redan i andra EL-kvalomgången. 2017 var det Malmö som stod för fiasko när man redan i den andra CL-kvalomgången åkte ut om makedonska Vardar. Samma år åkte IFK Norrköping ut i andra EL-kvalomgången mot litauiska Trakai.

2016 åkte Häcken ut mot irländska Cork City i andra EL-kvalomgången. 2015 åkte IFK Göteborg, Elfsborg och AIK samtliga ut i tredje EL-kvalomgången mot portugisiska Belenenses, norska Odd respektive grekiska Atromitos.

UPPEHÅLL I JULI/AUGUSTI?

Så frågan är då vad det är som gör att så många svenska lag underpresterar i europasammanhang? För det är knappast så att Malmö FF är så mycket bättre än andra topplag i Allsvenskan. Förvisso har det skånska laget tagit två guld senaste fem åren. Men, det är långtifrån någon dominans det är frågan om.

2018 visade AIK prov på en oerhört effektiv fotboll. Förra säsongen höll både Djurgården och Hammarby en klass som i alla fall bör kunna räcka en bit ute i Europa.

Sedan ska man givetvis också komma ihåg att det krävs en del tur med lottningen för att nå långt i såväl Champions League som Europa League. Dock är det alltför ofta som svenska lag förlorar mot lag som man definitivt bör kunna slå.

En annan fråga är också vad Svenska Fotbollsförbundet skulle kunna göra för att underlätta för svenska lag att lyckas i Europa. Ett förslag är att under år när det inte är EM eller VM senarelägga det allsvenska sommaruppehållet.

För närvarande är detta som regel under juni månad. Men, varför inte flytta det så det äger rum från början/mitten av juli till början/mitten av augusti. På så sätt skulle de allsvenska lagen som är ute i Europa inte få så tufft spelschema eftersom det just är under juli och augusti som kvalspelet till CL och EL ligger.

För vi vill ju att så många svenska lag som möjligt ska finnas med i CL och EL. Framför allt om Sverige ska kunna stiga på UEFA:s ligaranking och på sikt få med två lag i kvalspelet till Champions League.

Men, nu gäller det att se framåt. Först och främst får vi hoppas att Malmös EL-äventyr fortsätter även efter imorgon kväll. Och fram i juli och augusti hoppas vi att Djurgården tar sig i kragen och presterar i CL-kvalet och att Malmö, återigen, samt Hammarby och ytterligare ett lag gör det samma i EL-kvalet.


Avatar

Skrivet av Fredrik Sjögren

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Välj liga

Publicerat 2021-04-29 05:11

TIPS: Topptipset 29/4

Det ska spelas semifinaler i Europa League och det är två högintressanta drabbningar vi har framför oss. Får vi se en helengelsk final eller sätter Roma och Villarreal käppar i hjulen för den saken? Ligafotboll från Spanien, Turkiet och Portugal tar vid innan vi lottar oss in i mål. Åtta …

Välj liga

Publicerat 2021-04-26 22:08

TIPS: Europatipset 27/4

Det är väldigt mycket brittiskt på tisdagens Europatips. 25 av 26 lag på kupongen plockas från de brittiska öarna. Endast Real Madrid står för undantaget då de tar emot Chelsea i den första semifinalen av två i Champions League. I övrigt är det The Championship, League One och League Two …

Copyright © Fotboll.com 2023   |