Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor
Fotbolls-VM damer – Allt du behöver veta
Fotbolls-VM

Fotbolls-VM damer – Allt du behöver veta

Publicerat 2019-06-04 17:12

På fredag 7 juni drar fotbolls-VM för damer igång i Frankrike. Turneringen inleds med öppningsmatchen mellan hemmanationen och Sydkorea på Parc des Princes. Därefter väntar en månad av gruppspel och slutspel innan världsmästarna ska koras 7 juli.

Totalt deltar 24 nationer i VM 2019 som spelas i nio städer runtom i Frankrike, bland annat Paris, Nice, Montpellier, Rennes, Grenoble och Lyon, där såväl semifinaler som final spelas. Regerande världsmästare är USA, som tillsammans med värdnationen Frankrike är favoriter till att ta hem guldet.

GRUPPSPELET

GRUPP A
Frankrike, Sydkorea, Norge, Nigeria

GRUPP B
Tyskland, Kina, Spanien, Sydafrika

GRUPP C
Australien, Italien, Brasilien, Jamaica

GRUPP D
England, Skottland, Argentina, Japan

GRUPP E
Kanada, Kamerun, Nya Zeeland, Holland

GRUPP F
USA, Thailand, Chile, Sverige

BRA LOTTNING FÖR SVENSK DEL

Som vi ser har Sverige fått en bra lottning och ska heller inte ha några större problem med att ta sig vidare till en åttondelsfinal. Framför allt med tanke på att det kan räcka med att komma trea då även de fyra bästa treorna går till slutspel utöver de två bästa lagen i varje grupp.

Sverige inleder mot Chile på Roazhon Park i Rennes 11 juni. Chile, som gör sitt allra första VM, är det sämst rankade laget i gruppen och allt annat än tre poäng för svensk del får ses som en stor besvikelse. Dock ska sägas att Chile förra året kom tvåa i Copa America för damer bakom Brasilien, så Sverige gör nog bäst i att inte underskatta Chile.

Efter matchen mot Chile väntar Thailand på Allianz Riviera i Nice 16 juni. Thailand fanns även med i VM i Kanada 2015 och gör sitt andra VM. Även mot Thailand ska Sverige ta tre poäng, men precis som mot Chile gäller det att inte underskatta motståndarlaget. Thailands främsta merit de senaste åren är en fjärdeplats i asiatiska mästerskapen 2018. Dock har laget det senaste året presterat näst intill uselt. Sedan i augusti förra året har man förlorat samtliga matcher utom en.

Sverige avslutar gruppspelet mot USA på Stade Océane i Le Havre 20 juni. Om resultaten går Sveriges och USA:s väg kan bägge lagen mycket väl vara klara för slutspel redan avspark. För svensk del hade det förstås varit välkommet då det knappast är någon angenäm uppgift att behöva gå ut mot USA och ta poäng eller behöva vinna.

FAVORITERNA KAN MÖTAS REDAN I KVARTSFINAL

Tittar man på övriga grupper är kanske grupp E den som är mest intressant. Framför allt eftersom Kanada, Holland och Nya Zeeland var i samma grupp även VM 2015. Är det någon grupp man ska utnämna till ”dödens grupp” så är det nog den här. Både Kanada och Holland är lag som kan gå långt i turneringen. Kamerun är ett av Afrikas bästa lag och lite av en outsider medan Nya Zeeland har sett starka ut inför mästerskapet.

En annan intressant grupp är grupp D med England, Japan, Argentina och Skottland. Framför allt med tanke på England och Japan möttes i semifinal 2015 där Japan gjorde det avgörande 2-1-målet på stopptid.

Hemmanationen Frankrike då? Ja, ser man till den grupp laget hamnat i får man nog säga att fransyskorna fått en hyfsat lottning. Varken Norge eller Sydkorea har gjort något större väsen av sig i de senaste mästerskapen och Nigeria vann Frankrike över med 8-0 förra året.

Om Frankrike som väntat tar hem grupp A kan det dock bli en tuff väg fram till final. Vinner laget åttondelen kommer man nämligen med stor sannolikhet att ställas mot vinnaren i grupp F, som troligtvis blir USA. Turneringens favoriter kan alltså mötas redan i kvartsfinal.

ODDS – VINNARE VM 2019

Som vi ser nedan är Frankrike och USA enligt oddsen favoriter till att ta hem VM-guldet. Lite överraskande är det ändå att Frankrike rankas lika högt som USA. För tittar man på de fyra senaste mästerskapen, EM 2013, VM 2015, OS 2016 samt EM 2017 har Frankrike inte gått längre än till kvartsfinal i någon av dessa. Och även i år riskerar att stanna vid en kvartsfinal för det franska laget eftersom det som sagt finns risk att man ställs mot USA redan i kvartsfinal.

USA får hållas som klara favoriter i turneringen då laget dels är regerande mästare, dels har kvar många spelare sedan förra VM. Dessutom har man också kanske världens bästa damspelare i laget i form av Alex Morgan som på 163 landskamper gjort hela 101 mål.

Sedan får man också framhålla Holland som lite av en outsider. Laget vann EM 2017 och har sett mycket starka ut i träningsmatcherna inför VM. I de tre senaste matcherna mot Mexiko, Chile och Australien har man en målskillnad på 12-0. Dessutom kommer Holland vid gruppseger troligtvis slippa att få möta både Frankrike och USA, men även England, innan en eventuell final.

Men, som sagt USA klara favoriter och det är också det som blir tipset. Bäst odds finns hos Unibet som bjuder 4.50 gånger pengarna för USA som vinnare av VM 2019.

Speltips: USA vinner VM 2019 till 4.50 hos Unibet

Lag Unibet ligaodds
1 Frankrike 4.50
2 USA 4.50
3 Tyskland 6.50
4 England 8.00
5 Holland 11.00
41 Sverige 41.00


Avatar

Skrivet av Fredrik Sjögren

Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.

Relaterade blogginlägg

Fotbolls-VM

Publicerat 2022-12-20 22:13

Hur har årets VM förändrat fotbollen?

Fotbolls-VM spelades för första gången någonsin under vintertid och alla stora fotbollsligor i världen pausades i över en månads tid. När omröstningen inom FIFA stod klar att Qatar skulle få arrangera VM 2022, insåg man fort att en traditionell turnering under sommarmånaderna var otänkbar med tanke på värmen. Men vilka …

Fotbolls-VM

Publicerat 2022-11-24 22:54

Efter första omgången - Vem vinner fotbolls-VM 2022?

Årets höjdpunkt är igång och alla nationer har spelat sin första omgång av fotbolls VM i Qatar. För första gången någonsin så spelas fotbolls-VM under vintern och mycket är annorlunda denna gång, vilket förmodligen legat som grund till några av de oförutsedda resultaten från första omgången av gruppspelet. De stora favoriterna Flera …

Copyright © Fotboll.com 2023   |