Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor
Varför följer inte fler svenska klubbar Malmös exempel?

Varför följer inte fler svenska klubbar Malmös exempel?

Publicerat 2020-02-26 10:41

Imorgon kväll har Malmö FF chansen att bli historiska och som första svenska lag ta sig till åttondelsfinal i Europa League. Oavsett hur det går mot Wolfsburg får man ändå säga att Malmös Europa League-säsong varit en stor framgång. Men, frågan är varför inte fler svenska klubbar finns med i det europeiska finrummet?

STÖRSTA SVENSKA FRAMGÅNGEN SEDAN 1997

Två raka slutspel i Europa League är en stor framgång för ett svenskt lag, inte bara ekonomiskt utan också sportsligt. Tar sig Malmö vidare mot Wolfsburg imorgon kväll, vilket är högst möjligt, skulle det i så fall, lite beroende på hur man räknar, vara den största svenska klubbframgången i Europa sedan AIK gick till kvartsfinal i Cupvinnarcupen säsongen 1996/97.

Nu kanske en del säger, men slår inte ett gruppspel i Champions League högre? Det är möjligt, men ett slutspel är ändå alltid ett slutspel.

Men, varför finns inte fler svenska klubbar med i Europa League? För ser man tillbaka på de senaste 4-5 åren har Malmö FF mer eller mindre ensamma fått bära den svenska fanan ute i Europa. Givetvis undantaget Östersund, men med tanke på att laget nu kanske inte ens får spela i Allsvenskan i år är det ÖFK:s framgång knappast något hållbart exempel för framgång i Europa.

I övrigt känns det som att svenska lag ofta underpresterar i Europasammanhang. Den här säsongen var det AIK som knappt tog sig vidare från första kvalomgången i Champions League och sedan åkte ut i andra kvalomgången mot slovenska Maribor. Därefter var det knappt man slog ut moldaviska Sheriff Tiraspol i tredje EL-kvalomgången innan det definitivt tog slut mot Celtic i playoff-omgången.

Att Häcken fick respass mot holländska AZ i andra kvalomgången är kanske inte så mycket att säga om. Men, visst hade IFK Norrköping i tredje kvalomgången kunnat vinna mot israeliska Hapoel Be’er Sheva. Ett lag som knappast tillhör toppskiktet i Europa.

Och så här kan man hålla på. 2018 åkte AIK ut mot danska Nordsjælland och Djurgården mot ukrainska Mariupol redan i andra EL-kvalomgången. 2017 var det Malmö som stod för fiasko när man redan i den andra CL-kvalomgången åkte ut om makedonska Vardar. Samma år åkte IFK Norrköping ut i andra EL-kvalomgången mot litauiska Trakai.

2016 åkte Häcken ut mot irländska Cork City i andra EL-kvalomgången. 2015 åkte IFK Göteborg, Elfsborg och AIK samtliga ut i tredje EL-kvalomgången mot portugisiska Belenenses, norska Odd respektive grekiska Atromitos.

UPPEHÅLL I JULI/AUGUSTI?

Så frågan är då vad det är som gör att så många svenska lag underpresterar i europasammanhang? För det är knappast så att Malmö FF är så mycket bättre än andra topplag i Allsvenskan. Förvisso har det skånska laget tagit två guld senaste fem åren. Men, det är långtifrån någon dominans det är frågan om.

2018 visade AIK prov på en oerhört effektiv fotboll. Förra säsongen höll både Djurgården och Hammarby en klass som i alla fall bör kunna räcka en bit ute i Europa.

Sedan ska man givetvis också komma ihåg att det krävs en del tur med lottningen för att nå långt i såväl Champions League som Europa League. Dock är det alltför ofta som svenska lag förlorar mot lag som man definitivt bör kunna slå.

En annan fråga är också vad Svenska Fotbollsförbundet skulle kunna göra för att underlätta för svenska lag att lyckas i Europa. Ett förslag är att under år när det inte är EM eller VM senarelägga det allsvenska sommaruppehållet.

För närvarande är detta som regel under juni månad. Men, varför inte flytta det så det äger rum från början/mitten av juli till början/mitten av augusti. På så sätt skulle de allsvenska lagen som är ute i Europa inte få så tufft spelschema eftersom det just är under juli och augusti som kvalspelet till CL och EL ligger.

För vi vill ju att så många svenska lag som möjligt ska finnas med i CL och EL. Framför allt om Sverige ska kunna stiga på UEFA:s ligaranking och på sikt få med två lag i kvalspelet till Champions League.

Men, nu gäller det att se framåt. Först och främst får vi hoppas att Malmös EL-äventyr fortsätter även efter imorgon kväll. Och fram i juli och augusti hoppas vi att Djurgården tar sig i kragen och presterar i CL-kvalet och att Malmö, återigen, samt Hammarby och ytterligare ett lag gör det samma i EL-kvalet.


Avatar

Skrivet av Fredrik Sjögren

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Publicerat 2020-03-26 15:00

Då startar ligorna igen efter corona

Coronaviruset har fullständigt lamslagit fotbollsvärlden. Inte minst i Europa där i stort sett allt seriespel stoppats. Den stora frågan är nu när spelet kommer att återupptas.  PREMIER LEAGUE Premier League var den av de stora ligorna som höll ut allra längst och väntade in det längsta med att ställa in allt spel. …

Publicerat 2020-03-17 15:43

Fotbolls-EM flyttas fram till 2021

Fotbolls-EM kommer flyttas fram ett år på grund av coronaviruset. Turneringen kommer att spelas i juni och juli nästa sommar. Beslutet togs alldeles nyss av UEFA på ett telefonmöte med samtliga 55 nationsförbund. SAMMA FORMAT Som många befarat blir det alltså inget fotbolls-EM i sommar. Turneringen som skulle ha startat med matchen …

Annons

Topp 10 fotbollsblogg

Sociala medier

 
Ladda ned på Google Play

Om tjänsten

Fotboll.com drivs av:

Comperium AB

Org nr: 556981-8635
Bangatan 8
382 40 Nybro

Spelberoendes Riksförbund Stödlinjen
18 plus

18 års åldersgräns gäller för spel på odds och betting

Copyright © Fotboll.com 2020