Nytt i appen! Nytt i vår app! Läs mer
Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor

Krönika: Drömmen blev verklighet för Djurgårdens IF och Bosse Andersson
Allsvenskan
Foto: Wikimedia Commons: Arild Vågen

Krönika: Drömmen blev verklighet för Djurgårdens IF och Bosse Andersson

Publicerat 2019-11-02 17:36

För Djurgården smög sig värmen in i den fräsiga höstkylan. De hade anledning att fira när de vann cupguld för exakt ett år sedan. Och i år skulle man ge Bosse Andersson ännu en anledning att fira.

Vilken säsong. Vilken dramatik. Fram till och med den sista sekunden skulle vi glädjas åt att ha fått uppleva en helt fantastisk säsong av Allsvenskan. Men vem hade kunnat ana det här på förhand? Fram till förra omgången var hela fyra lag med i kampen om SM-guldet. Vi ska heller inte glömma den heta bottenstriden för den delen.

Och nu står det klart. Efter en mängd blod, en hink svett och en skopa tårar. Allsvenskan 2019 är över och guldet har delats ut. En vinnare skulle krönas och den vinnaren blev Djurgårdens IF.

Framgångarna börjar radas upp

Förra året var det ett guld i cupen man fick glädjas åt. Bosse Andersson, sportchefen i Djurgården, kunde skrika ut sin glädje i en intervju efter matchen. Özcan Melkemichel kunde fira med en cigarr tillsammans med supportrarna. De var på väg upp. De var på allvar. Det var Bosse noga med att poängtera. Och så rätt han fick.

Han har varit en av dem som inte lämnat skeppet. Han har lagt ned den största delen av sin vakna tid till att ta tillbaka Djurgården dit de hör hemma. Samtidigt som Malmö FF dragit ifrån. Samtidigt som AIK kammat hem guld efter guld. I samma veva har dessutom Hammarby IF återigen hamnat i rampljuset, efter att ha varit nere och härjat i Superettan, för att sedan ta sig tillbaka och utvecklats år efter år.

Cupguldet blev något av en startpunkt för Bosse och hans Djurgården. Och det här SM-guldet blev i sin tur en käftsmäll till precis alla – i synnerhet tvivlarna. Tårarna rann och euforin blev så stor att den gode sportchefen tuppade av för en kort stund efter slutsignal.

Han är mannen bakom allt. Mister Djurgården.

De kom tillbaka, som det storlag de kommit att bli

Det här guldet är så välförtjänt, och ingen kan ta det ifrån ”Järnkaminerna”. Stabiliteten, de jämna insatserna och att man har bringat fram Marcus Danielson, som tog steget in i landslaget och som inom en snar framtid kan komma att befästa en startplats, utgör definitionen av ett vinnarlag.

Länge såg det dock ut att fallera. Allt man hade byggt upp och det man inför omgången hade i egna händer höll på att glida ur händerna. IFK Norrköping tog ledningen och i halvtid stod det 2-0. Samtidigt pulvriserade Malmö FF sin motståndare Örebro SK och Hammarby IF ledde med 1-0 hemma mot BK Häcken.

Plötsligt var kampen, där och då, inte Djurgårdens längre.
Men det skulle förändras i halvtid. Som det guldlag de faktiskt är, kom Djurgården tillbaka och gjorde både ett och två mål. De hämtade alltså upp ett 2-0-underläge till 2-2 och var återigen i pole position. Ett direkt svar som mer eller mindre sade ”släng er i väggen” till konkurrenterna. Man hade minsann inte tagit sig så här långt för att lämna tomhänta.

Och det gjorde de inte. Matchen blåstes av och resultatet blev 2-2. Guldet till Djurgården.

Minnen att ta med sig

Precis som hela den här utomordentliga säsongen, innehöll även omgången precis allt. Bortsett från dramatiken och tabellställningen kunde vi finna fler saker att glädjas åt. En otrolig avslutning på så många sätt.

Markus Rosenberg fick näta i sin absolut sista match i Malmö-tröjan – två gånger(!). Mats Solheim fick på ett symboliskt vis sätta Hammarbys fjärde mål bakom Abrahamsson. Stefan Billborn och hans mannar hyllades efter slutsignal, trots att det ”bara” blev Europa-spel denna gång. Ja, ni ser vad Allsvenskan har varit, vad Allsvenskan är och vad Allsvenskan kommer att bli.

Men låt oss ännu en gång gå tillbaka till det utdelade guldet och gratulera Djurgårdens IF. Nu väntar ytterligare en resa för dem. Satsningar har lovats från ledningen i och med att Champions League nu blir ny destination. Dessutom kommer konkurrenterna, Malmö, vilja komma tillbaka starkare än någonsin. Samtidigt har Hammarby IF och AIK en rejäl stomme att bygga vidare på.

Allsvenskan kommer att nå nya höjder. Den här säsongen har satt sin prägel på den svenska fotbollen. April och den allsvenska omstarten har aldrig känts så nära, men samtidigt så långt bort.


Avatar

Skrivet av gabriel

Fotbollen har inte bara kommit att bli ett fundament i mitt liv, utan något jag de facto inte kan leva utan. Många gånger är den enda viljan att få se och njuta av vacker fotboll. Följer alla möjliga divisioner, men intresset ligger främst vid Allsvenskan och Europas tre största ligor.

Relaterade blogginlägg

Allsvenskan

Publicerat 2023-09-15 21:12

Allsvenskan kan avgöras med toppmöte – i sista omgången

Vi har nu mindre än en tredjedel kvar av Allsvenskan 2023, och varje omgång bäddar för en allt mer spännande final. Som saker och ting ser ut just nu är det …

Allsvenskan

Publicerat 2022-04-14 00:20

Allsvenskan: Klubbarnas ekonomi på topp – trots pandemin

Trots att både 2020 och 2021 innebar rejält minskade publikintäkter mår de allsvenska klubbarna ekonomiskt bättre än någonsin. De flesta klubbar redovisar ett positivt resultat, samtidigt som det totala egna …

Copyright © Fotboll.com 2023   |