Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Verkligheten – Damfotbollens uppgång: ”Men pappa, det är ju tjejer som spelar”
Fotbolls-VM
Foto: Flickr

Verkligheten – Damfotbollens uppgång: ”Men pappa, det är ju tjejer som spelar”

Publicerat 2019-06-14 19:48

Det talas om det mer och mer. Diskussionerna om damfotbollen är hetsigare än någonsin. Men snart kommer vändningen – om den inte redan är här.

Tidigare i våras redogjorde Fotboll.com för en undersökning, ”ojämn spelplan”, skriven av Unionen. I korta drag handlar den om damfotbollsspelarnas löner och hur dessa står sig i relation till herrarnas dito. Tydligt var, och är, att damerna har 98,7 procent lägre lön än herrarna. En stor majoritet (mer precist 80 %) av damerna har en lön på mindre än 20 000 kronor per månad.

I artikeln förklaras även att antalet tittare på damfotbollen ökar markant. Under detta år är känslan att nya rekord kommer att slåss. Obekräftade uppgifter visade att matchen mellan England och Skottland drog till sig hela 6.1 miljoner tittare. De uppgifterna kan inte blundas för och intresset ökar de facto för varje år.

Ofta när man talar om damfotbollen väljer man ändå de negativa aspekterna. Med det sagt får kontroversiella uttalanden, likt Astrit Ajdarevics nyligen, de största rubrikerna i de ännu större medierna. Det vinklas och vänds. Jag kan förstå poängen i det. Att man vill belysa hur fel det kan vara att uttrycka sig klumpigt, eller att på något sätt tycka illa om damfotbollen. Det kan jag köpa.

Men vem tjänar på det egentligen? Förutom att man hänger ut en viss person och pekar på dennes fel, gör man inte så mycket för att främja den aktuella frågan om damfotbollens status. Det går att säga att det görs för damerna, dock finns det vettigare saker att komma till skott med.

Fel fokus

Nu, under sommarens fotbolls-VM, har jag faktiskt blivit riktigt imponerad. Känslan är att blickarna helt klart är riktade mot regnet i Rennes, gassande solen i Nice och det stora mästerskapet i Frankrike, snarare än något annat i fotbollsmening. Copa America och afrikanska mästerskapen i all ära, men det är hit och mot denna scen blickarna riktas. Medierna har gjort satsningar av rang och det är ju en av anledningarna till att fler får upp nyfikenhet.

Det är dock inte alltid så självklart.

För så fort chansen fås hamnar fokus återigen på fel sak. Med det sagt menar jag det ständiga eländet kring de enstaka enstöringarna som uttrycker sig på vissa sätt på sociala medier. Låt dem vara. Ger vi dem rubriker i medierna kan jag endast se en segrare ur detta krig. De får fram sin mening – genom oss.

Man fokuserar, precis som jag inledde denna text, oftast på och om löneskillnaderna. Argumenten för är många. Argumenten emot är nog i samma antal. Det som skiljer är oftast personerna bakom dem. Men det är inte det väsentliga, argumentationen fram och tillbaka. Vi behöver istället stötta. Inte minst vårt damlandslag som befinner sig i Frankrike i detta nu och sannolikt kommer vara med i kampen om ett guld. Genom vårt stöd, intresse och tittarsiffror ökar ju efterfrågan. Med en sådan ökning blir man illa tvungen, oavsett vem man är, att satsa på den växande sporten för damerna.

Upp till oss

I dag väcktes jag av ett samtal med min svåger. Inte ur min sömn. Jag väcktes snarare ur bubblan och in i verkligheten många ännu inte verkar leva i.

Han berättade och jag lyssnade. Under gårdagen drog han på Australien – Brasilien, med ett intresse för damfotbollen och hur det pågående världsmästerskapet speglar sig.

– Jaha, är det fotboll igen, pappa? frågade hans dotter

– Japp, nu är det VM, svarade han.

Efter en tid, var 5-åringen med spända ögon satt uppe och betraktade, förbryllades hon.

– Men pappa, det är ju tjejer som spelar, klämde hon ur sig.

Till sin förvåning blev han helt stum. Det handlade inte om att han på något sätt var besviken på att hon inte visste. Snarare kände han en iskall våg falla över sig för att hon inte fått nys om att tjejer faktiskt spelar fotboll. Och får sina matcher sända på tv.

Där och då insåg han, och senare jag, att det är dags att belysa damfotbollen.

Framtiden

Det gör vi inte genom att anklaga andra för att vara patriarkaliska, mansgrisar eller kvinnohatare. Däremot gör vi det genom att stötta, intressera oss och lyfta sporten.

Som resultat kommer därigenom unga flickor också få upp ett intresse. Det är så oerhört viktigt. Visst hade det varit vackert om de unga flickorna hade Caroline Seger eller Stina Blackstenius som idoler och inte Lionel Messi eller Sergio Ramos? Eller varför inte en ung pojke med ambition att bli lika bra som någon av de två förstnämnda?

Kvällen hos min svåger och hans dotter fortsatte i en diskussion om vilket lag som var bäst. Efter fina förklaringar förstod dottern att hon snarare kunde njuta av hur fint de spelade och att lagen var jämbördiga.

Det här är verkligheten. Lyft och var positiv. Vi kan bidra till att den redan växande sporten blir enorm. För jag är i alla fall säker på att jag vill skapa de bästa förutsättningarna för min systerdotter.


Avatar

Skrivet av gabriel

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-VM

Publicerat 2023-08-28 18:00

VM 2023 bekräftar damernas enorma utveckling och popularitet

Redan sex dagar in i mästerskapet, visste nog de flesta att Dam-VM 2023 skulle bli det största någonsins inom damfotbollen. För efter endast knappa veckan hade mer än 1,5 miljoner …

Fotbolls-VM

Publicerat 2022-12-20 22:13

Hur har årets VM förändrat fotbollen?

Fotbolls-VM spelades för första gången någonsin under vintertid och alla stora fotbollsligor i världen pausades i över en månads tid. När omröstningen inom FIFA stod klar att Qatar skulle få …

Copyright © Fotboll.com 2024   |